Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najzanimljivosti ovogodišnje NBA sezone

Bližimo se kraju još jedne vrlo zanimljive i napete NBA sezone u kojoj još nedostaje da nam Miami i San Antonio, u reprizi prošlogodišnjeg finala, otkriju tko će se okititi naslovom. Uoči velikog finala donosimo vam najvažnije i najzanimljivije trenutke ove sezone, a kojih je bilo na pretek.

Prije svega, spomenut ćemo da su se neke stvari dogodile još uoči sezone. Tako je je nakon 1985. format finalne utakmice vraćen na 2-2-1-1-1, kako se igra i cijeli playoff, a još jedna zanimljiva stvar je čak 92 internacionalna igrača u ligi, što je najviše dosad u povijesti, a što je još jednom dokazalo da se košarka izvan Amerike jako brzo razvija i da svake godine neamerički igrači imaju sve važnije uloge u svojim momčadima.

Sada slijede zanimljivosti tijekom sezone:

Michael Carter-Williams i Victor Oladipo

Iako je prošlogodišnja draft klasa jedna od slabijih u posljednje vrijeme, a i sam prvi pick Anthony Bennett pokazao se totalnim promašajem (bar zasada), dvojica igrača zabilježila su nekoliko odličnih predstava. Rookie Sixersa Michael Carter-Williams, koji je proglašen i rookie igračem godine (prvi Sixer nakon Allena Iversona), već je u prvoj utakmici pokazao da se radi o velikom talentu. Tako je u svom prvom nastupu protiv prvaka Miami Heata umalo ostvario quadruple-double, a s 9 oduzetih lopti u istoj utakmici oborio je rookie rekord. Victor Oladipo odigrao je isto tako nekoliko vrhunskih predstava, ali njih dvojica ostat će zapamćena po sjajnoj izvedbi u svom međusobnom dvoboju. Naime, u prosincu prošle godine u pobjedi Sixersa nad Magicom 125:124, obojica su ostvarili triple-double. Carter-Williams (27 koševa, 12 skokova, 10 asistencija) i Oladipo (26 koševa, 10 skokova, 10 asistencija) tako su postali prvi rookieji koji su u istoj utakmici ostvarili takav učinak. Poslije je Carter-Williams ostvario još jedan triple-double i tako postao prvi rookie Sixersa kojemu je to uspjelo.

Double-double Chris Paul

Po mnogima najbolji razigravač lige oborio je jedan rekord na samom otvaranje sezone. Naime, CP3 je u prvih 13 utakmica ostvario double-double i tako postao prvi igrač kojemu je to uspjelo (niz je prekinuo protiv Sacramenta kada je imao 9 asistencija). Za to vrijeme ostvarivao je fantastičnih 12,5 asistencija po utakmici.

Nesretni Derrick Rose

Nakon što su cijelu prošlu sezonu odigrali bez svog glavnog igrača, Bullsi su sa oduševljenjem dočekali povratak Derricka Rosea, a san o naslovu ponovo je postao realan. Nakon samozatajnog ulaska u sezonu, kako Rosea tako i Bullsa, s vremenom je počelo biti sve bolje i bolje i očekivao se veliki njihov uzlet. Nažalost, nesretni 22. studenog i utakmica u Portlandu ponovo je šokirala Chicago, Rose je ponovo ozljeđen i ponovo propušta ostatak sezone. Nažalost po mnoge NBA ljubitelje pitanje je hoćemo li ikad više gledat Rosea iz MVP dana.

Nadimci

Nakon što su Miami i Brooklyn još uoči sezone predložili ligi da odigraju jednu utakmicu sa nadimcima na dresovima umjesto prezimena, to se i dogodilo 10. siječnja ove godine, i to upravo između ove dvije ekipe. Tako smo na dresovima igrača umjesto prezimena viđali primjere poput “King “James”, „”D Wade”, “The truth” i ostalih. Još je samo nekoliko utakmica odigrano s ovom novinom, ali ubrzo se sve opet vratilo na staro jer projekt i nije dobio puno pozitivnih kritika.

Snajperist Kyle Korver

O šuterskim sposobnostima Kylea Korvera ne treba puno pričati, ali malo je bilo poznato da se Korver ove sezone bližio jednom neobičnom rekordu, a to je broj uzastopnih utakmica sa pogođenom najmanje jednom tricom. Rekord od 89 utakmica zaredom sa pogođenom barem jednom tricom držao je Dana Barros, a Korver je rekord skinuo 6. prosinca prošle godine protiv Clevlanda. Korver se pobrinuo da obori taj rekord u stilu, pa je nastavio bombardirati protivničke koševe još 37 utakmica. Fantastični niz od 127 utakmica zaredom sa barem jednom tricom zaustavljen je u Portlandu 6. ožujka ove godine. Korverov niz započeo je još 4. studenog 2012. godine protiv Oklahome.

