Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najveći trenuci u povijesti Boston Celticsa: Dominacija Larryja Birda u NBA finalu 1986. godine


Vjeruje se kako su Boston Celticsi koji su 1986. godine osvojili NBA naslov jedna od najboljih momčadi u povijesti košarke. Završili su regularnu sezonu gotovo neporaženi na domaćem parketu (skor 40-1 te su izjednačeni na mjestu najboljeg skora ikad), a jezgru momčadi su činili Larry Bird, Kevin McHale i Robert Parish, sve igrači koji su današnji članovi Košarkaške kuće slavnih, popularnog Hall of Famea.

Boston je “glatko jedrio” do NBA finala, gdje su ih čekali Houston Rocketsi, predvođeni sjajnim dvojcem, popularnim Twin Towersima, Hakeemom Olajuwonom i Ralphom Sampsonom. Nakon poraza u petoj utakmici igranoj u Houstonu, koju su Rocketsi pobijedili rezultatom 111-96 ponajviše zahvaljujući strašnoj partiji Olajuwona (32 poena uz 14 skokova), Boston je imao priliku okončati nade za osvajanje naslova Rocketsa u Boston Gardenu, a tu priliku su i iskoristili.

Larry Legend je po običaju oduševio u najvažnijoj utakmici svoje momčadi u sezoni. Utakmicu je završio ostvarivši triple-double učinak od 29 poena, 11 skokova i 12 asistencija u trijumfu Celticsa koji im je donio novi NBA naslov. McHale je postigao 29 poena, a trenutni generalni menadžer Celticsa Danny Ainge ubacio je 19 poena u pobjedi Bostona 114-97.

Nije iznenađujuće da je upravo Bird osvojio nagradu za MVP-a finala, jer je gotovo imao triple-double prosjek u finalnoj seriji (24 poena, 9,7 skokova, 9,5 asistencija).

Pobjeda u šestoj utakmici NBA finala je prekrasna sportska priča koja je završila dominacijom Bostona koja će još dugo vremena ostati upamćena.

Latest Posts

NE PROPUSTITE