Saturday, December 9, 2023

ZADNJE OBJAVE

NBA anketa: Šariæ treæi najbolji stranac kojeg nema u ligi!

Miami æe biti prvak, LeBron James MVP, a Anthony Davis novak sezone. Generalni menadžeri 30 NBA klubova odgovorili su na 57 anketnih pitanja NBA organizacije o prognozama za predstojeæu sezonu.

Prognozirali su klupski operativci najizglednijega novog prvaka, nakorisnijeg igraèa lige, najboljeg rookieja, trenera i stranca za sezonu 2012/13. Pritom se nisu smjeli opredjeljivati za vlastiti klub, igraèe ili trenera.

Nama najinteresantnije svakako je pitanje o najboljem košarkašu koji predstojeæe sezone neæe igrati u NBA ligi. Treæe mjesto u anketi, iza Juana Carlosa Navarra iz Barcelone i Nikole Mirotiæa iz Reala, pripalo je 18-godišnjemu hrvatskom krilnom centru Dariju Šariæu, pred kojim je i dalje neizvjesna klupska sezona. Toènije, Šariæ ga je sa 7,7% dobivenih glasova podijelio s Dimitrisom Diamantidisom, Rudyjem Fernandezom i Boom McCallebom, trenutaèno ponajboljim košarkašima u Europi.

Èinjenica da ga toliko uvažavaju generalni menadžeri NBA klubova veliko je priznanje mladom Šibenèaninu. Ono ga, takoðer, stavlja na vrlo visoku poziciju pri NBA draftu iduæe sezone pod uvjetom da na njega izaðe.

Odreðen je postotak glasova pri istom pitanju, ne navodi se koliki, dobio i hrvatski centar Barcelone Ante Tomiæ. Spomenut je u tom kontekstu s još petoricom: Nenadom Krstiæem, Milošem Teodosiæem, Milanom Maèvanom, Franom Vasquezom i Vassilisom Spanoulisom.

Kad su pitanju prognoze za novog prvaka i MVP-a, tipovi generalnih menadžera su oèekivani: to su Miami Heat i LeBron James, laureati iz prethodne sezone. Miami je u konkurenciji klubova favorita za naslov pobijedio sa 70 posto ispred L.A. Lakersa (23,3%) i Oklahoma City Thundera (6,7%).

Zanimljivo je da su Lakersi, drugi najveæi favoriti za naslov po generalnim menadžerima i uvjerljivi favoriti za osvajanje Zapadne konferencije, izgubili svih šest dosad odigranih predsezonskih utakmica.

LeBron James je u anketi za MVP-a sezone pobijedio s toèno dvotreæinskom veæinom (66,7%) ispred Kevina Duranta (30%) i Carmela Anthonyja (3,3%).

Kad je u pitanju nagrada za najboljeg novaka sezone, 19-godišnji centar New Orleansa Anthony Davis pobijedio je sa 77% glasova ispred Portlandova playmakera Damiana Lillarda s 20%.

Evo i ostalih zanimljivijih rezultata ankete:

Najbolji stranac: 1. Dirk Nowitzki (Dallas) 72.4%, 2. Pau Gasol (LAL) 10.3%…

Najbolji krilni centar: 1. Kevin Love (Minnesota) 30%, 2. Dirk Nowitzki (Dallas) 23.3%…

Najbolji trener: 1. Gregg Popovich (SA Spurs) 80%…

Momèad koja æe najviše napredovati: 1. Brooklyn Nets 62%…

Igraè oko kojeg biste gradili novu momèad da je stvarate: 1. LeBron James (Miami) 80%…

Igraè kojem treba najviše prilagoðavati igru: 1. LeBron James (Miami) 50%…

Najbolji strani igraè kojeg nema u NBA-u: 1. Juan Carlos Navarro (Barcelona) 34.6%, 2. Nikola Mirotiæ (Real Madrid 11.5%), 3. Dimitris Diamantidis (Panathinaikos), Rudy Fernandez (Real Madrid), Bo McCalleb (Fenerbahçe) i Dario Šariæ (Bilbao Basket) 7.7%…

Latest Posts

NE PROPUSTITE