Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najviši u NBA povijesti: Cirkusanti ili igraèi?

Tko su najviši ljudi koji su ikada zaigrali profesionalnu NBA košarku? Jesu li ti košarkaši bili samo prolazne atrakcije za amerièku publiku ili su ostavili neki veæi trag u košarkaškoj povijesti?

Pitanja su ovo koja zanimaju mnoge košarkaške fanove, a ovdje smo se potrudili da vam otklonimo sve nepoznanice vezane uz najviše igraèe u povijesti NBA lige. Neki od njih, poput Kineza Yao Minga, uspijeli su se izboriti za mjesto pod suncem u amerièkoj košarci, a veæina je ipak bila samo obièna vizualna atrakcija za prosjeènog gledatelja.

1. George Muresan – 231 cm
Statistika:
9.8 koševa, 6.4 skokova, 1.5 blokada u 6 sezona

Znaèaj: Big George, div iz Rumunjske bio je prava senzacija po dolasku u NBA. Navodno nekoliko milimetara viši od Manutea Bola, Mureshan je dijete po visini prosjeènih roditelja, a njegov rast posljedica je neuobièajene bolesti – gigantizma. Nastupao je za New Jersey Netse i Washington Bulletse, a osvojio je i nagradu za igraèa koji je najviše napredovao u sezoni 1995/96. Karijeru je završio u Europi, u dresu Pau Ortheza.

2. Manute Bol (na slici) – 231 cm
Statistika: 2.6 koševa, 4.2 skokova, 3.3 blokada u 10 sezona

Znaèaj: Pripadnik sudanskog plemena Dinka došao je u NBA ligu 1985. godine, izazivajuèi podsmijeh mnogih zbog svog izgleda. Unatoè tome što je igrao samo 18.7 minuta u prosjeku, Bol je drugi najbolji bloker po prosjeku u povijesti lige, iza Marka Eatona. Igrajuæi za Bulletse, Warriorse, Sixerse i Heat Bol je stekao mnogo fanova u SAD-u, a bio je poznat i kao pravi šaljivac. Danas privlaèi pozornost kao aktivist u graðanskom ratu u Sudanu.

3. Shawn Bradley – 229 cm
Statistika: 8.1 koševa, 6.3 skokova, 2.5 blokada u 12 sezona

Znaèaj: Bradley je èesto dobivao priliku i pristojnu minutažu u momèadima u kojima je igrao, posebice u Dallasu, ali to nije znao iskoristiti. Jednostavno je bio premekan u obrani, a to je bilo uzrokovano njegovom slabom konstitucijom i manjkom tjelesne mase. Njegove brojke možda ne izgledaju toliko loše, ali navijaèi svih ekipa u kojima je igrao smatraju ga velikom rupom u obrani te ga pamte kao limitiranog igraèa u napadu.

4. Yao Ming – 229 cm
Statistika:
16.2 koša, 7,8 skokova, 1,4 blokada u 7 sezona

Znaèaj: Yao je svakako najpoznatije ime u ovom društvu. Jedan od najpopularnijih Kineza u Americi je doèekan s velikom dozom skeptiènosti. Barkley ga je ismijavao na televiziji, ali Yao Ming je svima pokazao kako zna igrati. Iako mu prigovaraju da je premekan, Yao je definitivno najbolji košarkaš svoje visine u povijesti. Momèad Rocketsa s njim u rosteru dobila je sasvim novu dimenziju, a ukoliko se oko njega poslože pravi igraèi, Kinez bi u buduænosti mogao i do naslova prvaka, no zbog ozljede ne i u ovoj sezoni.

5. Chuck Nevitt – 226 cm
Statistika:
1.6 koševa, 1.5 skokova, 0.7 blokada u 9 sezona

Znaèaj: Nevitt se može smatrati apsolutnim prolaznikom u NBA prilikama. Iako je u ligi zapravo proveo 9 sezona, Nevitt je odigrao samo 155 utakmica uz 826 minuta na parketu. Igrajuæi za Rocketse, Lakerse, Pistonse, Bullse i Spurse èesto je bio meta ismijavanja sportskih kometatora, a u igru bi ulazio uglavnom ako bi utakmica bila riješena, bio je to tzv. “Nevitt time“.

Latest Posts

NE PROPUSTITE