Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Adam Silver želi legalizirati klađenje

Klađenje na profesionalne sportove u SAD-u trenutno je nezakonito u većini saveznih država izuzev država: Oregon, Delaware, Montana i Nevada.

Povjerenik NBA lige, Adam Silver, napisao je komentar u američkim novinama New York Times kako bi se trebalo u SAD-u ozakoniti klađenje na sve američke profesionalne sportove.

“U svjetlu tih domaćih i globalnih trendova, zakone o sportskom klađenju treba mijenjati,” napisao je Silver. “Kongres treba usvojiti federalni formular kako bi državne ovlasti odobrile klađenje na profesionalni sport, uz stroge kontrole i tehnološke zaštitne mjere.”

Ti uvjeti uključuju: obvezno praćenje i izvještavanje o neobičnim uplatama u kladionicama; licencirani protokol kako bi se osiguralo da su oklade legitimne; mjere za provjeru minimalne starosne dobi igrača; geo-tehnologiju blokiranja kako bi se osiguralo klađenje samo tamo gdje je to pravno dostupno; mehanizmi da se identificiraju osobe s kockarskim problemima; i edukacija o odgovornom igranju.

Izvan SAD-u, sportsko klađenje i drugi oblici kockanja su popularni i široko rasprostranjeni. U Engleskoj, primjerice, možete se kladiti preko mobitela, na stadionima, ili čak i pomoću daljinskog upravljača na televiziji.

Silver je ukazao na New Jersey, gdje su birači 2011. godine podržali referendum o sportskom klađenju, koji vodi Chris Christie. Cilj referenduma je potpisivanje zakona koji bi omogućio legaliziranje svih profesionalnih sportova u kockarnice, kao što je to u ostatku svijeta. Guverner New Jerseyja Chris Christie nedavno je potpisao zakon koji omogućuje sportsko klađenje u lokalnim kockarnicama i hipodromima, ali savezni sud je to blokirao jer krši Paspa zakon (zakon koji je donesen davne 1992.g. i strogo kažnjava sva sportska klađenja širok zemlje, izuzev nekoliko saveznih država).

“Dopustite mi da budem jasan: Svaki novi pristup mora osigurati poštenje igre. Jedan od mojih najvažnijih zadataka kao povjerenik NBA lige je zaštititi dostojanstvo profesionalnoj košarci i očuvati povjerenje javnosti u ligu i u naš sport. U protivnom tijek akcije bi ugrozio te naše ciljeve. “

Liga je posebno osjetljiva na pitanje nakon što bivši sudac, Tim Donaghy osuđen na 15 mjeseci u federalnom zatvoru zbog uloge u kockarskoj aferi.

Silverovo zalaganje za legaliziranje klađenja je skladu s njegovim prethodnim komentarima.  2009. godine, tada kao zamjenik povjerenika isticao je da klađenje postane zakonom legalno, posebno zbog globalizacije NBA.

“Imamo globalni posao u kojem mnoge zemlje poput Velike Britanije i Kine imaju pravno legalne kladionice”, rekao je prije pet godina . “Jasno nam da je ogroman interes za klađenje na našim prostorima. Ali ja vjerujem da je sportsko klađenje treba izveo iz ‘podzemlja na Sunce’ gdje će se moći na odgovarajući način pratiti i regulirati. “

Latest Posts

NE PROPUSTITE