Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

NBA liga spremna odobriti reklame na dresovima

Èelnici NBA lige noæas su održali sastanak na kojemu je doneseno nekoliko zanimljivih novosti. David Stern je na konferenciji za novinare obavijestio o promjenama, a najzanimljivija je spremnost na odobravanje stavljanja reklama na dresove ekipa.

Èelništvo lige i predstavnici svih 30 NBA momèadi su na sastanku pregovarali o ideji stavljanja reklama na dresove NBA momèadi i svi su okupljeni odobrili tu ideju. Još nije bilo službenog glasovanja za ovu ideju, ali ono bi trebalo biti provedeno kasnije ove godine te se oèekuje da veæina prihvati ovaj prijedlog.

Ukoliko bude i službeno odobreno, NBA momèadi æe od sezone 2013./2014. moæi pregovarati sa sponzorima oko postavljanja reklama na dresove, tako da æe još sljedeæe sezone NBA dresovi biti “èisti”, a nakon toga æe vjerojatno veæina ekipa imati neku sponzorsku oznaku na dresovima svojih košarkaša.

Za jednu se promjenu ipak glasovalo na ovom sastanku i ona je jednoglasno prihvaæena, a to je proširivanje moguænosti korištenja usporene snimke tijekom utakmica kako bi se razriješile situacije u kojima suci nisu u potpunosti sigurni koju odluku treba donijeti. Odobrene su još tri situacije u kojima suci mogu koristiti usporenu snimku.

Kod težih prekršaja koje suci oznaèe kao namjerne (flagrant), suci æe odmah pogledati usporenu snimku te odrediti radi li se o “flagrant 1”, “flagrant 2” ili obiènom prekršaju. Do sada su se ovi pregledi vršili jedan dan nakon utakmica i èesto su se neki “flagrant 2” prekršaji smanjivali u “flagrant 1”. Razlika izmeðu ova dva prekršaja je da “flagrant 1” rezultira s 2 slobodna bacanja i posjedom lopte za protivnièku ekipu, dok “flagrant 2” uz 2 bacanja i loptu sa strane rezultira i iskljuèenjem igraèa koji je napravio prekršaj s utakmice.

Od sada æe suci moæi provjeriti usporenu snimku i kako bi odredili prilikom prekršaja nalazi li se igraè unutar ogranièenog podruèja ispod koša gdje se ne sude prekršaji u napadu te æe moæi pregledati svaku situaciju u kojoj sude “goaltending”, odnosno silaznu putanju prilikom blokade, blokadu nakon što lopta dira tablu ili diranje lopte kod se lopta nalazi iznad obruèa. Usporene snimke kod ovih situacija suci mogu pregledavati samo u posljednje dvije minute regularnog dijela utakmica te tijekom cijelog trajanja produžetaka.

Latest Posts

NE PROPUSTITE