Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

NBA POWER RANKINGS 9 – lottery edition

Završila je još jedna regularna sezona, svaka momčad je odigrala 82 utakmice u proteklih 5 mjeseci i 20-ak dana. Danas nećemo pisati o Warriorsima i rekordima, nego o ”podrumu” lige tj. o ekipama kojima je sezona završila i playoff će gledati na televizorima. Većina ih je tu očekivano, ali ima i neugodnih iznenađenja, pogotovo na Istoku. Krenimo od 30 prema 17.

  1. Philadelphia 76ers (0) 15. pozicija Istoka. 10-72

SLIJEDI:

Zadnjih 10: 1-9

Niz: 4 izgubljene

Napokon da je završila ova farsa i sramota u nekada ponosnoj Philadelphiji. Ne mislimo samo na kraj sezone nego i na kraj ”vladavine” sada već bivšeg GM-a Sama Hinkiea. Barem su uspjeli izbjeći negativan rekord i upisali su 10 pobjeda. Osim vjernih navijača najviše nam je bilo žao trenera Bretta Browna, koji se zaista trudio i nije bio izgubio volju. Na drafta mogu dobiti prvi i četvrti pick u najboljem ili samo četvrti pick u najgorem slučaju. Ono što znamo je da će morati pretplatiti slobodne igrače u pokušaju da opet postanu NBA franšiza.

  1. Los Angeles Lakers (0) 15. pozicija Zapada. 17-65

SLIJEDI:

Zadnjih 10: 2-8

Niz: 1 pobjeda

I prođe 20 sezona velike karijere Kobea Bryanta, u jučerašnjem oproštaju protiv Jazzera je ”utrpao” čak 60 poena uz 50 ispaljenih lopti. Zaista legendarno. Manje impresivno je to što su Lakersi drugu godinu zaredom odigrali najlošiju sezonu u povijesti kluba. Puno toga će ovisiti o draftu, tj. hoće li dobiti svoj pick ili će ga prepustiti Sixersima. Momčad ima nekoliko solidnih dijelova, ali bez većeg uspjeha u Free Agencyju neće biti prevelikih pomaka. Spominje se dolazak Zen Mastera na mjesto predsjednika, umjesto nesposobnog Jima Bussa.

  1. Brooklyn Nets. (-1) 14. pozicija Istoka. 21-61

SLIJEDI:

Zadnjih 10: 0-10

Niz: 10 izgubljenih

Netsi su završili sezonu na najgori način od svih momčadi, s 10 uzastopnih poraza, bilo je vidljivo na njima da jedva čekaju kraj. U punom sastavu nisu dobra ekipa, a kraj su igrali bez Brooka Lopeza i Thaddeusa Younga, pa ovi rezultati ne iznenađuju. Veći problem im je što umjesto da se nadaju prvom picku drafta na lutriji, njihovi pickovi prve runde idu Celticsima, i to dva od iduća tri. Drugim riječima, ako se ne pojačaju na bekovskim pozicijama porazi će se nastaviti. Barem je Bojan Bogdanović odigrao dobra drugi dio sezone.

  1. Phoenix Suns (+1) 14. pozicija Zapada. 23-59

SLIJEDI:

ZADNJIH 10: 3-7

NIZ: 1 pobjeda

Sunsi su imali pozitivan tjedan, pobijedili su u tri utakmice, neki su tankirali, neki odmarali startere, ali pobjeda je pobjeda. Unatoč ovako katastrofalnoj sezoni budućnost im je puno svjetlija nego npr. Lakersima, Knicksima, Netsima i Sixersima. Devin Booker se smatra jednom od najvećim krađa prošlog drafta i jedva čekamo da ga vidimo u kombinaciji s Ericom Bledsoem i Brandonom Knightom. Još ako pogode na ovom draftu, te zadrže Mirzu Teletovića i pojačaju klupu već bi se iduće sezone mogli boriti za playoff.

  1. New Orleans Pelicans(-1) 12.pozicija Zapada. 30-52

SLIJEDI:

Zadnjih 10: 4-6

Niz: 3 izgubljene

I Pelicansi spadaju u red ekipa koje su najviše razočarale, imaju 15 pobjeda manje nego prošle sezone, a očekivao se napredak. Istina, ozljede su ih uništile, ali imamo osjećaj da nije samo stvar u tome. Ovo je i dalje ekipa koja ima potencijal, ali morat će promijeniti pristup igri u obrani, jučer su primili 144 poena, a iako je to zadnja utakmica sezone takve stvari se ne bi smjele događati. Eric Gordon i Ryan Anderson su slobodni igrači pa će biti zanimljivo hoće li ih probati zadržati, pogotovo Andersona koji će biti dosta tražen na ljeto.

  1. New York Knicks (-1) 13. pozicija Istoka. 32-50

SLIJEDI:

Zadnjih 10: 3-7

Niz: 2 izgubljene

Knicksi su od prošle sezone napredovali za 15 pobjeda, ali su od playoffa udaljeni još otprilike 12-15 pobjeda. Bit će zanimljivo ljeto u Velikoj Jabuci, jedan dan se spominje odlazak Phila Jacksona, drugi dan govore o tome da će dovoditi igrače koji će se uklapati u Triangle Offense, treći dan se priča o odlasku ili ostanku Carmela Anthonyja. Jedna od rijetkih svijetlih točaka je Kristpas Porzingis, ali i on će iduće sezone osjetiti pritisak New Yorka ako rezultati budu isti, a bit će isti ako ne dovedu pojačanja na bekovskim pozicijama.

  1. Milwaukee Bucks (-1) 12.pozicija Istoka. 33-49

SLIJEDI:

Zadnjih 10: 3-7

Niz: 2 izgubljene

Bucksi su također razočarali ove sezone, osam pobjeda manje i ostali su bez playoffa. Lani su do 41 pobjede došli najviše zbog obrane, koja im je bila loše ove godine. Giannis Antetokounmpo je napredovao, ali to nije bilo dovoljno na ove sezone puno jačem Istoku nego zadnjih desetak godina. Još jedan veliki minus im je nedostatak šutera za tricu, a bez toga neće biti previše pobjeda. Jason Kidd je rekao da će Antetokounmpo biti playmaker, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li on i Michael Carter-Williams funkcionirati zajedno na terenu.

  1. Sacramento Kings (-1) 10. pozicija Zapada. 33-49

SLIJEDI:

Zadnjih 10: 5-5

Niz: 1 izgubljena

Kingsi su uspjeli napredovati za četiri pobjede od prošle sezone, ali to ih nikako ne može zadovoljiti zato što su imali veliku priliku ući u playoff nakon deset dugih godina. Ove godine Zapadna konferencija nije bila tako izjednačena i jaka i 42 pobjedu su bile dovoljne za playoff. Kingsi su već godinama u sličnoj poziciji, ne mogu do doigravanja, a opet nisu tako loši da imaju top 5 izbor na draftu. George Karl će dobiti otkaz na mjestu trenera, a Rajon Rondo je slobodan igrač. U Sacramentu se jedino zna da se ništa ne zna.

  1. Minnesota T’Wolves (+4)13. pozicija Zapada. 29-53

SLIJEDI:

Zadnjih 10: 5-5

Niz: 1 pobjeda

Timberwolvesi su završili sezonu s 4 pobjede od zadnjih 5 utakmica i tako napredovali za 13 pobjeda od prošle sezone. Još kada znamo da je jedna od tih pobjeda protiv Warriorsa u gostima, svima je jasno da je ovo ekipa budućnosti. Problem je što će se i iduće sezone očekivati dvoznamenkasti napredak u broju pobjeda i neće im se tolerirati slaba obrana.  Dvojac s HallofFame potencijalom Karl-Anthony Towns i Andrew Wiggins im garantira desetak sezona dominacije, ako neće biti ozljeda i ”prevelikog ega” kod jednog od njih.

  1. Denver Nuggets. (-1) 11. pozicija Zapada. 33-49

SLIJEDI:

Zadnjih 10: 3-7

Niz: 2 izgubljene

Nuggetsi očekivano nisu ušli u playoff, iako su solidno igrali s obzirom na roster i ozljede Wilsona Chandlera i Danila Gallinarija. Nas posebno veseli što je trener Mike Malone, kojeg smatramo jako dobrim trenerom zadnjih nekoliko utakmica počinjao s Nikolom Jokićem i Jusufom Nurkićem u petorci. Ako će dobro birati na draftu, mogli bi se vrlo brzo uključiti u borbu za playoff, ali prije svega moraju popraviti igru obrani, gdje su 24. po def ratingu. Ne bi bilo loše niti da bolje koriste nadmorsku visinu od 1600 i da doma imaju pozitivan omjer.

  1. Orlando Magic (+1) 11. pozicija Istoka. 35-47

SLIJEDI:

Zadnjih 10: 6-4

Niz: 1 izgubljena

I Magic spada u momčadi koje su napredovale u broju pobjeda od prošle sezone, i to za deset pobjeda. Ovaj rebuilding traje otkad ih je ”samoprozvani” Superman napustio i nikako da ga završe. Ako iduće sezone dodatno ne napreduju možda će opet krenuti od početka.   Imaju dobrih mladih igrača, ali je pitanje mogu li se s njima uključiti u borbu za vrh Istoka. Pogotovo kada tim mladim igračima isteknu rookie ugovori i budu tražili preko 10 milijuna godišnje. Također su upitne šuterske izvedbe Victora Oladipa i Elfrida Paytona.

  1. Washington Wizards (0) 10. pozicija Istoka. 41-41

SLIJEDI:

Zadnjih 10: 6-4

Niz: 3  pobjede

Evo nas i kod Wizardsa, koji su upisali pet pobjeda manje nego lani i koštali su mene osobno ugleda, zato što sam ih vidio pri vrhu Istoka. Malo su popravili dojam na kraju i došli do omjera od 50% pobjeda, ali niti to nije spasilo trenera Randyja Wittmana koji je dobio otkaz. Ništa čudno s obzirom na najave prošlo ljeto. Bradley Beal nije korak naprijed u svom razvoju, kao niti Otto Porter, tako da je većina tereta pala na leđa Johna Walla i Marcina Gortata, a na puno kvalitetnijem Istoku ove godine to nije bilo dovoljno.

  1. Utah Jazz (-5) 9. pozicija Zapada. 40-42

SLIJEDI:

Zadnjih 10: 5-5

Niz: 2 izgubljene

Mlada momčad Jazzera je ipak pala u formi na kraju i nije ušla u playoff. Izgubili su četiri od zadnjih pet utakmica, od toga tri na domaćem parketu gdje su bili jako dobri cijelu sezonu i dozvolili su Mavsima i Rocketsima da ih preteknu. To se neće smatrati prevelikim razočarenjem, ali za iduću sezonu već postaje imperativ. Imaju problem kao i mnoge lottery ekipe, a to je višak bekova koji nisu dobri šuteri i manjak visokih igrača koji jesu šuteri i koji će raširiti obranu.

  1. Chicago Bulls (+1) 9. pozicija Istoka. 42-40

SLIJEDI:

Zadnjih 10: 6-4

Niz: 3 pobjede

Evo nas i kod daleko najvećeg razočarenja cijele lige, a to su naravno Bullsi. I oni su na kraju pobijedili tri utakmice u nizu i došli do omjera 42-40, ali to je daleko od najava s početka sezona. Problemi su duboki i kreću od izbora novog trenera Freda Hoiberga koji se čini da nije dorastao zadatku, Jimmy Butler se umislio i javno je kritizirao trenera i suigrače, a znate kako to obično završi. Imali su i problema s ozljedama, a i ove sezona je nakon dugo vremena bilo potrebno više pobjeda na Istoku nego na Zapadu za ući u playoff.

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE