Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

NBA održava sudaèki trening-kamp s rezervnom postavom

NBA ligi prijeti sudaèki štrajk (lockout) obzirom da Udruga sudaca NBA lige (NBRA) ne želi pristati na potpisivanje novoga kolektivnog ugovora.

Novi je potez prema tome poduzelo vodstvo lige, koje æe trening-kamp koji suci svake godine moraju proæi uoèi poèetka sezone, sljedeæeg tjedna u New Jerseyju, odraditi s rezervnim sucima niže kvalitete. Iz lige nisu najavili koliko æe sudaca biti pozvano.

Na popisu NBA lige inaèe je 57 aktivnih sudaca, koji preko svojih predstavnika ne žele pristati na smanjenje plaæe, koje su im iz NBA namijenili obzirom na recesiju. Predstavnik sudaèke organizacije Lamell McMorris i dalje vjeruje da je dogovor moguæ, dok je dopredsjednik NBA lige Rick Buchanan izrazio golemo razoèaranje:

Vrlo je razoèaravajuæe što je udruženje sudaca ignoriralo ekonomske realnosti, odbilo našu ponudu i ostavilo nas bez izbora osim da pozovemo rezervne suce.”

Postojeæi kolektivni ugovor izmeðu NBA i NBRA istjeèe prvog rujna ove godine. Iz NBA-a su objavili kolika su sudaèka primanja bila temeljem istog, èisto da bi stekli naklonost javnosti.

Poèetna plaæa mlaðih sudaca koji uðu u NBA sustav iznosila je dosad 150.000$ godišnje, dok iskusniji i najkvalitetniji suci mogu na godinu zaraditi preko 550.000 dolara. Beneficirani radni staž zavreðuje posebno dobru mirovinu, koja je s poveæanjem od 575.000$ u odnosu na prijašnji ugovor narasla na preko dva milijuna dolara. Tim novcem suci mogu raspolagati kada se umirove.

Nije poznato u kojoj je mjeri liga željela intervenirati u svote.

NBA predsezona poèinje 1. listopada u Utahu. Poèetak lige mjesec je dana kasnije.

Posljednji su put NBA suci štrajkali na poèetku sezone 1995/1996. Zamjene su radile daleko lošije od standarda na koje su igraèi i treneri navikli, te su tijekom sezone najbolji suci vraæeni na parket.

Latest Posts

NE PROPUSTITE