Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

NBA momčadi i u čemu su najbolje (prvi dio)

Prije godinu dana (okej, godinu dana i dvije sedmice), radio sam tekst koji je bio poprilično „voljen“ i neki dan sam ga uzeo čitati ponovno, te sam shvatio kako i ova NBA sezona zaslužuje tekst o NBA ekipama sa jednog pozitivnog stajališta. Citirati ću sebe od prošle godine i reći: svatko na svijetu je najbolji u nečemu. Evo u čemu su najbolje ekipe Istoka, od najgoreg recorda prema najboljem.

Philadelphia 76ers: Najbolji draft pickovi na ovogodišnjem draftu       
Otkazom kojeg je dobio Sam Hinkie, završena je jedna kratka i jako frustrirajuća era u gradu bratske ljubavi. Međutim, taj kraj možemo zvati najboljim – dobili su prvi izbor na draftu te sa njime birali Bena Simmonsa, igrača koji me stvarno impresionirao, iako sam ga smatrao gorim prospektom od Brandona Ingrama. Simmons ima upside zbog kojeg Phila može očekivati jako, jako lijepu budućnost. Osim toga, uzeli su i Timothe Luwawua, kojeg izuzetno cijenim. Hinkie-free budućnost izgleda jako lijepo za Philadelphia 76erse.

Brooklyn Nets: Najbolja franšiza za pomoći drugim franšizama
Moji Netsi su lako mogli preuzeti svoj superlativ iz prošle godine (da vas podsjetim: „Najbolja ekipa za izbjeći kada je u pitanju gledanje utakmica“), ali odlučio sam se, konto trećeg picka na ovogodišnjem draftu, ipak dati superlativ kojeg vidite gore. Loša sezona za Netse, nije se znalo što rade tokom sezone, nije se znalo šta će se uraditi sa svim contractima,…generalno, ništa se nije znalo. Ipak, par dobrih stvari je urađeno – riješili su se Joea Johnsona, Thaddeusa Younga, te su Billy Kinga i Lionela Hollinsa zamijenili sa odličnim Seanom Marksom, odnosno sa jako kvalitetnim Kennyem Atkinsonom. Napokon, u Brooklynu imamo nešto čemu se možemo nadati, mada to nije mnogo.

New York Knicksi: Najbolja ekipa u ligi…za NBA sezonu 2010/11
Recite vi što god želite, ali 2011. bi za mene ova ekipa Knicksa osvojila naslov. Derrick Rose je 2011. bio MVP, Carmelo Anthony je bio u primeu, a Noah je bio all-defensive drugi tim. Doduše, Kristaps je tada imao 16 godina i ne vjerujem  da bi baš bio spreman, ali to nije ni bitno. Šalu na stranu, čudan mi je posao koji radi Phil Jackson, ali trade za Rosea je sasvim solidan za Knickse – u suštini, nisu dali baš previše, a rizik je skoro nikakav, jer Rose ima ugovor na još samo jednu godinu. Noahov ugovor mi je malo čudan, ali valjda Zen Master zna najbolje.

Milwaukee Bucks: Najbolji out-of-the-box plan
Čini mi se kako sve ekipe pokušavaju da kopiraju Warriorse, svi se trude dodati što više spacinga i šuta i čega već ne, ali Milwaukee ima neke druge planove. Pazite vi samo dužine na ovom rosteruMichael Carter-Williams je visok 198cm, Middleton je visok 203cm, Giannis 211cm, Jabari Parker 203cm, a njihov pick sa ovogodišnjeg drafta, Thon Maker, je visok 216cm. Nevjerojatno. Ako to sve uspije, Bucksi bi mogli imati jako (za današnje uvjete) jedinstvenu i pametnu ideju. Ipak, kako Middleton ne bi bio jedini čovjek koji može pogoditi za tri, pobrinuo se Mirza Teletović, koji će u naredne tri godine zaraditi $30 milijuna da šutira trojke sa klupe za ovu jako mladu ekipu.

