Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Navarro za povijest, Zagreb u borbi za Top 16

Šesto kolo najjaèeg europskog natjecanja, Eurolige, donosi nam pregršt zanimljivih utakmica. U veæini skupina pitanje putnika u sljedeæu fazu natjecanja još je otvoreno te æe susreti ovoga kola biti kljuèni za ambicije nekoliko ekipa.

Skupina A

Olympiacos – Basket Bilbao (srijeda, 18.00)

U veèernjim satima najvjerojatnije æe pasti odluka o èetvrtoj momèadi u skupini A. Grèki Olympiacos koji više nije na razini iz proteklih godina nalazi se u situaciji kada ne smije izgubiti pred domaæom publikom protiv Baniæevog Bilbaoa. Obje momèadi trenutno drže dvije pobjede u pet odigranih susreta, meðutim Bilbao je slavio u prvoj meðusobnoj utakmici, i to sa uvjerljivih 15 poena razlike i tako bi sa eventualnom još jednom pobjedom protiv grèke momèadi praktièki osigurali èetvrto mjesto. Na drugoj strani Grcima je u prvom redu nužna pobjeda, a nakon toga ako je ikako moguæe nadoknada negativne koš razlike iz prve utakmice. Kod domaæih možemo oèekivati povratak Matta Howarda, kao i Panosa Vasilopoulosa. Na drugoj strani Španjolci neæe moæi raèunati na Axela Hervellea, dok je Raul Lopez upitan za današnji susret.

Caja Laboral – Fenerbahèe Ulker (èetvrtak, 20.45)

Hrvatska kolonija u Turskoj ovog tjedna putuje na ‘stari plac’. Toènije u Španjolsku, na noge Caji Laboral, gdje æe se bivšem klubu suprotstaviti Neven Spahija i Roko Leni Ukiæ. Spahiju uz Caju Laboral vežu lijepe uspomene, ali i uspjesi; u godini 2008. osvojio je španjolsko prvenstvo, a uz to uspio se plasirati i na završnicu Eurolige. Uz njih æe putovati i Bojan Bogdanoviæ, dok èetvrti Hrvat u momèadi, Marko Tomas još nije oporavljen od ozljede sa ovogodišnjeg Europskog prvenstva.  Inaèe uz Tomasa Spahija neæe moæi raèunati na Atsura te Turkcana, dok æe na drugoj strani Duško Ivanoviæ imati na raspolaganju novo pojaèanje, slovenskog reprezentativca Gorana Dragiæa.

Nancy – Bennet Cantu (èetvrtak, 20.45)

U èetvrtak æe se odigrati zanimljiv dvoboj izmeðu ponajbolje francuske i talijanske ekipe. U skupini A još je sve otvoreno i sve momèadi mogu izboriti prolazak u daljnju fazu natjecanja tako da je svaka utakmica veoma bitna. U Euroligi Nancy još nije doživio poraz na domaæem parketu, a ni Cantu nije ostvario pobjedu u gostima. Mala prednost ipak je na strani Talijana kojima æe primarni cilj biti zaustaviti Nicolasa Batuma bez kojega bi Nancy bio druga momèad. Zanimljivo je da je Batum osvojio naslov najkorisnijeg igraèa kola dva puta, i to oba puta kada je Nancy igrao kod kuæe. Momèadi nemaju veæih problema s ozljedama, tek se oèekuje izostanak Marka Šæekiæa za Cantu zbog ozljede koljena. U prvom dvoboju ovih momèadi Cantu je slavio sa 80:69 te æe to pokušati ponoviti kako bi se sasvim približili prolasku u drugi krug natjecanja.

Skupina B

CSKA – Žalgiris (srijeda, 17.15)

Vodeæi CSKA i Popoviæev Žalgiris otvorit æe šesti krug euroligaškog natjecanja. Moskovski gigant je trenutno neporažena momèad u najelitnijem europskom natjecanju i samim time veæ praktièki osigurao  nastavak natjecanja. No, to ne vrijedi za litavsku momèad koja je protekli tjedan ‘kiksala’ u zagrebaèkoj Areni izgubivši protiv našeg predstavnika. Inaèe aktualni ruski prvak neæe moæi raèunati na svog najboljeg igraèa, Andreja Kirilenka koji se povrijedio u posljednjem susretu, a upitan je i Darjuš Lavrinoviè koji je propustio posljednja dva susreta, dok bi Miloš Teodosiæ prema tamošnjim procjenama trebao usprkos ozljedi gležnja zaigrati u srijedu. Dali æe svi nabrojani hendikepi biti dovoljno za litavsku momèad da prvi put slavi u Moskvi vidjet æemo u srijedu naveèer.

Unicaja – Panathinaikos (èetvrtak, 20.45)

U najzanimljivijoj utakmici skupine B snage æe odmjeriti aktualni europski prvak te Unicaja predvoðena dvojicom naših reprezentativaca; Hrvojem Periæem i Lukom Žoriæem. Rijeè je o susretu koji pobjedniku praktièki osigurava TOP 16, odnosno mirniji završetak regularnog dijela natjecanja. Trenutno obje ekipe imaju tri pobjede u pet odigranih susreta. Inaèe Panathinaikos zasigurno neæe nastupiti sa Stratosom Perperogloum i Kostasom Tsartsarisem, dok æe kod domaæih biti upitan nastup Joela Freelanda i E.J. Rowlanda. Za kraj dodajmo da su u posljednja dva susreta tih dviju momèadi u Malagi slavili Grci. Hoæe li treæa biti sretna za Unicaju?

Zagreb – Brose Baskets (èetvrtak, 21.00)

Naš jedini predstavnik u Euroligi pred uzvratnom utakmicom protiv njemaèkog Brose Basketsa oèekuje u pozitivnoj atmosferi tražeæi èetvrtu uzastopnu pobjedu. Svoj optimizam „Mravi“ temelje i na potpisivanju NBA razigravaèa, T.J. Forda koji æe dodatno rasteretiti Damira Mulaomeroviæa na poziciji organizatora igre. Utakmica koja Zagrebašima nudi nadu za èetvrto mjesto u grupi i eventualni prolazak meðu 16 najboljih europskih momèadi, kao i za iskupljenje s prve utakmice te uvjerljivog poraza od 30 poena.

Skupina C

Anadolu Efes – Partizan (srijeda, 19.00)

Utakmica dana. Najzanimljiviji susret prvog dana euroligaškog natjecanja. Naime, turski gigant, Anadolu Efes nalazi se u veoma teškoj situaciji, sa 2 pobjede i 3 poraza trenutno drži pretposljednje mjesto u grupi. S potencijalnim (još jednim) porazom pred domaæom publikom dodatno bi si otežali put prema TOP 16. Pritisak æe zasigurno biti na strani Efesa, jer Partizan u ovome susretu može iskljuèivo dobiti te praktièki osigurati si prolazak dalje. Baraæ i suigraèi nemaju pravo na još jedan domaæi kiks, jer su u ovoj euroligaškoj sezoni uknjižili veæ dva domaæa poraza. Dodajmo još kako Beograðani putuju kompletni, dok na drugoj strani Efes neæe moæi raèunati na Tarencea Kinseya i Kerema Gonluma.

Real Madrid – Belgacom Spirou (èetvrtak, 19.00)

Tomiæev Real æe pred domaæom publikom tražiti toliko željenu èetvrtu pobjedu u podosta izjednaèenoj grupi. Na drugoj strani Belgijci traže ‘slamku spasa’  za eventualni prikljuèak èetvorici najboljih. No, to æe zasigurno biti veoma teško, Real ove godine krasi veoma atraktivna igra koja rezultira i najboljim napadom lige (90 koševa u prosjeku). Predvodi ih Amerikanac Jaycee Carroll, ujedno i (po)najbolji tricaš lige. Što se tièe popisa ozlijeðeni obje ekipe æe biti hendikepirani za jednog svog košarkaša, za domaæi Real æe izostati Srbin Novica Velièkoviæ, dok na drugoj strani neæe zaigrati Dwayne Broyles.

Maccabi – Emporio Armani (èetvrtak, 20.00)

Košarkaši milanskog kluba doživjeli su tri poraza u posljednje èetiri utakmice, ukljuèujuæi i posljednji poraz, pred domaæom publikom protiv Partizana kada su imali veæ dobiven susret. I ukoliko æe htjeti ostvariti svoj zacrtani cilj morat æe napraviti sve što je u njihovoj moæi da ponove 1988. godinu, kada su pobijedili tada moæni Maccabi usred Izraela. Na drugoj strani za oèekivati je kvalitetniji Maccabi nego prije par dana kada su se podosta namuèili sa ljubljanskom Olimpijom u ABA ligi. Obje ekipe æe biti u punom sastavom stoga nas oèekuje zasigurno veoma zanimljiva utakmica u Nokia Areni.

Skupina D

Siena – Unics (srijeda, 20.45)

U najzanimljivijem susretu grupe D sudariti æe se talijanska Siena i ruski Unics iz Kazana. Veoma važna utakmica za obje momèadi. Siena traži potvrdu drugog mjesta iza španjolske Barcelone i osiguranje ulaska meðu 16 najboljih ekipa, dok Unics želi izbjeæi eventualnu borbu za èetvrto mjesto koja na prvi pogled djeluje posve sigurno. Unics u Italiju odlazi najvjerojatnije bez Nathana Jawaia, dok æe na drugoj strani najbolja šuterska momèad Eurolige (45,6 za tri poena, 82% iz igre) imati kompletan sastav.

Barcelona – Union Olimpija (èetvrtak, 20.45)

Ljubljanska Union Olimpija æe u Palau Blaugrani tražiti nemoguæe. Vodeæa momèad skupine D je praktièki veæ osigurala prolazak meðu 16 najboljih ekipa, što nikada nije bilo ni sporno. No usprkos tome ne treba oèekivati nešto opušteniju Barcelonu koja æe sa ‘pola gasa’ pregaziti Slovence, pogotovo ne od strane Juana Carlosa Navarra kojeg dijeli 14 poena od statusa najboljeg strijelca Eurolige svih vremena. Na drugoj strani Slovence krajem tjedna èeka puno važnije gostovanje protiv zagrebaèke Cibone.

Galatasaray – Prokom (èetvrtak, 20.45)

Turski Galatasaray kojeg prevodi naš Lukša Andriæ u èetvrtak obavezno mora tražiti pobjedu protiv poljskog Prokoma ukoliko želi osigurati èetvrto mjesto u skupini. Zasigurno je za oèekivati vruæu atmosferu od strane strastvenih domaæih navijaèa koji æe pokušati napraviti sve da Prokom i nakon šestog kruga ostane bez pobjede. Dodajmo još kako su prema trenutnim informacijama obje ekipe u kompletnom sastavu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE