Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najveće tučnjave NBA povijesti (3)

Stigli smo i do trećeg dijela najboljih tučnjava u povijesti NBA lige. S obzirom na to da smo u prva dva dijela već nabrojali 20 najboljih (prvi i drugi dio), pronalazak još deset vrijednih spomena stvarno nije bilo lako jer su neke snimke rijetkih tučnjava izašle u javnost tek u ovoj godini na fantastičnom YouTube kanalu HoopsMadness.

1. Boston Celticsi protiv Philadelphia 76ersa (predsezona 1983.)

Što očekivati od ove dvije ekipe nego sveopću tučnjavu? U to vrijeme ranih 80-ih, Celticsi i 76ersi su razvili predivno sportsko rivalstvo koje se u to vrijeme moglo mjeriti s onim Celticsa i Lakersa. Larry Bird je u razgovoru s Billom Simmonsom pričao o ovoj tučnjavi i sarkastično se pitao zašto je liga organizirala predsezonske utakmice protiv njima ljutih rivala. Charles Barkley je sto puta izjavio da su se te predsezonske, beznačajne utakmice često igrale kao NBA finala.

Ovoga puta cijenu je platilo odijelo trenera Sixersa Billyja Cunnighama koje je pokidano od strane Birda. Red Auerbach, legendarni trener i tadašnji generalni menadžer Boston Celticsa, tada je imao 67 godina i spustio se s tribina da se uključi u makljažu. Legendarna vremena kada su predsezonske utakmice bile rizik, Celticsi i Sixersi su se toliko mrzili.

2. Shaquille O’Neal protiv Brada Millera (regularna sezona 2002.)

Početak ”nultih” na NBA scenu je iznjedrio novu sportsku dinastiju, popularne Los Angeles Lakerse koje je vodio možda i najbolji duet svih vremena, Shaquille O’Neal i Kobe Bryant.

Tučnjava, ili točnije udarac koji je mogao ubiti tadašnjeg centra Bullsa Brada Millera, dogodio se u sezoni 01/02 u United Centru, dvorani Chicago Bullsa. Nakon još jednog teškog faula na legendarnom igraču Lakersa, Shaq je poblesavio. Ispod koša su ga udvojili luđak Charles Oakley i dobronamjerni Brad Miller nakon čega je uslijedilo ludilo. 217 centimetara visoki i 160 kilograma teški Shaq je zbog ovog incidenta dobio tri utakmice zabrane i 15 tisuća dolara kazne od strane lige.

Koliko je Brad Miller ovdje imao sreće…

Možemo sa sigurnošću reći, da je seljački udarac Shaqa sjeo na glavu Millera, da bi ovaj završio dva metra pod zemljom.

3. Doug Christie protiv Ricka Foxa (predsezona 2002.)

Teško je u novijoj NBA eri naći bolje rivalstvo od onoga Lakersa i Kingsa s početka 00-ih. S jedne strane Hollywood i blještavilo, s druge strane Sacramento, grad za kojeg je Chris Webber prilikom dolaska u klub izjavio: ”kada sam iz aviona vidio sva ta polja kukuruza, stavio sam ruke na glavu i počeo plakati kao malo dijete”.

Prva utakmica Lakersa i Kingsa nakon kontroverznog finala Zapada 2002. godine donijela nam je tučnjavu u Staples Centru. Koliko su se ove dvije ekipe mrzile pokazuje i činjenica da je ovo bila samo utakmica predsezone, rezultatski nebitna.

Aperkat u stilu Georgea Foremana.

Najpoznatiji aperkat u NBA povijesti lansirao je igrač Kingsa Doug Christie koji je pomazio bradu Ricka Foxa. Nakon romantike između Christieja i Foxa u tunelu na putu prema svlačionici sukobili su se Vlade Divac i Shaquille O’Neal te ponovno Fox i Christie.