Dva potpuno različita lica Rocketsa

Houston Rocketsi mnogo su ove godine odigrali utakmica toplo-hladno, ali posebno je upečatljiva utakmica protiv Oklahome City u kojoj su oborili jedan nesvakidašnji rekord. Naime, u toj utakmici 16. siječnja ove godine, Rocketsi su odigrali fantastično prvo poluvrijeme zabivši sjajnih 73 koša. Međutim, u drugo poluvrijeme kao da je izašla druga momčad, pa su u istom postigli samo 19 i izgubili utakmicu. Ovim su oborili rekord lige u najvećoj razlici u koševima koja je jedna ekipa postigla u dva poluvremena. Dovoljno je reći da je Houston u prvom poluvremenu imao sjajnih 56% šuta iz igre uz 12 pogođenih trica, da bi u drugom poluvremenu gađali kriminalnih 19% uz 0 trica.

Veličanstvena utakmica Carmela

24. siječnja Carmelo Anthony ispisao je povijest. Tog dana je u pobjedi New Yorka protiv Charlotte Bobcatsa ugradio 62 poena i postao pobjednik najbolje izvedbe ove sezone. Osim što je to bilo najviše koševa jednog igrača ove godine i što je oborio svoj vlastiti rekord, za neke je mnogo značajnije da je sa tih 62 poena postao igrač koji je dao najviše koševa u legendarnom Madison Square Gardenu, oborivši rekord Kobeja Bryanta. Uz to, s obzirom da je uhvatio i 13 skokova, postao je tek šesti igrač u povijesti koji je imao najmanje 60 koševa i 10 skokova na jednoj utakmici. Anthony je u ovoj utakmici pogodio 23 od 35 šuteva uz jednu tricu sa pola igrališta.

Lakersi 4 na 5

5. veljače ove godine svjedočili smo situaciji koja se vjerojatno jako malo puta dogodila na košarkaškim parketima. Tog dana Lakersi su igrali sa Cavsima, a u zapisniku su imali samo 8 igrača. Nakon što su ostali na samo 5 igrača, što zbog ozljeda što zbog osobnih grešaka, zanimljiva situacija se dogodila kada je Robert Sacre dobio 6 osobnu. Naime, u tom trenutku Lakersi su imali samo 4 aktivna igrača. Međutim, prema pravilima NBA lige to je nedopustivo, pa su suci, na iznenađenje svih, dopustili Sacreu da igra sa 6 prekršaja, a Lakersi su na kraju izvukli i pobjedu. Mnogi nisu ni znali da postoji takvo pravilo, a posebno je iznenađen bio Chris Kaman koji je dobio 6 osobnih prije Sacrea.

Povratak velikog Phila Jacksona

Iako se dugo pričalo o njegovom povratku u Lakerse, Phil Jackson se početkom ožujka odlučio za novi grad i novu ulogu te je prihvatio ponudu New York Knicksa i postao predsjednik košarkaških operacija tog kluba. S obzirom da je premalo u klubu nije moga ništa značajnije promijeniti da bi New York dohvatio playoff, pa je tako svoje ideje odlučio provoditi za sljedeću sezonu. Prvi veliki potez što je napravio je smjena trenera Mikea Woodsona, a sad mu ostaje razgovor za prvom zvijezdom Anthonyem, pa onda i slaganje momčadi za iduću sezonu.

Neslavni Sixersi

Philadelphia Sixersi su u sezoni 1972/73. oborili neslavan rekord od samo 9 pobjeda u sezoni koji stoji još i danas, a ovogodišnji Sixersi izjednačili su još jedan neslavan rekord umalo ga oborivši. Od 6. siječnja i pobjede protiv rivala iz Bostona Sixersi su upisali čak 26 poraza zaredom i time izjednačili rekord Cleveland Cavalliersa od prije 3 sezone. Da ne bi bili momčad sa najviše uzastopnih poraza u povijesti Sixersi su se pobrinuli pobjedom protiv Detroit Pistonsa skoro 3 mjeseca nakon posljednje pobjede i time donekle izbjegli veću katastrofu.

Nezaustavljivi Durant

Da je Kevin Durant već sada jedan od najvećih strijelaca u povijesti svima je već odavno poznato, ali stroj za koševe iz Oklahome pobrinio se i ove sezone da to još jednom potvrdi. KD je ove sezone uspio u čak 41 utakmicu zaredom postići najmanje 25 koševa i tako oborio rekord “najvećeg” Michaela Jordana iz sezone 1986/87. kojemu je to uspjelo u 40 utakmica zaredom. Ovaj niz najveći je u modernoj eri NBA lige, ali u povijesti i dalje je neprikosoven veliki Wilt Chamberlain kojemu je to uspjelo u čak 80 utakmica zaredom, dok je drugi Oscar Robertson sa 46. Fantastični Durantov niz prekinut je 9. travnja u pobjedi Oklahome nad Sacramentom u kojoj je Durant ugradio 23 poena, ali treba reći i da je cijelu posljednju četvrtinu proveo na klupi, pa ne sumnjamo da bi se niz nastavio da je još igrao.

Rasist Sterling

Uoči playoffa cijela američka javnost ostala je zgrožena rasističkom izjavom tadašnjeg vlasnika Los Angeles Clippersa Donalda Sterlinga. Naime, Sterling je svojoj tadašnjoj djevojci rekao da se može družiti sa crncima, ali da ih ne dovodi na utakmice Clippersa, a jedan od njih bio je i veliki Magic Johnson. Zgrožena američka javnost, ali i cijela NBA liga i sami igrači javno su prosvjedovali protiv Sterlinga da ga se pravedno kazni. Jedna od najskandaloznijih priča u povijesti američkog sporta završila je na oduševljenje svih velikom kaznom. NBA komesar Adam Silver kaznio je Sterlinga doživotnom suspenzijom u svemu što se tiče L.A. Clippersa, ali i cijele NBA lige, naredio je prisilnu prodaju Clippersa (koja je i okončana prije nekoliko dana kada je klub za 2 milijarde dolara uzeo bivši direktor Microsofta Steve Ballmer, iako to još liga treba potvrditi), ali i kaznio ga sa čak 2,5 milijuna dolara.

Pad velikana

Ova sezona ostat će upamćena kao tek druga sezona u povijesti, nakon 1994., u kojoj dvije najveće momčadi, Boston Celticsi i LA Lakersi, u istoj sezoni nisu dohvatili playoff. Dva velikana su u razdoblju velikog remonta, a ovaj podatak je još nestvarniji ako se uzme u obzir da su iste momčadi prije samo 4 godine igrale veliko finale.

Uzbudljivi prvi krug playoffa

Još jedan zanimljiv podatak dogodio se ove godine u prvom krugu playoffa. Naime, prvi put u povijesti lige se dogodilo da je čak 5 parova otišlo u završne, sedme utakmice. Indiana-Atlanta, Toronto-Brooklyn, San Antonio-Dallas, Oklahoma-Memphis i LA Clippers-Golden State pružili su nam fenomenalne i uzbudljive serije, a jedini je Brooklyn kao gost odnio pobjedu u seriji.

Ostalo

Od ostalih zanimljivosti svakako se trebaju spomenuti ponovo odlični Spursi. Oni su ove godine oborili rekord franšize u uzastopnim pobjedama u kojima su se zaustavili na brojci 19, dok je fantastični trio ParkerGinobiliDuncan ove sezone postao treći najbolji trio po broju pobjeda u povijesti, ali i drugi u doigravanju.

Od ostalih rekorda svakako treba spomenuti i sjajnog Joea Johnsona koji je u pobjedi protiv Sixersa, samo u trećoj četvrtini postigao čak 8 trica izjednačivši rekord Michaela Redda kao najviše trica u jednoj četvrtini.

Valja spomenuti i jednu fenomenalnu partiju Torontovog Terrencea Rossa koji je u utakmici protiv Clippersa postigao čak 51 poen, oborivši time vlasitit rekord, ali i izjednačivši rekord franšize koji je do tada jedini držao Vince Carter. Ovu sezonu pamtit će i Dwayne Wade koji je postao prvi bloker svih vremena među igračima nižim od 195 centimetara, ali i Dirk Nowitzki koji je ove sezone ušao u 10 najboljih strijelaca lige svih vremena.

Veliki dan ove sezone zbio se i u Philadelphiji. Nakon što je na startu sezone objavio umirovljenje, jedan od najvećih igrača u povijesti NBA lige, Allen Iverson, 1.ožujka dobio je i svoj umirovljen dres na krovu Wells Fargo centra, te je njegov dres sa brojem tri postao jedinstven. Philadelphia se tako zahvalila jednom od najvećih svojih igrača koji im, nažalost po njih, nije uspio donijeti naslov kojeg čekaju još od 1983.

Ova, kao i svaka sezona, obilovala je još mnoštvom manjih rekorda i zanimljivosti koje je teško svrstati u ovaj tekst, pa smo odabrali one najistaknutije. Sve u svemu, polako se spuštaju zastori još jedne lijepe NBA sezone i ostaje nam samo još da uživamo u posljednjem dvoboju Miamija i San Antonia uz rečenicu: “Neka bolji pobjedi”.

Latest Posts

NE PROPUSTITE