Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

NBA pokreæe košarkaški World Cup, s FIBA-om ili bez nje

Na zasad još uvijek nejasan naèin povjerenik NBA organizacije David Stern namjerava preuzeti kontrolu nad Svjetskim košarkaškim prvenstvom, koje æe se ubuduæe zvati World Cup of Basketball.

Po uzoru na FIFA-ino Svjetsko prvenstvo (World Cup), najbolji bi svjetski košarkaši, koji igraju u NBA ligi, ubuduæe nastupali na svjetskim prvenstvima umjesto na olimpijskim igrama. To znaèi da æe OI u Londonu vjerojatno imati èast posljednje ugostiti Dream Team. Ubuduæe bi na Igrama, opet po uzoru na nogometni obièaj, nastupale košarkaške reprezentacije s igraèima do 23 godine starosti.

Yahoo! Sports došao je do informacije da æe NBA za realizaciju projekta uæi u partnerski odnos s Meðunarodnom košarkaškom federacijom (FIBA), koja je dosad organizirala svjetska prvenstva, te da æe se prihodi dijeliti.

“Vlasnici NBA klubova daleko æe opuštenije puštati svije skupocjene zvijezde na turnir budu li znali da æe dijeliti dio financijskog kolaèa” izjavio je za Yahoo neimenovani izvor iz NBA organizacije.

Veæ dugi niz godina prisutna èinjenica da NBA klubovi traže pojaèanu kontrolu nad svojim igraèima koji igraju na svjetskim ili europskim prvenstvima, kako u lijeènièkom, tako i u tehnièkom, odnosno trenerskom smislu, prema nekim bi drugim izvorima trebala rezultirati potpunom kontrolom. Drugim rijeèima, NBA organizacija bi umjesto djelomiènog trebala postati stopostotni vlasnik World Cupa eksploatiranjem vlastitih kao i drugih zvijezda iz saveza koji æe biti zainteresirani za nastup.

Rekao je to za Yahoo! Sports Mike Cuban, vlasnik Dallas Mavericksa koji veæ godinama lobira protiv postojeæeg modela: da njegovi igraèi bez ikakvog nadzora besplatno idu igrati za svoje nacionalne momèadi na velike turnire.

“Ne znam što ljudi iz vodstva NBA lige èine u smislu namjera povezivanja s FIBA-om. Ja, meðutim, postavljam pitanje: zašto bismo ulazili u partnerski odnos s dosadašnjim organizatorima ako možemo bolji turnir organizirati sami? Ako se to napravi kako treba, stvar može biti pod stopostotnom upravom i vlasništvom NBA lige, te ima potencijal postati jednako velika kao Svjetsko prvenstvo u nogometu. To je proizvod koji, po mom mišljenju, želimo posjedovati, a ne dijeliti. Ne znam, kažem, kakvo mišljenje o tome imaju u NBA ligi, no ja æu definitivno gurati svoj prijedlog.”

Dolazak NBA zvijezda na Olimpijske igre 1992. godine u Barcelonu NBA ligi nametnuo je Amerièki košarkaški savez (USA Basketball) nakon što sveuèilišna reprezentacija SAD-a nije uspjela osvojiti olimpijski turnir u Seulu 1988. godine. Nakon toga iz USA Basketballa raširili su famu da nikad više reprezentacija sastavljena iz sveuèilišnih košarkaša neæe osvojiti zlato na velikom turniru.

“Znam samo da USA Basketball nema što govoriti na tu temu. To je organizacija sasvim odvojena od NBA lige. Oni su drugi financijski subjekt. Ako bi to željeli, mogu eventualno sa svojim izabranim sastavom (valjda sveuèilišna selekcija, op. a.) biti jedan od sudionika World Cupa.”

“Nema tog razloga zašto bismo u cijeloj prièi držali više do USA Basketballa nego do Košakaških saveza Perua ili Kazahstana” zakljuèio je u svom stilu kontroverzni teksaški milijarder.

Latest Posts

NE PROPUSTITE