4. Isiah Thomas protiv Billa Cartwrighta (regularna sezona 1989.)

Kraj sezone 1988/89, sredina ludog rivalstva između Bullsa i Pistonsa, ”Jordan Rules” u punom pogonu – grubih faulova na sve strane. Laimbeer, Mahorn, Rodman i ostatak Bad Boysa su svaki pokušaj polaganja zaustavljali šakama i laktovima. Ovoga puta je platio centar Bullsa Bill Cartwright; išao je na polaganje, a zaustavio ga je najmanji igrač na terenu, legendarni razigravač Isiah Thomas. Nakon faula, Cartwright je krenuo na Thomasa kao luđak i uputio je par poštenih udaraca, a gužva se raščistila nakon par minuta. Oba igrača su isključena, a igrali su samo osam minuta.

Pistonsi su na kraju svladali Bullse 114:112 nakon produžetka u odličnoj utakmici – Jordan je zabio 40 poena, a imao je 11 asista i 7 skokova.

5. Willis Reed protiv momčadi Lakersa (regularna sezona 1967.)

Kako izgleda scena kada jedan igrač pokosi cijelu klupu suparničke momčadi? Odgovor smo dobili u dokumentarcu serijala ESPN 30 for 30 naziva When The Garden Was Eden, odličnom prisjećanju na legendarna vremena New York Knicksa i šampionske godine početkom 70-ih godina prošlog stoljeća.

Willis Reed je bio kamen temeljac tadašnjih Knicksa, a svoju razornu snagu je pokazao u susretu protiv Lakersa 1966. godine kada je iznerviran doslovno pregazio par igrača Lakersa; vilicu je slomio Rudyju LaRussou i Hanku Finkelu, a legendarna snimka je napokon, po prvi puta, prikazana u već spomenutom dokumentarcu.

Najluđa stvar u cijeloj priči je da je Willis Reed kažnjen sa samo 50 dolara, a nijedan igrač nije bio suspendiran.

6. Charles Oakley protiv Ricka Mahorna (regularna sezona 1988.)

Iako su Bullsi i Pistonsi s kraja 80-ih i početka 90-ih sudjelovali u više tučnjava, ona između Charlesa Oakleyja i Ricka Mahorna je broj jedan jer je na simboličan način bila početak rivalstva između dva NBA giganta.

Igrala se sezona 87/88 u kojoj je Michael Jordan nastavio trpati kao da igra protiv srednjoškolske konkurencije. Bio je MVP lige, najbolji strijelac, MVP All-Star utakmice, najbolji obrambeni igrač lige, osvojio je natjecanje u zakucavanjima (da, sve to u jednoj sezoni). Krajem regularne sezone Pistonsima je, u njihovoj utvrdi, zabio 59 poena šutirajući 21/27 iz igre.

Već spomenuta tučnjava dogodila se u siječnju; Jordan je nakon skoka u napadu napao obruč, ali ga je u stilu najboljih obrambenih igrača američkog nogometa zaustavio Rick Mahorn. Tadašnji tjelohranitelj najboljeg igrača lige, Charles Oakley, odmah je reagirao, a poslije se umiješao i trener Bullsa Doug Collins koji je dobio porciju.

Jordan je susret završio s 36 poena, 10 skokova, 10 asistencija, 4 ukradene lopte i 4 blokade u pobjedi 115:99.

7. Trener Warriorsa Al Attles protiv igrača Bulletsa (finale 1975.)

Najbolja tučnjava u povijesti NBA finala dogodila se 1975. godine u metli Golden State Warriorsa nad Washington Bulletsima. MVP finala je bio legenda Rick Barry, jedan od najboljih bijelaca i općenito igrača u povijesti košarke. To je Warriorsima bio prvi i jedini naslov do današnje generacije Curryja, Thompsona i Greena.

Kaos se dogodio u prvoj četvrtini 4. utakmice finala; Bulletsi su, nabrijani da izbjegnu metlu pred svojim navijačima, poveli s 14 razlike na startu utakmice. Barryja, koji je u prve tri utakmice trpao 35 poena u prosjeku, je čuvao agresivni Mike Riordan koji ga je u jednom trenutku teško faulirao.

Doktorčina Rick Barry i njegovo poznato šutiranje slobodnih bacanja. Kada se umirovio (1980.) bio je najbolji po postotku pogođenih slobodnih bacanja u NBA ligi, dok je danas na 4. mjestu s 90 posto uspješnosti. Ispred njega su samo Steve Nash, Mark Price i Stephen Curry

Trener Warriorsa Al Attles odmah je uletio u trener i krenuo u obračun s igračima Bulletsa. Zaustavio ga je tek centar Bulletsa Wes Unseld, a Attles je navodno u teren uletio da zaštiti svoju glavnu zvijezdu od nasrtaja i isključenja. Ipak igrači igraju na terenu, a ne treneri.

Attles je naravno isključen, a Barry je na kraju bio najbolji strijelac utakmice u pobjedi 96:95 koja je osigurala prvi naslov prvaka za Warriorse.

8. Trener Warriorsa George Karl protiv navijača Utah Jazza (doigravanje 1987.)

Ako mislite da je Malice At The Palice jedina tučnjava navijača i NBA trenera ili igrača varate se. U prvoj rundi doigravanja 1987. godine, u seriji Golden State Warriorsa i Utah Jazza, dogodila se vrlo slična situacija onoj iz 2004. godine kada je Ron Artest porazbacao navijače Pistonsa.

Na kraju druge utakmice u Salt Lake Cityju (Jazzeri su poveli 2-0 u seriji), mladi Karl Malone se naguravao s igračima Warriorsa. Tada su na parket uletjeli navijači domaćeg kluba, a glavni suparnik im je bio trener Warriorsa, mladi George Karl koji se sukobio s jednim od njih, dok su se neki igrači Warriorsi skoro potukli i s policijom.

George Karl se mlati s navijačima Utah Jazza.

Warriorsi su na kraju dobili tri utakmice zaredom i prošli u drugi krug doigravanja pobjedom 3-2 u seriji.

9. Golden State Warriorsi protiv Detroit Pistonsa (doigravanje 1977.)

Još jedna tučnjava gdje je bio umješan navijač dogodila se u doigravanju 1977. godine u srazu Warriorsa i Pistonsa (Pistonsi su tada bili dio Zapadne konferencije).

Bek Pistonsa Eric Money i bek Warriorsa Charles Dudley počeli su sa šaketanjem u trećoj dionici treće utakmice, a nakon toga su očekivano krenuli i ostali igrači oba kluba. Tučnjava se u jednom trenutku preselila i u prve redove tribina gdje je centar Pistonsa Bob Lanier riješio razmirice s navijačem Warriorsa (doslovno ga nokautirao) koji je napao suigrača M.L. Carra.

Kada se sve zbroji i oduzme, ovo je jedna od najboljih tučnjava NBA povijesti jer je nered trajao dobrih 10 minuta.

10. Jeff Hornacek protiv Sleepy Floyda (1988.)

Poznat kao legenda Utah Jazza, a tadašnji igrač Phoenix Sunsa, Jeff Hornacek, pokazao je svoju divlju stranu u srazu sa Sleepy Floydom, igračem Houston Rocketsa koji je najpoznatiji po trpanju Lakersa u doigravanju 1987. godine.

Jedan od najboljih šutera svih vremena, gospodin Jeff ”Horny” Hornacek, igrao se košarke u svoje vrijeme.

Show program je krenuo nakon polaganja Hornaceka u kontri, tada ga Sleepy Floyd gura s leđa i nastaje kaos. Tučnjava koju su jedva rastavili suigrači i treneri trajala je dobre dvije minute.

Floyd je na kraju, što se tiče kazni, izvukao deblji kraj, kažnjen je s 5 tisuća dolara i jednom utakmicom neigranja, dok je Hornacek kažnjen s 1500 dolara.

Latest Posts

NE PROPUSTITE