Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Nate “The Great” Thurmond

NBA liga je jučer izgubila još jednog sjajnog igrača, istinsku legendu i velikog čovjeka.

Riječ je o Nateu Thurmondu, koji je jučer nakon kratke i teške bolesti preminuo u San Franciscu, u 74. godini života. Njegova žena je potvrdila da je bolovao od leukemije.

Rođen je u Akronu, Ohio, kao i dvije najveće zvijezde današnjice, LeBron James i Stephen Curry.

Nate “The Great” Thurmond je bio jedan od najboljih defenzivnih centara NBA lige, u kojoj je igrao 14 sezona, te nastupao za Golden State Warriorse, Chicago Bullse i Cleveland Cavalierse.

Biran je od strane San Francisco Warriorsa ( današnji Golden State ), 1964. godine kao treći izbor na draftu, gdje je odigrao 11 sezona, te u tom periodu biva izabran sedam puta na All-star utakmicu, te dva puta u najbolju defenzivnu petorku lige.

Nakon toga igrao je dvije sezone u dresu Bullsa, gdje je u svom debiju ostvario povijesni quadruple-double (22 poena, 14 skokova, 13 dodavanja i 12 blokada), protiv Atlanta Hawksa, te postao prvi igrač u povijesti kojemu je to pošlo za rukom.

(Blokade su se tek počele računati u statistiku od sezone 1973/1974)

Zadnju sezonu svoje NBA karijere je odigrao u Cleveland Cavaliersima, koji su mu uz Warriorse, umirovili dres s brojem 42.

Uvršten je u Hall of Fame 1985. godine, te je također izabran među 50 najboljih igrača NBA lige, 1996. godine.

Karijeru je završio s prosjekom od 15 poena, 15 skokova, 2,7 dodavanja i 2,1 blokade. Ukupno je imao više skokova nego poena u svojoj karijeri, 14,464 skokova naspram 14,437 poena.

 

 

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE