Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

NBA momčadi i u čemu su najbolje (drugi dio)

Htjeli ste drugi dio, evo ga. Mislim, s obzirom da sam uradio samo Istok prošli put, očekivano bi bilo da uradim i Zapad ali recimo da sam sukladno vašim željama uradio drugi dio. Priču znate, previše negativiteta oko nas, previše kritika za ekipe i njihove vlasnike, menadžere, trenere i igrače pa je vrijeme da se pogledaju NBA superlativi – u čemu su NBA ekipe najbolje a da to vi niste znali.     

Minnesota Timberwolves: Najbolja ekipa za gledati…za jedno tri godine, ako se svi dobro razviju Vrijeme je od velike koristi za T-Wolvese. Na svom rosteru imaju rookija godine Andrewa Wigginsa kojem se predviđa velika karijera, ako se razvije kako treba. Imaju Anthonya Bennetta koji još uvijek ima samo 22 godine i ako napokon pokaže igre zbog kojih i jeste biran prvi na draftu, možda od njega i bude igrač za jedne ekipe s pobjedničkim rekordom. Imaju Karl-Anthony Townsa koji je bukvalno preuzeo mjesto prvog izbora od Jahlila Okafora i sada je vrijeme da se on dokaže. Po nekim predviđanjima NBA stručnjaka, dvojac Okafor-Towns je sljedeći najbolji duo visokih igrača koji će igrati u ligi i pravi je užitak čak misliti da će se razvijati pred našim očima. Kao što superlativ kaže, sa svim ovim gore igračima, uz Gorguia Dienga (25 godina) i Zacha LaVinea (20) te veterana Kevina Garnetta koji će još barem dvije godine biti mentor ovoj mladoj ekipi, ako sve dobro prođe biti će vrlo zanimljivo gledati Timberwolvese. Ako fino popune roster oko dvojca Wiggins-Towns onda je neka borba za titulu možda i moguća, mada je to sada teško reći.

LA Lakers: Najbolja reakcija povrijeđenog igrača na slavlje suigrača    
Ne mogu svi superlativi biti ozbiljni. Naravno, reakcija na koju se referiram se desila tokom gostovanja Kobe Bryanta kod Jimmya Kimmela. Naime, Kimmel mu je pokazao video slavlja njegovih suigrača Nicka Younga, Jordana Hilla i Jeremya Lina (uz manji cameo Carlosa Boozera) nakon pobjede Lakersa protiv Celticsa, a kada ga je poznati voditelj pitao da li bi do takvog slavlja došlo da je on zdrav, uslijedio je jedan hladni pogled Bryanta prema publici koji je, naravno, značio ne. Ja više ne moram dodati ništa, dovoljno je samo pogledati video.

Sacramento Kings: Najbolji (najzanimljiviji) nered od franšize
Kako sam se nekako obvezao da koristim riječ „najbolji“, pa tako sam malo produžio značenje iste. Najzanimljiviji nered, kažem, jer kod Kingsa nikad ne znate šta imate. Jedan dan njihova najveća zvijezda DeMarcus Cousins je u Los Angelesu, drugi dan Vlade Divac svim silama to odbija priznati a treći dan draftuje centra Willie Cauley-Steina. Četvti dan u ionako užarenu svlačionicu (užarenu zbog zahtjeva trenera Georgea Karla da Cousins napusti ekipu) dovode Rajona Ronda da valjda još više naruši atmosferu (ako nije već do kraja narušena) a peti dan kruži priča kako je Karlu vrijeme odbrojano i da na klupu Kingsa dolazi deseti trener u devet godina. Ja to ne razumijem ali pod datim uslovom da nisam fan Kingsa, poprilično uživam u meksičkoj sapunici koja se svakodnevno odvija u glavnom gradu Kalifornije.

182599814-vivek-ranadive-and-demarcus-cousins-speak-to-the-media_crop_north

 

Denver Nuggets: Najbolji draft-day trade
Možda nisu imali baš vrhunsku sezonu u Denveru, ali jedan potez im je poprilično vrijedan hvale. Na dan drafta 2014., mijenjali su svoj 11. izbor za Chicagov 16. i 19. Bullsi su uzeli Douga McDermotta, a Nuggetsi Garya Harrisa i svog centra za budućnost, Jusufa Nurkića. Prvi priznajem, poprilično sam pristran u svakoj diskusiji koja uključuje igrače iz Bosne i Hercegovine, ali mora se reći da su u sredini prve runde izvukli nekoga ko, kada gledamo danas, je vjerojatno bolji od većine pickova ispred njega. Odličan defanzivac, nevjerojatne fizičke predispozicije i ofanzivna igra koja se još razvija, a tek 20 godina. Ako lijepo sastave roster oko Bosnian Beara i Emmanuela Mudiaya kojeg su draftovali ove godine, Nuggetsi će se vratiti u ljepše doba, u Carmelo-doba.

Utah Jazz: Najbolja budućnost
Kada bi pitali fana Utaha da li bi prije da imaju ovaj roster i čekaju ovu ili sljedeću godinu da Jazz krene kao prije par godina kada su na pogon Derona Williamsa i Carlosa Boozera bili svojevrsna i kakva takva sila na Zapadu, ili bi „vratili“ trade sa Brooklynom i sada gledali Williamsa u bijelom dresu, garantujem da bi većina izabrala ovaj roster. Dante Exum (19), Trey Burke (22), Derrick Favors (23), Rudy Gobert (22) te najveća zvijezda ove ekipe Gordon Hayward sa samo 25 godina, sa pravim razvojem ovaj rebuilding proces Utaha je skoro pa gotov. Postsezonsku košarku ubrzo će moći gledati u EnergySolutions Areni. Pozitivni rekord se očekuje i naredne sezone, a ozbiljnija borba za playoff možda tek od sljedeće godine.

Phoenix Sunsi: Najbolji novi navijači
Inače, dugo sam se mučio sa Sunsima, ekipa koja ima sličan problem kao i Kingsi iako je njihov znatno umanjen. U jednom trenutku imaju previše bekova, a u drugom ih skoro i nemaju. Ipak, odlučio sam se za superlativ koji vidite gore zbog jedne novosti. Naime, Mirza Teletović je potpisao jednogodišnji ugovor s Sunsima vrijedan $5.5 milijuna, a to znači dvije stvari. Pod jedan, Jeff Hornacek sada je dobio tu stretch četvorku i novu napadačku opciju, a pod dva sada će početi opća invazija Bosanaca na što facebook stranice, što twitter profil Phoenixa. Uskoro će velika većina komentara na slikama i statusima Sunsa biti na bosanskom jeziku, a veliki broj tweetova uslijediti tokom dobrih utakmica MT3-a za ekipu iz Arizone. Još jednom moram priznati, pristran sam kod stvari koje se tiču Bosanaca u NBA ligi, ali stvarno mislim da će Hornacek lijepo uklopiti duo Teletović-Chandler a da će novi navijači koji su potpisali jednogodišnji ugovor sa Sunsima biti lijepo prihvaćeni od strane starosjedioca koji pamte i bolja vremena od mediocre rezultata njima voljene ekipe.

jeff-hornacek

 

Oklahoma City Thunder: Najbolja ekipa koja je završila u lotteryu
Da, da, naravno da su ih ozljede spriječile da igraju u playoffu i nama uskratile možda najbolji matchup prve i osme ekipe, ali ipak na rosteru Thundera igraju dva igrača koja su sigurno među top deset u ligi, te možda top pet. Naravno, radi se o Kevinu Durantu i Russellu Westbrooku koji su imali mnogo problema s već spomenutim ozljedama a trener Scotty Brooks na kraju nije mogao zadovoljiti upravu Thundera koja ga je zamijenila sa Billyem Donovanom na kraju sezone. Westbrook je odigrao 67 utakmica, a Durant 27 te je problem bio kada njih dvojica nisu igrali zajedno, i u tom periodu su izgubili najviše utakmica i sebi skratili šanse za ulazak u playoff. Na kraju je jedan šut odlučio, a kada smo već kod tog šuta…

New Orleans Pelicans: Najbolji šut za pobjedu (kasnije, i za playoff)
Anthony Davis je sila. Tolika sila da je njegov šut odlučio osmog „putnika“ u playoff. Naravno, mislim na utakmicu početkom veljače kada je tricom Davisa New Orleans tijesno pobijedio OKC i tako, na kraju, osvojio tiebreaker nad svojim najvećim rivalima za postsezonu. Osim ovog superlativa, treba spomenuti i najbolji ugovor, jer su potpisali svoju najveću zvijezdu i budućeg MVP-a Davisa na još minimalno četiri godine (ugovor na pet godina, player opcija peta godina). I maksimalni ugovor od oko $145 milijuna je, kako se čini, malo za ovog nevjerojatnog igrača.

Dallas Mavericks: Najbolja priča free agency perioda  
Vratimo se malo kroz vrijeme, par dana. DeAndre Jordan je još odlučivao između Mavsa i Clippersa, a vlasnik Mavsa Mark Cuban je Tysonu Chandleru rekao da je druga opcija. Na kraju, Jordana je doveo, bolje reći „doveo“ a skladno tome Tyson Chandler je otišao u Phoenix. Kako u NBA ligi slobodan igrač potpis na ugovor ne može staviti prije 00:01 po američkom vremenu devetog srpnja, to su u Clippersima u potpunosti iskoristili. DeAndre nije odgovarao na pozive Mavsa, delegacija Dallasa nije puštana u njegov dom u Los Angelesu gdje je on bio zaključan sa ljudima iz Clippersa, s kojima je dogovorio četverogodišnji ugovor. Ova sapunica „prelaznog roka“ je sigurno i najbolja priča istoga, pa je tako Dallas uzeo taj superlativ.

mark-cuban

San Antonio Spurs: Najbolja uprava
Na isti dan, Danny Green i DeMarre Carroll su dogovorili uvjete sa Spursima i Raptorsima, respektivno. Radi se o dva slična igrača, s tim da je Carroll robusniji igrač ali što mu fali u snazi, Green u ovom match-upu nadoknađuje boljim vanjskim šutem. U suštini, iako igraju različite pozicije, radi se o klasičnim 3&D igračima koji su vrlo cijenjeni od strane NBA trenera u small-ball sadašnjosti i budućnosti ove lige. Razlika između Greena i Carrolla je u tome što su Raptorsi Carrollu dužni $15 miliona dolara više nego Spursi Greenu. Igrača kao Greena, igrača koji je odličan u sistemu koji se potencira u većini NBA ekipa, Spursi su dobili za oko $11 milijuna po godini što je nevjerojatno jeftino. Green je mogao otići u Knickse, Lakerse ili bilo koju drugu ekipu sa cap spaceom i uzeti mnogo više nego u Teksasu, ali odnos uprave Spursa koji je ravan obiteljskom igrače kroz vrijeme tjera da se u Spursima osjećaju kao doma. Zbog toga dobijaju ogromne „popuste“ na dogovore s igračima koji vjeruju da svojim odricanjem približavaju franšizu naslovu prvaka. Jednostavno, to više nije ekipa već obitelj, koja svoje uspjehe ne gleda kroz broj nula na svojoj plati, već kroz broj pobjeda i pobjedničkog prstenja na njihovim rukama.

Memphis Grizzlies: Najbolja obrana
Nekada igrače ili timove povezujemo s određenoj stvari po kojoj su prepoznatljivi. Celticse sa povijesti koju nema nijedna ekipa u NBA ligi, Spurse sa spomenutim odnosima uprave i igrača, Detroit sa erom Bad Boysa i tučnjava na terenu, a Memphis polako po granitnoj obrani koju ekipa igra. Na svom rosteru imaju Tonya Allena („First team all-defense, baby“ tko ne zna za ovaj chant, neka to pretraži na YouTubeu) i Marca Gasola koji su nevjerojatni defanzivni specijalisti, a ostatak ekipe ne zaostaje mnogo. Istina, radi se o sporoj ekipi koja je na trenutke dosadna za gledati, ali gore dodijeljeni superlativ su zaslužili.

Portland Trailblazers: Najbolja sezona prije potpunog kraha
A kako ne misliti da će doći do kraha Blazersa? Wesley Matthews u Dallasu, Nicolas Batum u Hornetsima i naravno najveći od svih LaMarcus Aldridge u Spursima te tako Portlandova zadnja nada ostaje neka nevjerojatna igra Damiana Lillarda kojom će koliko toliko spasiti sezonu. Playoff? Nemoguće, sa ovakvim Zapadom gdje se budi Utah, Phoenix je uvijek u igri, OKC će imati zdrav roster, a New Orleans je tu ušao prošle sezone. Bitno za upravu Portlanda je da su potpisali ekstenziju sa Lillardom koji je tako pokazao da vjeruje u proces rebuildinga koji će uslijediti. Nažalost po Blazerse, njihove dvije velike investicije, Brandon Roy i Greg Oden, zbog ozljeda nisu uspjeli ostvariti željene karijere. (dodatak: ovaj superlativ dijele sa Miamijem iz zadnje sezone sa Jamesom kao i Clevelandom iz zadnje sezone sa, naravno, Jamesom.)

damian-lillard

Los Angeles Clippers: Najbolji vlasnik
Superlativ koji je možda mogao i u ruke Dallasa, zbog kontinuiteta zabave koju nam pruža Mark Cuban, ali odlučio sam da ta nagrada ide suvlasniku Microsofta Steveu Balmeru. Poslije rasiste Donalda Sterlinga, svaki vlasnik koji voli sve rase na svijetu čini se kao najbolji vlasnik ali Balmer nam je postao draži kada je izašao video kako pleše uz nastup poznate američke pjevačice Fergie. Ja više ništa ne moram dodati, sve što treba da se kaže vidi se u videu.

Houston Rockets: Najbolja ekipa…za mrziti
Kada vam jedna zvijezda ne može dati 20 poena bez da šutira deset slobodnih bacanja, a kada vam drugu zvijezdu zbog odlaska u L.A. iz Orlanda aktivno mrzi ogroman broj ljudi, te još dodate nekoga ko je bukvalno istjeran iz druge ekipe, nemate mnogo prospekta za ljubav među neutralnim fanovima NBA lige. James Harden je jedan od najdosadnijih igrača za gledati ponekad (osobno mišljenje) a gledanje njegovog zalijetanja u reket i pokušaja iznude faula na svaki mogući način je ravno gledanju boje kako se suši. O mržnji prema Dwightu Howardu ne treba ni trošiti riječi, a ni Josh Smith nije neka omiljena ličnost među fanovima, posebno ne među onima u Motor Cityu. Naravno, ima ljudi koji vole gledati Houston a da na nisu fanovi Raketa, ali generalno gledajući ako ste dio te skupine, manjina ste. Drugo mjesto Zapada i 56 pobjeda je impresivan rezultat ali postoji mal broj utakmica Houstona u kojima ste mogli uživati u nečemu višem od gledanja mnoštva i mnoštva slobodnih bacanja.

Golden State Warriors: Najbolja ekipa u NBA sezoni 2014/15
Kako zaokružiti ovaj dvodijelni tekst nego sa najboljom ekipom koju smo imali čast gledati prošle godine u ligi. Koliko god meni bilo žao što LeBron James nije uspio uzeti titulu i donijeti je doma, toliko mi je i drago što je ekipa koja je od kraja listopada pa sve do sredine lipnja bila najbolja i na kraju zasluženo u Oakland donijela Larry O’Brien trophy. Stephon Curry i Klay Thompson su uradili maestralan posao i trošiti riječi na stvari koje svatko ovdje već zna bilo bi suvišno. Treba samo reći da su vaši (i moji) prvaci za proteklu godinu zasluženo Golden State Warriorsi, ekipa koja je od prvog do zadnjeg dana NBA lige na toj tituli imala makar jedan prst, a na kraju i obje ruke.

Nadam se da ste uživali u drugom dijelu jedne pozitivnije sumacije NBA sezone, koju smo završili na onaj pravi način – sa par riječi o najboljoj ekipi i u regularnoj sezoni, i u playoffu. Naredna sezona nam počinje za malo više od tri mjeseca, a do tada smo osuđeni na free agency novosti, Ljetnu Ligu, predsezonu i na kraju krajeva, highlightse prošle sezone na YouTubeu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE