Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

NBA liga mijenja pravilo o playoffu i divizijskom osvajaču

Prošle godine u playoffu imali smo čudnu situaciju na Zapadu, gdje je Portland s manje pobjeda od Spursa i Clippersa završio iznad njih u finalnom poretku. Naravno, to je zato što su Trailblazersi osvojili svoju diviziju i zato su „morali“ biti u vrhu konferencije, iako su imali gori omjer pobjeda i poraza. To pravilo s divizijama bi se uskoro trebalo ukinuti zbog situacija poput ove, što bi divizije generalno učinilo nepotrebnim.

Međutim, potpuno je moguća situacija, mada teško moguća, da ekipa koja osvoji diviziju nema dovoljno dobar omjer za top-8 u konferenciji. Po sadašnjim pravilima, jedna od tih osam ekipa s dovoljno dobrim omjerima bi ispala iz konkurencije za playoff a pobjednik divizije bi tu ušao. Adam Silver, komesar lige, kaže kako bi to pravilo trebalo zamijeniti, i dodaje: „Prije svega, to je vrlo teško moguće. Naši analitičari kažu da ima manje od 5% šanse da pobjednik divizije ne uđe u playoff. Sada trenutno pokušavamo ovo pravilo ukinuti zbog više razloga. Prvo, vrlo rijetko će se desiti da pobjednik ne uđe u top osam, drugo kad bi se to desilo našim fanovima bi bilo vrlo čudno i treće izbacili bi tim koji je svojom igrom zaslužio playoff.“ 

Generalna rekonstrukcija lige bi se postepeno morala raditi jer je velika rupa u igri između Istoka i Zapada. Ovo su samo neki prvi koraci od kojih se mora početi da bi se krenulo ka većim promjenama koje su potrebne. Na Zapadu pozitivan omjer vam ne garantira ništa, dok vam na Istoku garantira jedno od prvih šest mjesta te je mnogo lakše do postsezone doći na Istoku. O promjenama se priča već duže vrijeme a da li će to Silver uraditi ne znamo. Postepeno ukidanje pravila oko divizija i pobjednika istih, uz vjerojatno ukidanje divizija nekad u bližoj budućnosti (ako vam pobjeda divizije ne donosi ništa, zašto i imati divizije?), govori nam o tome kako se Silver stvarno „bacio“ na posao i želi da NBA ligu učini boljom kako god on to može.

Latest Posts

NE PROPUSTITE