Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

NBA liga staje na kraj simuliranju prekršaja

Danas je iz ureda NBA lige službeno objavljeno novo pravilo za nadolazeæu NBA sezonu. Zapoèinje se s kažnjavanjem simuliranja prekršaja, o èemu je veæ duže vrijeme trajala rasprava.

Prigovori na simuliranje igraèa sve èešæe su se spominjali krajem prošle sezone, a sada je NBA liga odluèila poduzeti korak kojim se nastoji sprijeèiti takvo ponašanje igraèa. Za prvo simuliranje u sezoni igraè æe dobiti samo opomenu, ako još jednom isto ponovi bit æe kažnjen s 5.000 dolara. Sljedeæe simulacije nose 10.000, 15.000 i 30.000 dolara kazne. Ako igraè šest ili više puta bude simulirao prekršaje tijekom regularnog dijela sezone sastat æe se disciplinski odbor koji æe odrediti kaznu za igraèa, a nije iskljuèeni ni da te kazne osim novèanih budu suspenzije na jednu ili više utakmica.

Navedene kazne vrijede samo za regularni dio sezone, dok æe za doigravanje naknadno biti objavljena pravila i kazne.

“Simuliranje prekršaja nema mjesta u našoj igri”, izjavio je Stu Jackson, izvršni potpredsjednik košarkaških operacija lige. “Time igraèi žele zavarati suce ili zavarati navijaèe kako bi mislili da su suci propustili svirati prekršaj. Stoga uvodimo kažnjavanje koje æe se provoditi nakon što se pregledom snimke utvrdi je li došlo do simuliranja prekršaja ili nije.”

Naravno da se odmah javlja problem odreðivanja što je simuliranje, a što nije, a najveæi faktor kod odluèivanja bit æe naèin na koji igraè reagira nakon dodira suparnièkog igraèa, te ako reakcija bude preburna ili preizražena, suci æe to smatrati simuliranjem prekršaja.

Hoæe li ovo riješiti problem simuliranja ili neæe, preostaje za vidjeti, no mišljenja smo kako æe se broj ovakvih poteza smanjiti, no neæe potpuno nestati s košarkaških parketa jer ovakvi iznosi kazni za NBA igraèe ne predstavljaju nikakav problem za platiti. Ovo je vjerojatno samo prvi korak, a nakon ove sezone vidjet æe se koliko æe imati utjecaja te hoæe li biti potrebno uvoditi nove i oštrije kazne za igraèe.

Latest Posts

NE PROPUSTITE