Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Napustila nas NBA legenda Bill Sharman

Član Kuće slavnih Bill Sharman koji je NBA titule osvajao kao igrač i kao trener, umro je u 87. godini od posljedica srčanog udara kojeg je zadobio prošli tjedan.

Sharman je s dinastijom Boston Celticsa osvojio 4 naslova NBA prvaka, a u svoje vrijeme je bio poznat kao najbolji šuter NBA lige. S još jednom legendom Boston Celticsa, Bobom Cousyem, je tvorio nevjerojatan bekovski duo koji je bio veliki dio tadašnje dinastije.

Osam puta je nastupio na All-Star utakmici, a kroz karijeru je ubacivao 17,8 poena, dok je čak sedam puta bio najbolji u postotku slobodnih bacanja. Sharman još i danas drži rekord od 56 pogođenih slobodnih bacanja zaredom u doigravanju, a kroz karijeru je šutirao 88 posto s linije slobonih bacanja te je u vrhu u toj kategoriji.

”Bill Sharman je bio izvanredna osoba, volim ga iz sveg srca. Kada sam za Lakerse potpisao 1981. godine, dok je on bio generalni menađer, bio mi je mentor, radni kolega i veliki prijatelj”, rekao je Mitch Kupchak, današnji generalni menađer Lakersa.

Nakon igračkog putovanja s Boston Celticsima, Bill Sharman je u sezoni 1971/72 kao trener preuzeo legendarnu momčad Los Angeles Lakersa koja je te iste sezone ostvarila NBA rekord od 33 pobjede zaredom, a na kraju je stigao i naslov, tada prvi za franšizu koja se nalazi u Los Angelesu.

Sharman je Lakerse trenirao još četiri sezone nakon tog naslova, a generalni menađer i predsjenik kluba je bio sve do 1982. godine te je bio glavni čovjek u draftiranju i dovođenju Magica Johnsona u žuto-ljubičasti dres.

U Kuću slavnih je kao igrač primljen 1976. godine, dok je kao trener izabran 2004. godine. Veliku čast je dobio 1996. godine, kada je na 50. obljetnicu NBA lige, uvršten među 50 najboljih igrača svih vremena.

”Bill Sharman je, bez ikakvog ustručavanja, bio jedan od najboljih ljudi koje sam imao prilike upoznati, bio je vrhunski čovjek kao igrač i kao trener”, rekao je Jerry West za kraj.

Latest Posts

NE PROPUSTITE