Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Napredna statistika tutorial: Miscellaneous stats

Napredna statistika je napravila ogroman prodor u NBA svijet posljednjih 10 godina – najpametniji timovi su je prihvatili još u samom povoju, koristili je i kasnije ubirali plodove. Sada, barem kada su u pitanju velika većina NBA ekipe, dileme nema, napredna statistika predstavlja važan dio formiranja i vođenja ekipa. Sa druge strane, povremeni pratioci lige i stara garda NBA igrača još uvijek ne gledaju blagonaklono na upliv tehnologije i statistike u svakodnevni NBA život. To, u jednom dijelu, nije strašno. Ljude koji NBA posmatraju kao laku zabavu kojom povremeno prekrate koji sat i treba razumjeti – korišćenjem napredne statistike ulazite u dublju i obimniju analizu dešavanja u NBA ligi. Međutim, kada su u pitanju penzionisani NBA igrači, tu je odgovor kompleksniji i vjerovatno zahtijeva kompletnu kolumnu, pa se sada time neću baviti.

Smatram da napredna statistika, ako se pravilno koristi, može da bude od velike pomoći za svakoga ko želi zaroniti dublje u NBA problematiku. Ona, naravno, ne daje odgovore na sva pitanja, ali sjajno komplementira „eye testu“, odnosno gledanju NBA utakmica.

Na primjer, okom se lako može primijetiti koja ekipa igra dobru, a koja lošu odbranu. Na ovaj način možete odgonetnuti i nekoliko najboljih defanzivnih ekipa. Međutim, da bi saznali koja ekipa je broj 1 u ovoj kategoriji, često morate potražiti pomoć napredne statistike. Odgovor na ovo pitanje vam ne može dati tradicionalna statistika, poput primjenih poena po utakmici. To je zastarjeli metod koji vas može povesti u krivom smjeru. Broj primljenih poena po utakmici je prestao da bude značajan u rangiranju najboljih defanzivnih ekipa onog momenta kada je broj odigranih posjeda po utakmici postao dostupan. Iz toga razloga se danas koristi defanzivni rejting, odnosno broj primljenih poena na 100 posjeda. Na taj način sve ekipe dolaze u istu ravan i nije od značaja to što, npr. Utah po utakmici odigra 93 posjeda, a Brooklyn 104 Ovo je samo jedna od kategorija koja pokazuje značaj napredne statistike. Ja ću približiti nekoliko kategorija koje tehnički ne spadaju u naprednu statistiku već predstavljaju kategorije između tradicionalne i napredne statistike. Ipak, njih je važno razjasniti jer predstavljaju bitne podatke u analizi NBA timova:

Points off turnovers

Poeni nakon izgubljene lopte. U suštini, ova kategorija ukazuje na štetu koja je nastala za ekipu koja izgubi loptu. Poeni nakon grešaka najčešće nastaju nakon živih izgubljenih lopti, odnosno grešaka zbog kojih se ne zaustavlja igra. Često je ova kategorija povezana sa kategorijom poena iz kontri, jer gubitak živih lopti često dovede do igre u tranziciji. Poeni iz grešaka mogu nastati i nakon izgubljene lopte koja nije posljedica lošeg pasa ili krađe lopte, iz razloga što ovu kategoriju obuhvataju i situacije kada se usljed gubitka lopte igra zaustavi, kada igrač sa loptom istu izbaci u aut ili napravi prekršaj u napadu.

Points in the paint

Poeni u reketu. Broj poena koje igrač ili ekipa postigne u reketu. Mogu biti dobar indikator stila igre određene ekipe, a često broj postignutih poena u reketu govori i o protivničkoj ekipi – što više poena određena ekipa primi u reketu, to je odigrala slabiju odbranu, usljed blizine iz koje su poeni postignuti. Na današnji dan, najviše poena u reketu u NBA ligi postižu Milwaukee Bucksi, dok u ovoj kategoriji kod igrača vladaju Giannis Antetokounmpo i Karl-Anthony Towns sa preko 13 poena iz reketa po utakmici.

Fast break points

Poeni iz kontre. Ako neka ekipa napade često rješava u tranziciji, obično je riječ o ekipa sa dobrim atletama koji se brzo transformišu iz odbrane u napad, nakon defanzivnog skoka, na primjer. Apsolutni vladari NBA lige po pitanju poena iz kontri su Golden State Warriorsi sa preko 23 poena iz tranzicije po utakmici, četiri više od drugoplasiranih Phoenix Sunsa. Sa druge strane, upravo Sunsi primaju najviše poena iz kontri.

Second chance points

Poeni nakon ofanzivnog skoka. Nastaju kao posljedica ofanzivnog skoka, kojim se ekipi koja je promašila šut omogućava nova šansa za postizanje poena. Interesantna je korelacija najboljih ekipa na ofanzivnom skoku i ekipa koje postižu najviše second chance poena – dvije ekipe sa najboljim procentom ofanzivnih skokova (Nuggetsi i Bullsi) su lideri i u kategoriji poena iz druge šanse. Postoje i izuzeci od ove povezanosti, pa tako Houston Rocketsi zauzimaju 5. mjesto u kategoriji poena iz druge šanse, dok su po procentu uhvaćenih ofanzivnih skokova na 10. mjestu.[1]

[1] Ovo je povezano sa stilom igre jer Rocketsi često, nakon uhvaćenog skoka u napadu, loptu šalju na perimetar, odakle šutiraju trojke. Samim tim, nije nužno da hvataju veliki procenat lopti u napadu da bi postizali veliki broj poena iz druge šanse.

Ako ste propustili prva dva dijela NBACro tutoriala:

Elio Tomić: Napadačke kategorije

Anes Tojaga: Advanced box score

Latest Posts

NE PROPUSTITE