Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

NBA igraèi u Europi, ili ipak ne?

Mnogi igraèi su pred kraj sezone, i proteklih dana kada je postalo oèito da je lockout neizbježan, spominjali igranje u Europi kao moguæu opciju dok se ne postigne dogovor oko novog kolektivnog ugovora.

Nenad Krstiæ je jedan od samo trojice igraèa koji su do sada potpisali ugovore u Europi, i smatra da ostalim igraèima to možda i nije opcija. “Mislim da neæete vidjeti puno igraèa koji æe doæi u Europu”, rekao je Krstiæ za Boston Herald. “Europa nije u dobroj financijskoj situaciji. Postoji èetiri ili pet klubova koji imaju što ponuditi NBA igraèima, a njihove momèadi su gotovo popunjene. Mislim da æe to biti problem za NBA igraèe. Zato sam ja odmah potpisao ugovor i to je trenutno možda najbolji ugovor u Europi.”

Krstiæ je iz Boston Celticsa prešao u ruski CSKA Moscow, David Andersen je iz New Orleans Hornetsa došao u talijanski Montepaschi Siena, a Hilton Armstrong je iz Atlanta Hawksa prešao u francuski ASVEL Villeurbanne. Svoj trojici su ugovori sa NBA momèadima istekli, pa sa pravne strane nisu imali problema kod potpisivanja ugovora sa europskim momèadima. U posljednje vrijeme sve se èešæe spominje i Sonny Weems iz Toronta, koji je prema nekim izvorima veæ potpisao za dosad nepoznatu ekipu iz Europe. Situacija za igraèe koji su još pod ugovorom pak nije tako jednostavna.

Prema struènjaku za kolektivne ugovore Larryju Coonu, NBA igraèi koji su pod ugovorom nemaju šanse da zaigraju u Europi. Razlog tome su pravila FIBA-e koja ne dozvoljavaju potpisivanje ugovora sa igraèima koji su pod ugovorom sa nekim drugim klubom. To bi bilo moguæe samo uz uvjet da FIBA i vlasnici NBA momèadi potpišu pristanak na to, što se sigurno neæe dogoditi s obzirom na odnose izmeðu FIBA-e i NBA, te situacije sa lockoutom.

Tijekom godina mnoge su NBA zvijezde poput Kobea Bryanta i LeBrona Jamesa spominjale Europu kao moguæu opciju, ali èinjenica je da za igraèe tog kalibra Europa  nije baš praktièan izbor. Igraèi poput Josha Childressa i Earla Boykinsa koji su veæ igrali u Europi i tamo zaradili lijepe plaæe èine se kao puno izgledniji kandidati za Europu. Ostaje još vidjeti koji æe od zainteresiranih igraèa zaista i zaigrati u nekom od europskih klubova.

Danas se pojavila i ideja da bi igraèi mogli sami osnovati svoju ligu u kojoj bi igrali dok ne završi lockout, no to je samo ideja koja gotovo sigurno neæe biti realizirana. Osim toga, spominje se i turneja po Kini, gdje bi velike agencije odvele svoje igraèe na nekoliko tjedana i tamo bi se organizirali turniri u kojima bi sudjelovali brojni NBA igraèi. Ova opcija izgleda nešto realnije, no još uvijek je prerano za govoriti, a ukoliko se nešto konkretnije i dogovori, to æe biti tek za nekoliko mjeseci.

Latest Posts

NE PROPUSTITE