Orlando Magic: Najbolji pokušaj pomoći Oklahomi da zadrže Duranta
Svaka čast Orlandu, moram reći kako su me iznenadili svojom dobrotom prema organizaciji Thundera. Dali su im Oladipa i Sabonisa (odličan prospekt, mark my words) za Sergea Ibaku, i tako su prvenstveno preplatili igrača koji je ionako u padu što se tiče igre, te su poboljšali pitch Oklahome za svoju zvijezdu. Nažalost, pomoć nije napravila ogromnu razliku, a Magic je ostao sa Ibakom, (pre)platili su Evana Fourniera, te mi nekako nije jasno šta se dešava sa novim timom Franka Vogela. Doduše – više minuta će dobiti Mario Hezonja, pa sam na kraju ipak jako zadovoljan.

mario-hezonja

Washington Wizards: Najbolji odnos prema invalidu
Svako od nas je, nadam se, dobar prema nekom invalidu kojeg znamo. Kada nas treba, pomažemo koliko možemo, ali ne vjerujem da je iko od nas i blizu Wizardsima, koji su svome „invalidu“ dali $127 milijuna preko narednih pet godina. Uh…Netko front officeu Washingtona nije javio kako je Bradley Beal, „invalid“ u pitanju, konstatno ozlijeđen te netko tko će možda do kraja karijere biti na restrikciji minuta. Don’t get me wrong, Beal je odličan igrač i ja bih ga prvi želio gledati u svojoj franšizi, ali $127 milijuna preko pet godina? Ne za konstatno ozlijeđenog igrača, I’m sorry.

Chicago Bulls: Najpodcjenjenije dobro odrađen free agency i draft
Mi koji pratimo NBA možemo pričati što god želimo, ali svaka čast Bullsima. Riješili su se Rosea (i tako usrećili najveću zvijezdu ekipe, Jimmy Butlera), nisu preplatili Noaha i Pau Gasola, a doveli su kući Dwyanea Wadea, te birali Denzela Valentinea, koji polagano skreće pažnju na sebe. Ovo je slučaj gdje su najbolji potezi oni koji nisu odrađeni – nije razmijenjen Butler, nije nitko preplaćen. Pričalo se kako su Gasolu spremali ponudu od $20+ milijuna, što bi bilo apsolutno pogrešno. Osim toga, doveli su i Rajona Ronda, koji je možda malo ekscentričan, ali je svejedno izuzetan playmaker. Istina, spacing će biti problem, ali tu su Nikola Mirotić i Doug McDermott da popravljaju prosjek. Sve u svemu, don’t sleep on the Bulls.

Detroit Pistons: Najbolji non-lottery pick u smislu pomoći ekipi              
Sa 18. pickom, Pistonsi su birali Henrya Ellensona, i ja odavno nisam vidio bolji fit u nekoj ekipi. Ellenson je četvorka i igrom čista suprotnost Andreu Drummondu (još jedan odličan potez, Drummond potpisan na maksimalan ugovor), a to je baš ono što je trebalo Stanu Van Gundyu i Pistonsima. Iskreno, sviđa mi se to što rade u Motor Cityu. Imaju jako mladu ekipu, imaju svog superstara, imaju odličnog trenera i generalno, franšiza ide u pravom smjeru. Otkada je tu SVG, sve je krenulo nabolje, a front office radi i bolji posao nego što se moglo očekivati. Bilo mi je izuzetno žao ekipe kada su ispali od Cavaliersa, ali gledajući ka budućnosti, oni bi mogli biti jako opasni.

Indiana Pacers: Najbolji comeback
Kakvu sezonu je iza sebe imao Paul George, i to nakon kakve ozljede. Iskreno, moram reći kako ja nisam vidio da se nakon onako teškog loma noge netko vrati u ovom stilu, i zato Indiani dajem ovaj superlativ. George je imao jednu izuzetnu sezonu, propustio je samo jednu utakmicu, bio je All-Star, All-NBA treći tim, All-NBA defensive drugi tim…kakva comeback priča za još uvijek mladog Georgea. Indiana kao ekipa je imala solidnu sezonu, jedno jako dobro sedmo mjesto, lavovska borba protiv Toronta te ispadanje nakon sedam utakmica. Kada je to sve prošlo, Indiana je radila neke jako nepredvidljive poteze. Prvo je otpušten Frank Vogel, zatim doveden novi trener Nate McMillan, a u novu sezonu ulaze sa dosta jakom petorkom – Teague (doveden razmjenom iz Atlante)-Ellis-George-Young (razmjena sa Netsima)-Jefferson, dok će klupu predvoditi Turner, CJ Miles i Rodney Stuckey. McMillan je dobio sasvim dobru ekipu za rad.

paul-george-press-conference

Charlotte Hornets: Najbolja one-off sezona
Nadam se da su navijači Hornetsa uživali, jer se naredne godine Hornetsi vraćaju tamo gdje vjerojatno i pripadaju – krnjoj borbi za playoff uz jako veliku sreću ako se ugrabi neko osmo mjesto. Ova sezona je bila dobra, na momente odlična, ali pazite – otišao je Lin, Jefferson, te realno nisu adekvatno zamijenjeni. Doduše, Batum je zadržan u Charlotteu, ali pitanje je i koliko je to dobar potez, posebno s obzirom na količinu novca koju je on dobio. Tu je Walker još uvijek, kao i Michael Kidd-Gilchrist, dok su dovedeni Belinelli i Hibbert…ne znam. Još uvijek mi se čini da je ova sezona bila nešto što Clifford i njegovi momci neće moći ponoviti.

Boston Celtics: Najveći potencijal da se postane odličan contender
…ali taj potencijal je ostao djelomično neiskorišten.  Iskreno, kako Ainge nije osam pickova na ovogodišnjem draftu i mnoštvo igrača na rosteru koji vrijede barem nešto pretvorio u barem još jednu zvijezdu (kažem još jednu jer je ipak kao FA doveden Al Horford), meni iskreno nije jasno. Ja sam mislio da je to plan bivše zvijezde Kelta – dovedi tradeom pickove, riješi se ustajalog smeća na rosteru, napravi contendera kroz druge tradeove  i draft izbore. Na kraju, pomalo razočarenje – umjesto Cousinsa ili Lovea, ili (za one optimističnije) Griffina, Celticsi su dobili Jaylena Browna. Brown je daleko od lošeg igrača, ali nije ono što Keltima treba trenutno. Njemu će, kao i svakom prospektu, trebati vremena da se razvije, ali kada to vrijeme dođe, možda će sav onaj cap space biti potrošen i sav potencijal propušten. No, dobro. Ainge je ipak GM a ja…nisam. Valjda on zna bolje.

Atlanta Hawks: Najzanimljivija franšiza za gledati…ali van parketa
Hawksi su mi jako zanimljivi – tradeaju Teaguea za pick, nisu se činili prezainteresovanim da potpišu Horforda nazad, svi znakovi upućuju u neki rebuild, i onda…onda potpišu Dwighta Howarda. Okej, Howard je odličan igrač koji bi mogao mnogo da pomogne, ali zašto? Šta će ti Dwight kada očigledno ulaziš u rebuild, kakav-takav. Sviđa mi se doduše njihov izbor na ovogodišnjem draftu – sa 12. izborom su uzeli Taureana Princea, igrača koji i izgledom i igrom liči na DeMarree Carrolla, kojeg u Hawksima očigledno ne mogu da zaborave (romantično, zar ne?). U svakom slučaju, pretjerao bi kada bi Hawkse nazvao Sacramentom Istoka, ali po meni, vuku tu istu, nepredvidljivu crtu.

Miami Heat: Najgori odnos prema legendi franšize
Jedina franšiza koja po meni ne zaslužuje pozitivan superlativ je Miami, zbog njihovog odnosa prema Wadeu prošle dvije sezone. Umjesto da se nekim max ugovorom zahvale za sve što im je pridonio, u Miamiju su se odlučili nastaviti sa lowball taktikom koja ih je umalo koštala Wadea prošle sezone. Ove sezone, doduše, nema ovog „umalo“ – Wade je sunčani Miami zamijenio vjetrovitim Chicagom, a karma je učinila svoje, pa su na kraju od ogromnih Wade-Durant-Whiteside planova ostali samo nacrti i ogromni ugovor kojeg sada ima ovaj zadnji, i po meni najgori od spomenutog trojca. Van toga, Miami ima sasvim okej ekipu, ali trebati će vremena da dođu ponovno u status contendera. Nisu bolje ni zaslužili, s obzirom kako su se odnosili prema Wadeu zadnja dva ljeta.

Toronto Raptors: Najbolji navijači u ligi
Svaka čast ROARacleu, ali najbolji navijači stanuju u Kanadi. Kada vam to James kaže, kada vam ekipa izgubi šestu utakmicu a vi navijate kao da ste osvojili NBA prvenstvo, kada konstantno punite Air Canada arenu i obližnji Jurassic Park – vi ste najbolji fanbase u ligi. Što se tiče samih Raptorsa, odlična sezona. Skoro 60 pobjeda, jako lijepo sastavljena franšiza sa dvije zvijezde i mnogo role igrača, napokon su pobijedili playoff seriju…život je dobar ako si Toronto Raptor. Istina, možda su malo preplatili DeMara DeRozana, ali to je današnja NBA. Što je još bitnije, core je sačuvan i sličnu sezonu, mada ne istu sigurno, možemo očekivati. Jedino će nedostajati Bismack Biyombo, ali vjerujem da novopridošli Jakob Poeltl kroz vrijeme može biti i bolji od Kongoanca.

Cleveland Cavaliers: Najbolja ekipa u NBA ligi za sezonu 2015/16
Možda nisu imali savršenu timsku kemiju, možda im je regularna sezona bila pomalo i razočarenje, možda su zbog dobrog asistenta otpustili sasvim dobrog trenera, ali Cavsi su, na kraju sezone, ipak osvajači NBA finala, i to im ne može nitko na svijetu oduzeti. Povratak nakon 3-1, nakon što je čitav svijet spremio sve pohvale na račun rekordnih Warriorsa, je nešto čemu će se čitav svijet diviti. Lako je pohvaliti Jamesa, Irvinga ili Thompsona, ali ja ću pohvaliti Tyronnea Lua. Lue je dokazao svoj kvalitet kao NBA trenera i to je svatko mogao da vidi. Njegovi potezi u finalu, neke preinake kojima je svoju ekipu pravio kompetentnijom protiv povijesno dobrih Warriorsa, zatim obrana na Stephu i Klayu koji su imali nevjerojatno loše finale, ljudska konekcija koju je imao sa Jamesom i ostatkom rostera, te pronalazak uloge za Kevina Lovea u sedmoj utakmici, to su svi potezi koji su dobili sramotno malo praisea (sramotu ću oprostiti jer je fokus bio na comeback kidu LeBronu), a koji su po meni osvojili prvenstvo za Cavalierse, uz naravno nadljudske utakmice Irvinga i Jamesa. Lue će sada dobiti svoj itekako zasluženi novac te svoj NBA prsten, svoj prvi kao head coach te treći ukupno, dok će njegova ekipa u novu sezonu ući iskusnija za jednu prelijepu comeback NBA priču. Svaka čast Cavsima.

Sljedeći dio će biti out uskoro, a tu ćemo preći 15 ekipa sa Zapada.

Latest Posts

NE PROPUSTITE