Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Napredna statistika – brzina, dodiri i dodavanja

Nakon članka o obrani na red dolaze i neki drugi faktori igre koje ćemo gledati kroz prizmu napredne statistike. Pomoću novog player trackinga kojeg je NBA uvela ove sezone u svaku dvoranu i počela javno objavljivati neke prikupljene podatke, saznat ćemo brzinu i udaljenost koju igrači prevale tijekom utakmice, broj dodira s loptom te koliko puta dodaju i s kojom uspješnosti.

Brzina i udaljenost

Podaci o brzini su pomalo razočaravajući pošto prikazuju prosječnu brzinu u svim kretanjima (sprint, hodanje, stajanje…), a ne maksimalnu brzinu koju je igrač ostvario. “Najbrži” igrači su Lorenzo Brown iz Philadelphije, play Warriorsa Toney Douglas te Patty Mills iz Spursa koji se u prosjeku kreću brzinom od 7,72 km/h. Od zvijezda najbliže vrhu je Tony Parker sa 7,24 km/h. Među “najsporijim” igračima nalazimo dosta iznenađenja. Centar Cavsa Andrew Bynum nalazi se na samom dnu s 5,79 km/h a jako su mu blizu Paul Pierce s 5,95 km/h te Carmelo Anthony i LeBron James sa 6,11 km/h. Od njih veću brzinu ostvare Jermaine O’Neal i Kendrick Perkins što je dokaz da ova statistika ipak nije niti blizu dobar pokazatelj maksimalne brzine igrača.

Što se udaljenosti tiče, igrači koji su najviše pretrčali ove godine su Gordon Hayward (109,92 km), Nicolas Batum (104,61 km) i Klay Thompson (104,29 km). Možda i najpravednija statistika za ocjenjivanje pređene udaljenosti je ona koji prikazuje prosječnu pređenu udaljenost za 48 minuta igre jer ona uračunava minute koje igrač provede na terenu (što igrač više igra to će veću udaljenost i prijeći). Na prvom mjestu se nalaze Tony Parker, sjajni rookie Michael Carter-Williams, Houstonov Patrick Beverly, iskusni Kirk Hinrich te Steve Blake iz Lakersa koji u prosjeku pređu 5,79 km za 48 minuta provedenih na parketu. Među najgorima u toj kategoriji nalaze se David West, Carlos Boozer i Marc Gasol s 4,66 km. Pri samom dnu su i neke od najvećih zvijezde lige, Carmelo Anthony, LeBron James i Dirk Nowitzki koju u prosjeku prijeđu 4,82 km za 48 minute igre.

Broj dodira i posjed lopte

Ove kategorije su razrađene do najsitnijih detalja te govore dosta o tome koliko igrači drže loptu u svojim rukama. Krenimo s vremenom posjeda lopte. Za očekivati je da će u ovoj kategoriji prevladavati razigravači. John Wall (8,1 min) i Brandon Jennings (7,9 min) uvjerljivo drže prva dva mjesta. Prati ih zvijezda Clippersa Chris Paul koji u prosjeku ima loptu u svom posjedu 7,1 min po utakmici. Među najboljih pet upali su još Stephen Curry (7,0 min) i Mike Conley (6,8 min). Igrači koji igraju preko 25 minuta u prosjeku, a najmanje imaju loptu u svojim rukama su Wesley Johnson i Jared Dudley s 0,6 minuta po utakmici. Prate ih Robin Lopez i Marvin Williams s 0,7 minuta. Zanimljivo je da Carmelo Anthony, kojeg mnogi smatraju “zadržavačem lopte” nije ni blizu vrhu, on u prosjeku drži loptu samo 3,2 minute po utakmici. Isto toliko u svom posjedu je ima i Paul George dok je LeBron James (3,9 min), James Harden (4,6 min) i Kobe Bryant (4,8 min) drže nešto duže. Kevin Durant je izrazito efikasan iako loptu u svojim rukama ima samo 2,8 minute u prosjeku.

Dodiri s loptom su podijeljeni u 3 kategorije: dodiri u fazi napada (na protivničkoj polovici), dodiri u neposrednoj blizini koša (manje od 3,65 m) te elbow dodiri (dodiri u visini linije slobodnih bacanja).

