Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

NBA košarko do gledanja

Kakvo doigravanje, fenomenalno, izuzetno, opće ludilo, wow.. Tako možemo do sutra jer je činjenica da su nam Zapad kao i samo finale ponudili vrhunsku NBA košarku dostojnu doigravanju. Istok je bio standardno monoton uz bljeskove Bismacka Biyomba i konstantnost Cavsa. Pistonsi nakon godina ponovo su igrali košarku u post sezoni ponajviše zahvaljujući Stan Van Gundyju i razočaravajućim igrama Wizardsa i Bullsa.

Najgledanije finale još od Bullsa vs. Jazzera i dobro poznatog masakra nad Bryonom Russellom. Karte uz teren koštale su mini bogatstvo za razliku od posljednje finalne serije koja je otišla do sedme utakmice. U finalu 2010. godine između Celticsa i Lakersa (finale koje je bilo možda i bolje od ovogodišnjeg) ulaznica uz teren koštala je oko 5000 dolara dok ovogodišnju cijenu sramota je i napisati,  no vidjeli smo da su Ameri popunili prve redove Oracle Arene.

Finale je u potpunosti opravdalo očekivanja od strane dvije najbolje momčadi lige usprkos tome što je tijekom serije bacano dosta kritika i mrlja na suđenje i same odluke NBA lige koje su se često mijenjale poput raspoloženja pripadnica ljepšeg spola u onim danima u mjesecu. Kriteriji se ravnao prema rezultatu u seriji uz neizbježne komentare s Twittera koji Amerima predstavlja sve, ali u pravom smislu te riječi. No, Adam “Ćelavac” Silver grohotom se smije i trlja dlanove jer je liga upravo dostigla  svoj vrhunac popularnosti dok su plate igrača skočile toliko da prosječni igrač može imati ugovor dovoljan da prehrani bližnje pa čak i daleku obitelj i napravi vlastiti vozni park.

Nekada bijaše rečeno – LeBrona Jamesa ili voliš ili mrziš nema ravnodušnosti. Zaljubljenici u NBA ligu su po tome pitanju podjeljeniji kao kosa zlikovca iz filma Like a Mike, Bittlemana. Mnogo populacije voli LeBrona svršava po njemu, a isti broj ga pljuje i mrzi jer je p-word, plač, ne može osvojiti ništa bez Dwayne Wade, dok autor ovog teksta spada u onu manjinu koja poštuje Jamesa jer je igračina bez premca( dokazao veličinu u finalu) a nije neki die hard fan sto ne umanjuje činjenicu da mu LeBron predstavlja potpuno antipatičnog lika. Znate ono, određena publika voli Nasa ili Kendricka Lamara koji svoj hljeb zarađuju radeći vrhunsku glazbu dok ste vi vise pristalice Wu-Tanga ili Cypress Hilla uz poštovanje prema njihovim djelima, samo jednostavno nisu vam „sjeli“.

glover1

Svi koji s sobom nose činove LeBron Haters trenutno su skriveni po mišjim rupama dok oni s imalo pameti čestitaju vjernicima Cavsa uz gorak okus u svojim grlima i trncima u prstima koji su se godinama trošili na kritike LBJ-a koji je ovim naslovom i jednoglasnim izborom za MVP finala preokrenuo dosta toga u svojoj karijeri. S druge strane, momčad koja je ove sezone oborila mnoge rekorde Golden State Warriorsi sama sebe je uništila propustivši tri meč lopte. Broj pobjeda u regularnoj sezoni, ludorije Steph Curryja, triple-doubleovi  Draymond Greena, rafalne paljbe Klaya Thompsona i mnogi rekordi oboreni na kraju nisu krunisani naslovom prvaka. Igrama u finalu Zapada pokazali su onu motornu sposobnost da samelju protivnike, što su u prve dvije utakmice demonstrirali, a onda krah, potpuni pad. Zašto?  Upravo jer su jednoglasnog MVP-a regularne sezone tražili su po terenu većinu serije uz nagradu onome tko ga pronađe, no i u trenutcima kada se pojavljivao izgledao je kako je svoju muškost i igru na MVP razini ostavio na polici u svom domu. Okušao se u streljaštvu pokazavši zavidnu tehniku. Od 20 000 gledalaca u dvorani Steph niti manje niti više pogodio je sina od većinskog vlasnika Cavsa. Aferim, nema što.

Autor teksta kojeg upravo čitate nije navijač niti jednog od finalista (Detroit Pistons basketball u srcu), predviđao je pet utakmica u korist Warriorsa i nakon utakmice broj četiri bio je na pragu, ali Warriorsi nakon toga nisu bili dostojni dobiti utakmicu.  Dosta faktora je utjecalo na ishod, ima analiza utakmica i onaj tko voli da se igra statistikom i brojkama  fino je dočarao zašto je LeBron na kraju ispao pobjednik.

Bitan sastojak, možda i najbitniji, u receptu uspjeha hejteri pomoću kojima se sam LeBron pa i ostala momčad Cavsa hrani. Primjer broj jedan je Kyrie Irving koji je odigrao utakmice života bacivši Curryja u očaj nakon bure kritika u prve dvije utakmice.  Kevin Love nije odigrao na nivou kakav se očekuje od njegovo kalibra. Tristan Thompson opravdao je ugovor i pomalo je podsjetio na dobrog Roberta Horryja koji kada se igra regularna sezona uopće ne igra bitnu ulogu, ispadne iz rotacije, a onda kada se igra košarka koja odlučuje o najboljima tada izađe iz svoje dnevne rutine i pretvori se u monstruma. Naravno, Horry je bio Jack the Ripper, hladno krvni ubojica, dok je Thompson imao zadatak: uhvati loptu bez obzira gdje se odbije i naravno pogodi što više slobodnih bacanja. Naravno Horry je svoj posao radio za dosta manju platu, iznos koji recimo danas prima Kyle Singler. Odličan doprinos Richarda Jeffersona, koji je nakon dva poraza u finalima konačno uzeo prsten i u stilu odlazi put mirovine.  Jednostavan recept, kojeg su navijači Cavsa čekali mnogo godina.

Ima i druga strana priče koja govori kako centar Warriorsa Anderson Varejao uopće nije imao želje da igra te je izgubio par ključnih lopti u posljednjoj utakmici, naravno Varejao je sebi prsten osigurao samim time što su Warriorsi ušli u doigravanje, pa zašto da ne da pomogne onoj franšizi u kojoj je proveo najbolje godine svoje karijere. Šalu na stranu, Varejao je u svakoj utakmici davao maksimum u dresu Ratnika, čak i ulazio u verbalne duele s igračima Cavsa.

Warriorsi koji su živjeli od svog šuta naprosto su preminuli na terenu u zadnje tri utakmice uključujući i posljednje 4 minute Game Seven. Psiha Warriorsa nakon ovog poraza ostaje upitna. Momčad koja nije naučila da na kraju dana gleda slavlje svojih protivnika. Do kakvih promjena će doći u momčadi iz Oaklanda još uvijek je rano za predviđati (osim Lukea Waltona koji odlazi na trenersku poziciju u LA Lakerse) no, Curry najavljuje da se vraća još jači koji je pokazao dosta više slabosti u finalu nego što je demonstrirao MVP level iako su Warriorsi zadovoljni ciljevima koji su uradili ove sezone. Ali rekao je davno Scottie Pippen:  „It don’t mean a thing without  ring“, a bili su svega jednu utakmicu udaljeni od historije,, ali na kraju sve se svelo na trojku Irvinga preko Curryja u posljednjoj minuti posljednje utakmice koji je pokušao izvući momčad svojim trojkama, no sve je ostalo samo na obruču, naravno zahvaljujući ranom nogu Kevina zvanog Ljubav.

Za čitavu analizu NBA sezone trebalo bi dosta vremena  jer nam je ponudila previše historijski trenutaka. Najprije pomenuti Warriorsi i njihovi rekordi, zatim odlazak Kobe Bryanta u mirovinu, prerano ispadanje Spursa iz doigravanje, katastrofu 76ersa, rekord Jamesa Hardena u izgubljenim loptama, utakmicu sezone između Oklahome City Thundera i Warriorsa, All Star vikend bio je fantastičan popraćen fantastičnim Slam Dunk natjecanjem, još jednom ponavljam playoff košarka kakva se i traži na NBA parketima i naravno finale kakvo ide uz dvije najbolje momčadi svijeta, nezaboravno!

Naredni eventi su draft, zatim ljetna liga, free agency koji starta 1. srpnja, lov na Duranta i ostale aktivnosti koje idu uz ljeto popraćeno Olimpijskim igrama u kolovozu, tu je i naravno EURO 2016 kojeg ćemo ispratiti do kraja, ali alarm koji pokazuje rane jutarnje sate već zadugo neću štimati kako bih upalio NBA utakmicu.

Što bi doktor Arsla rek’o:  NBA zdrav’oo ba , ma zdra’oo!

Latest Posts

NE PROPUSTITE