Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

NBA liga odlučila promijeniti pravila u vezi namjernog fauliranja

Dugo vremena se pričalo o promjeni pravila u vezi namjernog fauliranja igrača bez lopte i korištenja famozne Hack-a strategije. Danas je NBA objavio da su se promijenila pravila u vezi namjernog fauliranja igrača bez lopte. Problem je bio sve veći broj takvih faula, i čelnici NBA-ja vjeruju kako su poduzeli prave korake  smanjivanju takve vrste faula.

  • Dosadašnje pravilo kaže da će fauliranje igrača bez lopte, ili away-from-the-play faul, u zadnje 2 minute 4. četvrtine i bilo kojeg produžetka biti kažnjeno tako da će ekipa na kojoj je počinjen faul dobiti jedno slobodno bacanje i bit će im vraćena lopta. Novo pravilo kaže da će se ovo dogoditi u zadnje 2 minute bilo koje četvrtine.
  • Za inbounding situacije, svaki faul koji se dogodi prije nego što igrač vrati loptu u igru će biti smatran kao away-from-the-play i biti će primijenjene već navedene mjere u također navedenom vremenu.
  • Zadnje je pričano o takozvanim flagrant faulovima koji su tu kako bi zaštitili igrače od opasnih faulova. Osobito su se obratili na skakanje protivniku na leđa, koju susrećemo poslije promašenog slobodnih bacanja. U takvoj situaciji će se dodjeljivati tehnička pogreška igraču koji počini faul.

Nova pravila će natjerati igrače da prave namjerne faulove ranije u četvrtini – nešto što smo već mogli vidjeti. Stoga, nova pravila neće imati prevelik utjecaj na korištenje namjernog fauliranja u svoju korist.

Latest Posts

NE PROPUSTITE