Dodire u fazi napada predvodi već očekivana ekipa, John Wall (88,2), Kemba Walker (87,6) i Chris Paul (85,0). Najmanje dodira u fazi napada imaju centri Andre Drummond (17,4) i Robin Lopez (18,2) a prate ih Wesley Johnson (19,0), DeAndre Jordan (19,2) i Andrew Bogut (19,5).

Za očekivati je da najviše dodira u neposrednoj blizini koša imaju centri s razvijenom igrom leđima prema košu. Crnogorac Nikola Peković (8,8) i obrambeni igrač godine Marc Gasol (8,5) su daleko najtraženiji igrači ispod koša.Treće mjesto zauzima DeMarcus Cousins (7,4) dok se među najboljih pet našao još jedan igrač Grizzliesa, Zach Randolph (6,7). Od zvučnijih imena Dwight Howard (6,3) se našao na desetom mjestu, Blake Griffin (5,7) na dvanaestom a centar Netsa Brook Lopez (5,5) na sedamnaestom.

Što se tiče elbow dodira na prvom mjestu se našao Marc Gasol (18,1) što nije iznenađenje onima koji prate igru Grizzliesa. Blake Griffin (12,9), Kevin Love (11,7), Pau Gasol (10,9) i Tim Duncan (9,4) zatvaraju krug od petorice najboljih. Tony Parker (8,0), Chris Paul (6,9) i Carmelo Anthony (6,1) također su se našli dosta visoko u poretku.

Tko zabija najviše a tko najmanje poena po dodiru? Andre Drummond (0,77 poena po dodiru), Brook Lopez (0,76) i Ryan Anderson (0,68) najbolje iskorištavaju svoje dodire lopte dok su Kirk Hinrich (0,12) i Ricky Rubio (0,13) najgori. Prati ih razigravač Knicksa Raymond Felton koji zabija 0,17 poena po dodiru s loptom. Među krilima i šuterima najbolji su Klay Thompson (0,57), Kevin Durant (0,54) i J.J.Redick (0,52).

Dodavanja

Najviše dodavanja (ne asistencija) po utakmici ostvare Kemba Walker (76,8), John Wall (75,1) i Chris Paul (73,5). Pri vrhu se našao i jedan visoki igrač, Josh McRoberts s 64,6 dodavanja po utakmici. Među igračima koji igraju preko 25 minuta u prosjeku najmanje dodaju igrači Lakersa Nick Young i Jodie Meeks sa samo 18,4 dodavanja po utakmici.

Najviše sekundarnih asistencija (takozvani hockey assist – dodavanje koje vodi do asistencije) imaju John Wall i Chris Paul (2,1) a u stopu ih prati Kobe Bryant (2,0).

Možda i najkorisnija kategorija je ona koja nam pokazuje koliko je poena igrač kreirao svojim asistencijama u 48 minuta provedenih na parketu. Tu je dominantan vjerojatno i najbolji play današnjice Chris Paul koji svojim asistencijama kreira 35,1 poen u prosjeku za 48 minuta. Na drugom mjestu se nalazi još jedan mađioničar s loptom, Minnesotin Ricky Rubio s 28,2. Prilično visoko se našao i Andre Iguodala (18,2). Među visokim igračima najbolji asistenti su Josh McRoberts iz Bobcatsa (14,7), Marc Gasol (13,4) i Kevin Love (13,1). Pau Gasol, Joakim Noah i Tim Duncan također svojim asistencijama kreiraju prosječno preko 10 poena za 48 minuta.

Napredna statistika nam je potvrdila neke stvari koje odavno znamo. Chris Paul je najbolji asistent lige, Kevin Durant ne treba puno dodira da bi bio efikasan a centri koji su poznati kao dobri asistenti su to i statistički dokazali. Carmelo Anthony drži loptu u svojim rukama ipak nešto manje nego što to svi očekuju, a Josh McRoberts bi ipak trebao biti malo više cijenjen zbog svoje sposobnosti razigravanja.

Latest Posts

NE PROPUSTITE