Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

NBA POWER RANKINGS 9 – playoff edition

Napokon smo i to dočekali, njegovo Veličanstvo po imenu Playoff, ili Doigravanje. Kao što znate Warriorsi su skinuli rekord Bullsa od prije točno 20 godina i upisali 73 pobjede, Spursi su ipak izgubili doma i ostali su na omjeru 40-1 na domaćem terenu, a gužva za treće mjesto Istoka je završila tako da su četiri momčadi završile s omjerom 48-34, ali sve to pada u drugi plan. Nadamo se uzbudljivim serijama, kojoj sedmoj utakmici i svime što playoff donosi. Krenimo od 16 prema 1.

16. Memphis Grizzlies (+1) 7. pozicija Zapada. 42-40

SLIJEDI: Prva runda Zapada protiv Spursa

Zadnjih 10: 1-9

Niz: 4 izgubljenih

U danima kada svi pričaju o rekordu Warriorsa, i Grizzliesi su oborili jedan rekord, po broju igrača koji su nastupali za jedan klub u istoj sezoni. Za ”ranjene i napaćene” Medvjede ove sezone su nastup upisali čak 28 igrača. Onda znate kakvu sezonu su imali i svaka im čast na izborenom playoffu i što se nisu predavali. Bilo je utakmica i pobjeda gdje su im glavne napadačke opcije bili Lance Stephenson, Matt Barnes i Tony Allen. Sada im slijedi teška borba protiv Spursa i sve osim rezultata od 4-0 za Spurse bi bilo veliko iznenađenje.

15. Houston Rockets (0) 8. pozicija Zapada. 41-41

SLIJEDI: Prva runda Zapada protiv Warriorsa

Zadnjih 10: 6-4

Niz: 3 pobjeda

Rocketsi su iskoristili lagani raspored na kraju sezone i pad u formi Jazzera, te su uspjeli uhvatiti zadnji vlak za playoff. Unatoč tome su uz Pelicanse najveće razočaranje na Zapadu, imaju 15 pobjeda manje nego prošle sezone i sada za ”nagradu” igraju protiv Warriorsa. Bit će zanimljivo vidjeti može li James Harden ukrasti koju utakmici da izbjegnu metlu. Još da Dwight Howard vrati sat unazad u negdje 2009. i dominira pod koševima i imali bi zanimljivu seriju, ali to se naravno neće dogoditi. Za razliku od promjena u klubu koje se očekuju.

14. Dallas Mavericks (+2) 6. pozicija Zapada. 42-40

SLIJEDI: Prva runda Zapada protiv Thundera

Zadnjih 10: 7-3

Niz: 1 izgubljena

Prije dva tjedna se činilo da Mavsi neće u playoff, ali onda su opet proigrali kao početkom sezone i pobijedili u 7 od zadnjih 9 utakmica i skočili skroz do šestog mjesta Zapada i tako izbjegli Warriorse i Spurse u prvom krugu. Zadnji puta da je 42 pobjede na Zapadu bilo dovoljno za šestu poziciju je bilo 1997. Thunder će biti veliki favorit u toj seriji, ali ne treba podcijeniti iskustvo Mavsa. Još ako Dirk Nowitzki bude u šuterskoj formi i J.J. Barea nastavi s dobrim igrama ovo bi mogla postati zanimljiva serija.

13. Detroit Pistons (-2) 8. pozicija Istoka. 44-38

SLIJEDI: Prva runda Istoka protiv Cavsa

Zadnjih 10: 6-4

Niz: 1 pobjeda

Pistonsi su ušli u playoff, prvi puta nakon 2008. i zbog toga je ova sezona uspješna za njih. Imaju 12 pobjeda više nego prošle sezone i vidi se potpis trenera Stana Van Gundyja, a to je dominantan centar okružen šuterima. Još ako Andre Drummond dodatno popravi post igru i slobodna bacanja, a prosjek poena mu bude preko 20, budućnost im je dobra. Na njihovu žalost nisu uspjeli pobjeći s osme pozicije i igraju s Cavsima, koji su jedini pravi favoriti na Istoku. Po izjavama ih se ne boje, ali vidjet ćemo kako će to izgledati kada serija krene.

12. Portland Blazers (0) 5. pozicija Zapada. 44-38

SLIJEDI: Prva runda Zapada protiv Clippersa

Zadnjih 10: 7-3

Niz: 1 pobjeda

Blazersi su nakon svih odlazaka prošle sezone upisali 7 pobjeda manje, ali to ih je koštalo samo jednu poziciju u playoff poretku. Lani bi s 44 pobjede bili 10. na Zapadu, a ove godine su 5. Sada ih čeka težak susret s Clippersima, a mi svi jedva čekamo da vidimo hoće li Damian Lillard ”poludjeti” u kojoj utakmici i produžiti seriju. Također nas zanima kakav će otpor visoki igrači Blazersa pružiti. Mnogi očekuju da ova serija brzo završi, ali nakon što su toliko puta zatvorili usta kritičarima, mi vjerujemo u malo dužu seriju.

11. Indiana Pacers (+3) 7. pozicija Istoka. 45-37

SLIJEDI: Prva runda Istoka protiv Raptorsa

Zadnjih 10: 7-3

Niz: 3 pobjede

Pacersi su iskoristili lakši raspored i to što su neki protivnici odmarali startere i zaključili su sezonu sa 6 pobjeda iz zadnjih 7 utakmica. Usput su izbjegli Cavse u prvom krugu. Ovo je iskusna i samopouzdana momčad koja se neće uplašiti Raptorsa. Mnogi misle, a mi se nadamo da bi ovo mogla biti napeta serija koja će otići do 6. ili 7. utakmice. Da se to dogodi Paulu Georgeu se u napadu mora priključiti Monta Ellis. Ako suci dopuste malo grublju i čvršću igru sve je moguće. Raptorsima ne vjerujemo dok nas ne uvjere u suprotno.

10. Charlotte Hornets (-1) 6. pozicija Istoka. 48-34

SLIJEDI: Prva runda Istoka protiv Heata

Zadnjih 10: 7-3

Niz: 2 pobjede

Hornetsima prvo čestitamo na najboljoj sezoni u kratkoj povijesti kluba, 48 pobjeda, koliko imaju čak četiri momčadi Istoka. Kemba Walker je napravio iskorak prema statusu zvijezde. Marvin Williams i Jeremy Lin su odigrali dobre sezone, dok je Nicholas Batum u zadnjoj godini ugovora odigrao sezonu karijere, koju će jako dobro naplatiti na ljeto. U prvom krugu ih čeka iskusna ekipa Heata, što bi mogla biti odlična serija. Za prolaz dalje će im trebati odlična obrana, kao i koševi Ala Jeffersona koji se polako diže u formi.

9. Boston Celtics (-3) 5. pozicija Istoka. 48-34

SLIJEDI: Prva runda Istoka protiv Hawksa

Zadnjih 10: 6-4

Niz: 1 pobjeda

Celticsi su još jedni iz kluba 48 pobjeda, ali ne mogu biti zadovoljni 5. mjestom Istoka, zbog poraza kod izravnih konkurenata prošli tjedan, kao i zbog toga što im je obrana malo popustila. U prvom krugu ih čekaju Hawksi koji imaju sličnu filozofiju igre, znači nesebično u napadu i borbeno u obrani. Jae Crowder se oporavio od ozlijede, ali svi znamo da će ova ekipa dogurati koliko ju Isaiah Thomas bude nosio. Prednost Celticsa je budućnost, imaju pickove od Netsa, a udaljeni su jednu zvijezdu od samog vrha lige.

8. Atlanta Hawks (-1) 4. pozicija Istoka. 48-34

SLIJEDI: Prva runda Istoka protiv Celticsa

Zadnjih 10: 6-4

Niz: 2 izgubljene

Hawksi su još jedan član kluba 48 pobjeda, ali ne mogu biti zadovoljni načinom kako su završili regularnu sezonu. Izgubili su od Wizardsa koji su igrali s rezervama i tako ispustili 3. mjesto Istoka koje su držali zadnjih mjesec dana. Sada igraju protiv neugodnih Celticsa, a to bi mogla biti dugačka serija. Iako su imali isti broj pobjeda u sezoni, malo prednost dajemo Hawksima zato što imaju više kvalitetnih pojedinaca i iskustva. Hawksima je ovo deveti uzastopni playoff nastup i to je trenutno najduži niz na Istoku.

7. Miami Heat (+3) 3. pozicija Istoka. 48-34

SLIJEDI: Prva runda Istoka protiv Hornetsa

Zadnjih 10: 6-4

Niz: 1 izgubljena

Dolazimo do posljednjeg člana kluba 48 pobjeda i pobjednika, a to je ekipa Heata. Malo nam je žao što nisu četvrti pa bi bile veće šanse za seriju protiv Cavsa. Ovo je iskusna playoff ekipa koja zna kako se osvajaju naslovi tako da im dajemo malu prednost pred Hornetsima. To bi vrlo lako mogla postati old-school serija s malo poena i čvrstom igrom. Ključ serije, ali i cijelog playoffa je konstantnost u napadu, pogotovo u trenuci kada budu igrali small-ball u petorci Goran DragičDwayne WadeJoe JohnsonLuol Deng i Hassan Whiteside.

6. Los Angeles Clippers (+2) 4. pozicija Zapada. 53-29

SLIJEDI: Prva runda Zapada protiv Blazersa

Zadnjih 10: 8-2

Niz: 1 izgubljena

Clippersi su u pravo vrijeme ušli u dobru formu, pobijedili su 10 od 11 utakmica prije zadnje utakmice sezone. Blake Griffin se vratio od ozljede i polako ulazi u formu. Blazerse bi trebali proći, ali nakon toga ih čekaju Warriorsi. Možda i Paul Pierce kao lani proigra u playoffu. Charles Barkley je rekao da Clippersi imaju najviše šansi protiv Warriorsa, ali mislimo da bi za tako nešto DeAndre Jordan morao postati Shaquille O’Neal. Bojimo se da će još jedna sezona proći, a da Chris Paul neće zaigrati u finalu konferencije.

5. Toronto Raptors (0) 2. pozicija Istoka. 56-26

SLIJEDI: Prva runda Istoka protiv Pacersa

Zadnjih 10: 7-3

Niz: 4 pobjede

Raptorsi su ubilježili 56 pobjeda u regularnoj sezoni, što je u više nego ikada do sada u povijesti franšize. Sve je to lijepo, ali svi znamo da će se sezona smatrati neuspješnom ako brzo ispadnu iz playoffa. Igraju s neugodnim Pacersima koji imaju više playoff iskustva od njih. Jedna od bitnijih stvari će biti hoće li tek oporavljeni DeMarre Carroll uspjeti zaustaviti Paula Georgea. Ipak ćemo dati prednost Raptorsima, zato što imaju više napadačkih opcija. Tu prvenstveno mislimo na Kylea Lowryja i DeMara DeRozana, najbolji bekovski par Istoka.

4. Oklahoma City Thunder(-1) 3.pozicija Zapada 55-27

SLIJEDI: Prva runda Zapada protiv Mavericksa

Zadnjih 10: 5-5

Niz: 1 izgubljena

Thunder ulazi u playoff u dobroj formi iako zadnjih 10 utakmica imaju omjer 5-5, ali u tim utakmicama su dosta odmarali startere. Momčad koja ima Kevina Duranta i Russella Westbrooka može jako daleko, ali pitanje je mogu li preskočiti prvo Spurse pa nakon toga Warriorse samo da bi došli do finala. Ako će Serge Ibaka i Enes Kanter biti raspoloženi sve je moguće, ali prije svega bi morali odigrati izvrsno u obrani i nesebično u napadu. Problem je ako će rano ispasti taj da je Durant slobodan igrač na ljeto i možda ih napusti.

3. San Antonio Spurs (-1) 2.pozicija Zapada. 67-15

SLIJEDI :Prva runda Zapada protiv Grizzliesa

Zadnjih 10: 6-4

Niz: 2 pobjede

Spursi su pobijedili u 67 utakmica, a možda su mogli i do brojke 70 da nisu odmarali igrače pred kraj sezone. Na kraju su ipak izgubili jednu utakmicu na domaćem terenu i to od Warriorsa. Nisu zbog toga pali na našoj ljestvici, nego zbog toga što nisu glavni favoriti u svojoj konferenciji. Prvi krug bi morali lagano proći, ali za naslov prvaka će im bekovi morati bolje šutirati, pogotovo tricu. U tom porazu od Warriorsa su pogodili samo 3 trice, a tako neće slaviti protiv najboljih. Možda je vrijeme da Kevin Martin dobije veću minutažu.

2. Cleveland Cavaliers (+1) 1. pozicija Istoka. 57-25

SLIJEDI: Prva runda Istoka protiv Pistonsa

Zadnjih 10: 6-4

Niz: 1 izgubljena

Cavsi su napokon dočekali kraj regularne sezone u kojoj je bilo dosta cirkusa, ali to je sada nebitno. Zadržali su prvu poziciji i jedini su favoriti Istoka, sve osim finala bi bilo veliko iznenađenje. Lebron James zadnjih mjesec dana igra izvrsno i pokazuje da još uvijek nije u padu. Momčad im je jaka na svim pozicijama, imaju dobru klupu, šutere, mogu igrati smallball i mislimo da imaju dobru šansu za naslov prvaka. Najviše nas zanima igra Kyrieja Irvinga i Kevina Lovea, zato što znamo da će Lebron biti na visini zadatka.

1. Golden State Warriors (0) 1. pozicija Zapada. 73-9

SLIJEDI: Prva runda Zapada protiv Rocketsa

Zadnjih 10: 8-2

Niz: 4 pobjede

Svaka čast Warriorsima na rekordne 73 pobjede, točno koliko smo im zadnji put prognozirali, također čestitke Stephenu Curryju na 402 trice u sezoni. Steph će uskoro dobiti svoju drugu MVP nagradu u nizu, a čak će i u poretku za igrača koji je najviše napredovao biti pri vrhu. Sada im trebaju još 16 pobjeda da obrane naslov prvaka. Prvo igraju s Rocketsima, a tu ne bi trebali imati velikih problema. Mnogi govore da znaju kako ih zaustaviti, ali sumnjamo da je to izvedivo u praksi, pogotovo 4 puta u 7 utakmica, ali sve ćemo brzo vidjeti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE