Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Napredna statistika – obrana

Kako godine prolaze statistika postaje sve značajnija stvar u košarci. Blokade, jedna od danas najosnovnijih statistika ,nisu se evidentirale do sezone 1973/74 a danas imamo raznovrsne i nevjerojatne statističke podatke, kako o igračima tako i o ekipama. NBA liga je ove godine napravila korak naprijed i uvela player tracking.

Što je player tracking i kako funkcionira? Od ove sezone u svaku arenu je postavljeno šest kamera te nam SportVU software, koji prati kretnje svakog igrača 25 puta u sekundi, otkriva mnoge zanimljive podatke o igračima kao što su pretrčana udaljenost, brzina, dodiri s loptom, postotak pull up šuteva i mnoge druge. Za sada liga na svojim službenim stranicama objavljuje neke od prikupljenih podataka, ali i taj mali dio pokazuje sjajne podatke koji do sada nisu bili poznati.

Za početak krenimo s najosnovnijim ali možda i najbitnijim stvarima u košarci – obranom i skokovima; točnije s tri stvari: neometanim skokovima, ometanim skokovima te obranom koša (protivnički postotak šuta iz neposredne blizine koša). Odmah treba spomenuti i kako su do sada ekipe uglavnom odigrale manje od 10 utakmica, što znači da je uzorak nedovoljan da bi se mogli donositi konkretni zaključci, no ovi podaci pokazuju neke zanimljivosti koje ćemo sa zanimanjem promatrati do kraja sezone.

Neometani skokovi

Neometani skokovi su oni u kojima oko igrača nema protivnika u krugu od 3,5 stope (nešto više od 1 metra). U ovoj kategoriji premoć drži Dwight Howard s čak 10,2 neometana skoka po utakmici. Drugi je Kevin Love s 8,5 dok ljestvicu najboljih pet “neometanih” skakača zatvaraju Nikola Vučević (7,6), Pau Gasol (7,5) te DeAndre Jordan (7,4). Zanimljivo je da Chris Paul (4,6) ima više neometanih skokova po utakmici od ogromnog Roya Hibberta (4,5).

Ometani skokovi

Ometani skokovi su oni u kojima oko igrača koji hvata skok ima protivnika u krugu od spomenute 3,5 stope. Ova nam kategorija nudi dosta više zanimljivih podataka od prve. Predvode je DeAndre Jordan s 5,8 te Andre Drummond s 5,4 ometana skoka po utakmici. Među najboljih pet su još i Anthony Davis (5,1), Kevin Love (5,1) i Enes Kanter (4,6). Sigurno se pitate gdje je Dwight Howard, nekada najdominantniji centar lige –  Dwight se nalazi tek na 17. mjestu s točno 4 takva skoka po utakmici, što znači da je samo 28,2% njegovih skokova ometano.

Tko ima najveći postotak neometanih skokova? Ako pogledamo igrače koji u prosjeku imaju više od 5 skokova po utakmici onda se na vrhu neočekivano nalazi 12. pick ovogodišnjeg drafta, centar Oklahome Steven Adams čijih je čak 68,1% skokova ometano. Slijede ga Enes Kanter (62,2%) i Amir Johnson(61,3%). Najlošiji prosjek imaju Arron Afflalo (6,0%) te James Harden (11,8%). LeBron James se također nalazi pri samom dnu s 18,5% kao i Kevin Durant s 24.2%. Carmelo Anthony je i više nego solidan, 35% skokova koje uhvati su kada u blizini ima protivničkih igrača.

Obrana koša

Ovo je sigurno jedna od najzanimljivijih statistika koje nam omogućava player tracking. Mjeri se postotak šuta protivnika iz neposredne blizine koša (5 stopa ili 1,5 metar). Što je postotak šuta protivnika manji, to bolje za pojedinog igrača. U obzir ulaze oni igrači koji se u ovoj situaciji nalaze pet ili više puta po utakmici. Među igračima koji najbolje štite koš nailazimo na očekivana ali i na neka neočekivana imena. Prvi je Tiago Splitter čiji protivnici uspješno završe samo 30% polaganja/zakucavanja kad ih on čuva. Drugi je Anthony Davis s 31,4%. Iako nije poznat kao odličan obrambeni igrač, Brook Lopez nalazi se na trećem mjestu s izvrsnih 31,5%. Roy Hibbert je četvrti s točno 35%. Zanimljivo je da je Omer Asik (36,8%), kojeg Houston pokušava trejdati, daleko bolji od svog suigrača Dwighta Howarda (47,7%) koji se ne nalazi ni blizu najbolji 20 igrača u ovoj kategoriji.

Još veće iznenađenje je da je Andrea Bargnani, nadaleko poznat kao jedan od najgorih obrambenih igrača u ligi, također bolji od Howarda u ovoj kategoriji s 37,9% ali mora se reći da se ipak radi o manjem uzorku (3,2 pokušaja protivnika po utakmici).

Kriminalno loši su Al Jefferson (65,4%) i DeAndre Jordan (62%) dok Dirk Nowitzki, Blake Griffin te Kevin Love također ne izgledaju čvrsto u obrani dopuštajući protivnicima da šutiraju debelo iznad 50%. Spomenimo još da Paul George (37,9%), Kevin Durant (42,3%) i LeBron James (44%), iako ne brane koš toliko često, brane ga s vrlo dobrom uspješnosti.

Kao što se moglo i naslutiti, player tracking nam daje mnoge zanimljive podatke. Anthony Davis je sjajno ušao u sezonu te su ove brojke samo potvrda toga dok se Dwight Howard, od većine smatran najboljim centrom u ligi, našao poprilično nisko u dvije od tri promatrane kategorije.

U narednim danima objavit ćemo članak i za statistike u napadu (kojih ima dosta više) te ne sumnjamo da će nam i one otkriti puno toga.

Latest Posts

NE PROPUSTITE