Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

NBA igraèi sve bolji na europskim parketima

Na izmaku je još jedan tjedan, u kojemu smo vidjeli veliki broj NBA igraèa na europskim parketima. Oni se sve bolje prilagoðavaju na europsku košarku te sve èešæe ostvaruju odliène uèinke.

Turska liga zapoèela je ovoga vikenda te su NBA igraèi uglavnom dominirali u svojim ekipama. Anadolu Efes je bez problema pobijedio Erdemirspor 89:53, a Saša Vujaèiæ i Ersan Ilyasova su odigrali vrlo dobre utakmice. Slovenac je bio najefikasniji igraè utakmice sa 18 poena, dok je Ilyasova ubacio 10 poena. Galatasaray je takoðer bio dominantan protiv Ilen Edirnea, pobijedili su 98:71. Darius Songaila ubacio je 19 poena a Zaza Pachulia je pridodao 11 koševa. Deron Williams je ugradio svojih 11 poena u pobjedi Bešiktaša nad Bandirmom, dok je za pobjednike debitirao Semih Erden koji se publici predstavio sa 13 poena. Debi za Turk Telekom imao je Mehmet Okur koji je u pobjedi nad Antalyjom 94:85 postigao 12 poena. Najnovije pojaèanje Fenerbahèea, Thabo Sefolosha, još nije debitirao za svoj novi klub.

Tony Parker uspješno je debitirao u dresu ASVEL-a. Njegova je ekipa izborila pobjedu 75:73 nad ekipom Paris-Levallois a razigravaè San Antonio Spursa bio je najbolji igraè svoje momèadi. Za 28 minuta igre postigao je 21 poen te podijelio 6 asistencija. Nicolas Batum odigrao je svoju najlošiju utakmicu od dolaska u Nancy. U pobjedi svoje ekipe 67:62 nad Strasbourgom postigao je 7 poena (šut 2/12) uz 6 skokova. U Francuskoj drugoj ligi Boris Diaw je sa svojim Bordeauxom ostvario pobjedu nad Evreuxom 76:56, a ovaj NBA igraè postigao je 8 poena, 4 skoka i 3 asistencije u 24 minute igre.

Ovaj tjedan igrane su i utakmice baltièke VTB lige. CSKA je poražen od Spartaka 83:81, a prve minute, toènije 23 njih, odigrao je Andrei Kirilenko za CSKA. On je postigao 19 poena i 5 skokova, dok je njegov suigraè Nenad Krstiæ razoèarao sa samo 4 poena i 2 skoka. CSKA je zatim bez veæih problema svladao Enisey rezultatom 92:60. Krstiæ je postigao 8 poena te po 2 skoka i asistencije dok je Kirilenko upisao 5 poena, 6 skokova i 5 asistencija. Žalgiris je s 84:82 svladao ekipu Krasnye Krylia a vrlo dobri su bili Ty Lawson i Sonny Weems. Weems je postigao 13 poena i uhvatio 5 skokova dok je Lawson ubacio 11 poena i podijelio 4 asistencije.

Khimki je odigrao tri utakmice prošlog tjedna. Prvo su bili uspješniji od VEF-a 85:75. Timofey Mozgov odigrao je vrlo dobro te postigao 12 poena (šut 4/4) uz 9 skokova. Austin Daye dobio je tek tri minute na parketu u kojima je uhvatio tek jedan skok. Dva dana nakon utakmice protiv VEF-a, Khimki je na gostovanju “pregazio” Kalev sa 100:68. Mozgov je bio najbolji strijelac svoje ekipe sa 15 poena, a uhvatio je i 8 skokova, dok je Daye postigao 10 poena, ali zbog 5 osobnih pogrešaka je igrao samo 17 minuta. Nakon toga su ostvarili važnu pobjedu protiv Unicsa 76:74. Mozgov je bio meðu najboljim pojedincima susreta te je ostvario uèinak od 7 poena, 14 skokova i 4 asistencije. Daye je pak igrao samo 5 minuta te stigao postiæi 2 poena i uhvatiti 1 skok.

Emporio Armani Milano doživio je neoèekivan poraz 69:66 u gostima kod Scavolinija. Veæina igraèa je odigrala ispod svojih moguænosti, ukljuèujuæi Danila Gallinarija koji je postigao 8 poena i 2 skoka u 20 minuta igre. Bologna je izgubila od Avellina 96:90, a najbolji u redovima poražene momèadi bio je Chris Douglas-Roberts koji je za 25 minuta ubacio 23 poena. Brian Scalabrine uspio je sa svojim Benettonom ostvariti pobjedu nad Teramom. Konaèan rezultat bio je 77:75 a Scalabrine je postigao 8 poena, 4 skoka i 3 asistencije za 30 minuta igre.

Derbi drugog kola španjolske lige odigrali su Bilbao i Real Madrid, a Bilbao je slavio 86:82. Najveæe pojaèanje Reala ovoga ljeta, Rudy Fernandez postigao je 17 poena i 5 skokova u 27 minuta provedenih na parketu. U treæem kolu španjolske lige Real je svladao Valladolid 84:72 a Fernandez je bio sjajan sa 28 poena i 4 asistencije.

ABA liga ima zgusnut raspored na poèetku sezone. U utorak su na parket izašli košarkaši Crvene Zvezde koji su poraženi od Buduænosti 79:64. Nakon odliènog debija, Adam Morrison ovu je utakmicu podbacio. Za 30 minuta postigao je 3 poena (šut 1/7) i 4 skoka. Partizan je svoju utakmicu odigrao u srijedu te je uvjerljivo, sa 86:59 svladao Helios. Acie Law je za pobjednike postigao 14 poena i 4 skoka, a Nikola Pekoviæ 13 poena i 5 skokova.

U subotu je prvi puta ove sezone jedan NBA igraè ubacio 30 poena. To je bio Adam Morrison koji je sa Crvenom Zvezdom doživio poraz od Union Olimpije 101:93. Morrison je ukupno šutirao 12/19, a uz 30 poena je pridodao i 3 asistencije. Partizan je sa 77:70 pobijedio Radnièki a Law je odigrao najbolju utakmicu do sada, postigao je 21 poen, jednako kao i Pekoviæ koji je tome pridodao i 6 skokova.

Krasnye Krylia je poèetkom prošlog tjedna pobijedila Triumph u kvalifikacijama za EuroChallenge kup, ali pobjeda 80:72 nije bila dovoljna da nadoknade zaostatak nakon prve utakmice tako da se nisu uspjeli kvalificirati. U redovima pobjednika igrao je DeJuan Blair koji je odigrao tek 12 minuta jer je prikupio 5 osobnih pogrešaka te postigao 2 poena i 4 skoka.

Izraelski kup odigrava se po užurbanom rasporedu. U ponedjeljak je Maccabi Tel Aviv porazio Neranyju 117:66 uz 14 poena i 5 asistencija Jordana Farmara, a veæ su sljedeæeg dana igrali protiv Hapoela kojeg su takoðer uvjerljivo porazili, rezultatom 102:82. Farmar je ovu utakmicu odradio sa 13 poena i 4 asistencije. U èetvrtak su igraèi Maccabija pobijedili Holon 78:74 i osvojili “Chance” kup. Farmar je ponovno bio koristan sa 9 poena i 5 asistencija.

I za kraj jedna napomena, DeJuan Blair je (za sada) završio svoju europsku avanturu. Igrao je za ekipu Krasnie Krilya, ali njegov ugovor je vrijedio tek do završetka kvalifikacija za EuroChallenge. Kako je posljednja kvalifikacijska utakmica odigrana, njegov ugovor je istekao a ekipa mu nije ponudila produženje. Blair je pak zadovoljan kratkim izletom u Rusiju te je izjavio: “Put u Rusiju bio je odlièan i veoma zanimljiv, bilo je to jedno nezaboravno iskustvo.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE