Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

NBA Power Rankings, gornji dom

Nakon dva odigrana tjedna nove sezone NBA lige donosimo prvo izdanje naše nove, ali vjerujemo svima poznate, rubrike – NBA Power Rankings. Pokušat ćemo prikazati naše viđenje o trenutnom stanju ekipa u ligi, formi u kojoj se nalaze i očekivanja koja su pred njima.

1. Indiana Pacers  8 – 0

Indiana Pacersi trenutno igraju najbolju košarku u NBA ligi. Pobjedama protiv Bullsa i Netsa pokazali su da su još uvijek prijetnja broj jedan Miamiju na Istoku, a s početnih osam pobjeda jasno dali do znanja kako napadaju prvo mjesto u konferenciji. Pobjeđuju s najvećom razlikom u ligi, obrana im prima najmanje koševa, a u sporijem tempu kakav preferiraju u napadu traže otvorenog suigrača i igraju timsku košarku. Paul George od igrača koji je najviše napredovao polako se promiče u kandidata za MVP titulu, Roy Hibbert blokadama terorizira ligu, a Lance Stephenson zadivljuje s količinom energije koju unosi u svaku utakmicu. Od prošle godine pojačali su klupu pa Luis Scola i C.J.Watson daju ekipi dimenziju kakvu nisu imali, a još se očekuje povratak Dannyja Grangera.

2. San Antonio Spurs 8 – 1

Duhovi finalne serije još će neko vrijeme mučiti igrače San Antonija, ali što se regularne sezone tiče Spursi su nastavili tamo gdje su stali zadnjih nekoliko godina. Uz sitne promjene zadržana je prošlogodišnja jezgra, a Danny Green i Kawhi Leonard imaju priliku još se više upoznati s genijalnim napadačkim sistemom Gregga Popovicha. Tony Parker i ove godine bit će ključna karika u sastavu, a Manu Ginobili i Tim Duncan trebali bi dobiti podosta odmora kako bi bili pravi kada dođe vrijeme za to. Očitali su košarkašku lekciju Knicksima na njihovom terenu, imaju šest pobjeda u nizu, a ono što bi posebno trebalo veseliti trenera je činjenica kako su po koševima koje primaju druga najbolja ekipa u ligi.

3. Oklahoma City Thunder 5 – 2

Težak i uvjerljiv poraz protiv Minnesote zaboravljen je nakon neočekivano ranog povratka  Russella Westbrooka. Iako još uvijek nije na staroj razini očigledno je koliko znači za ekipu, što su pokazale i četiri pobjede u nizu. Ipak treba uzeti u obzir nešto lakši raspored na početku godine. Na jučerašnjem gostovanju protiv Clippersa nisu uspjeli slaviti, a čeka ih još jedan “vruć” gostujući teren u okršaju protiv Warriorsa. U vrhu lige u skokovima i već uobičajeno broju izvedenih i postotku slobodnih bacanja. Po asistencijama, zabijenim tricama i primljenim koševima spadaju u donji dom lige i tu leži prostor za napredak.

4. Miami Heat  5 – 3

Nešto lošiji start aktualnih prvaka prije svega je posljedica nedostatka motivacije u utakmicama regularne sezone.  Dovedeni su Michael Beasley i Greg Oden kako bi se izvukao njihov maksimum, a ako se Beasley nastavi ponašati, a Oden ozljeđivati kao do sada i bez njih Miami ima dovoljno oružja. Napadački najefikasnija momčad u ligi, prvi i po asistencijama, a u utakmicama protiv Clippersa i Bullsa pokazali kako još uvijek nisu zaboravili igrati obranu. Erika Spoelstru posebno može veseliti činjenica da Dwyane Wade izgleda i igra kao u najboljim danima i kako mu je gubitak kilograma pomogao pri vraćanju stare brzine i nadajmo se smanjenju problema s ozljedama, a nešto “lošiji” start LeBrona Jamesa samo pokazuje kakva su očekivanja pred ovim igračem i na što nas je navikao. Miami je standardno loš u skoku, a ako planiraju osigurati prednost domaćeg terena kroz cijelo doigravanje protiv ekipa poput 76ersa i Bostona ne bi smjeli imati problema.

5. Los Angeles Clippers 6 – 3

Kada uzmemo u obzir okršaje protiv Miamija, Warriorsa, Minnesote, Oklahome i dva puta Rocketsa, omjer od šest pobjeda i tri poraza Clippersa uopće ne izgleda loše. Problem je što obrana djeluje užasno i prima previše koševa, a Doc Rivers je doveden upravo kako bi riješio taj problem. 101,2 poena po susretu previše je za ekipu sa šampionskim apetitima i potencijalom da u obrani budu među najboljima u ligi. S druge strane napad, koji vodi jedan od ranih kandidata za MVP titulu, Chris Paul izgleda jako efikasno, zabijaju najviše i imaju velik broj asistencija. J.J. Redick i Jared Dudley donijeli su ekipi šutersku dimenziju, Blake Griffin predvodi ekipu u poenima, ali još se mora dokazati kao dominantan igrač na postu, a DeAndre Jordan djeluje bolje nego u prethodnoj godini. Luđački raspored Clippersa se nastavlja pa će tako na gostovanje protiv Minnesote i Oklahome, dok dočekuju Brooklyn i Memphis.

6. Golden State Warriors 5 – 3

Tijekom prošlogodišnjeg doigravanja Warriorsi su postali svojevrsni hit i osvježenje u ligi, a u ovu godinu ulaze kao ekipa s visokim ciljevima, spremni ponoviti prošlogodišnje rezultate i možda napraviti koji korak više. Gubitak Jarretta Jacka i Carla Landryja se osjeti, ali dovođenjem Andrea Iguodale napravili su velik posao s obzirom na to da je riječ o igraču kojem nije potreban velik broj šutova da bi ostavio utisak na utakmicu i koji dominira u obrani. David Lee ponovo je 100% spreman, Andrew Bogut također, a polako se vraća i Harrison Barnes. Stephan Curry mora pokazati da pripada u sam vrh igrača u NBA ligi, dok njegove šuterske sposobnosti, kao i u slučaju Klaya Thompsona nikada nisu bile upitne. U svim ključnim segmentima igre nalaze se u gornjem domu, a ističe se dobra obrana. Poraženi na tri teška gostovanja, a u sljedećem kolu dočekuju Oklahomu i imaju priliku pokazati da znaju igrati i protiv ozbiljnih momčadi.

7. Minnesota Timberwolves 6 – 3

Navijači Minnesote napokon bi mogli gledati svoje ljubimce u doigravanju, naravno ako prije svega izbjegnu već dobro poznate probleme s ozljedama. Kevin Love igra nevjerojatno dobro i užitak ga je gledati, Kevin Martin savršeno se uklopio i u odličnoj je formi. Nikola Peković mora opravdati velik ugovor, a Corey Brewer trenutno predvodi sve igrače u ligi po broju zabijenih poena u kontranapada. Kada dodamo još Rickyja Rubija koji organizira napad i igra odličnu obranu, početna petorka Minnesote djeluje jako dobro. Nalaze se u vrhu lige po broju zabijenih poena, asistencija i skokova, dok je velik broj primljenih poena više odraz brzog tempa kakav forsiraju nego loše obrane. Od igrača s klupe se za sada više očekivalo i ako oni dignu razinu igre Minnesota bi mogla postati ekipa koju protiv sebe nitko ne želi vidjeti.

8. Portland Trail Blazers 6 –  2

LaMarcus Aldridge napokon je dao do znanja kako ne misli napustiti Portland i kako je sretan u ekipi i zadovoljan s pojačanjima. Dolazak Moa Williamsa i Dorella Wrighta pojačao je strašno slabu klupu, Robin Lopez se dobro uklapa s Aldridgeom, a rezultat su šest pobjeda u osam susreta. Damian Lillard nastavlja pružati dobre partije, dok Wesley Matthews i Nicolas Batum odrađuju svoj dio posla. Jedina su ekipa koja je do sada uspjela svladati Spurse, imaju niz od tri pobjede i napokon dovoljno kvalitete u rosteru da mogu omogućiti odmor glavnim igračima tijekom duge sezone. Napad je još uvijek najveća snaga momčadi, te ako žele napraviti ozbiljan korak naprijed moraju početi bolje igrati obranu i kontrolirati skok.

9. Houston Rockets 5 – 4

Dovođenjem Dwighta Howard, Houston Rocketsi su u očima medija preko noći postali ozbiljna ekipa Zapadne konferencije spremna doći do visoke pozicije kroz regularnu sezonu i napraviti ozbiljne stvari u doigravanju. Ipak, koliko god zanimljiv bio pristup s dva klasična centra, teško je uklopiti dva igrača koji su totalno bezopasni kada se nalaze van reketa, kao i biti konkurentan bez vrhunskog playmakera. Stvari su za sada po Houston išle dobro kada ne igraju protiv ekipa iz Los Angelesa, a iako su ih Clippersi u dva navrata porazili jasno je kako poraz od Lakersa posebno boli. James Harden na terenu provodi velik broj minuta i ključan je za rezultat sastava, a s Howardom i Omerom Asikom u kombinaciji predvode ligu u skokovima. Očekivano postižu velik broj poena, dok obrana za sada nije na razini koja se očekuje.

10. Dallas Mavericks 5 – 3

Dallas Mavericksi odlučili su se vratiti starim navikama i nakon što nisu uspjeli “upecati” niti jednu od velikih zvijezda, okupili su dobru ekipu koja će prije svega pobjeđivati utakmice s kvalitetnom igrom u napadu, a gubiti kada se bude vidjelo koliko su loši u obrani. Monta Ellis igra jako dobro i predvodi ekipu u poenima, Dirk Nowitzki pokazuje da nije za otpisati, kao ni Vince Carter, a Jose Calderon zna kreirati napad i ima dobar šut. Problemi se stvaraju kada praktički svi navedeni igrači otrče u obranu, a to pokazuju i dosadašnje statistike prema kojima su druga najbolja ekipa po zabijenim poenima, ali i pri dnu po primljenim. Iskusna momčad, koja bi trebala biti dovoljno dobra da se vrati u doigravanje nakon prošlogodišnjeg fijaska, ali ostaje dojam nedovoljno dobra za velike stvari.

11. Phoenix Suns 5 – 3

Phoenix Sunsi jedno su od najugodnijih iznenađenja nove sezone. Poraženi tek na tri gostovanja protiv jakih momčadi Zapadne konferencije, brzo su ušutkali priče o namjernom oslabljivanju momčadi pred nadolazeći draft. Eric Bledsoe brzo je pohvatao konce i predvodi ekipu u poenima, asistencijama i ukradenim loptama i dobro se slaže u paru s Goranom Dragićem. Vesele i sve bolji nastupi Markieff Morrisa, a iznenađuje i činjenica kako nakon dugo godina Sunsi igraju obranu i dominiraju u skoku. Velike zasluge za rezultat idu novom treneru Jeffu Hornaceku, koji odlično kontrolira momčad i dobro vodi ekipu u izjednačenim završnicama. Prostor koji se otvorio odlaskom Marcina Gortata odlično koristi rookie Miles Plumlee i za sada teško je naći nešto loše u onome što Sunsi rade. Jedino je pitanje mogu li i koliko ovakva igra i rezultati potrajati?

12. Chicago Bulls 3 – 3

Derrick Rose ne igra dobro. A kada Rose ne igra dobro, a uzima toliko šuteva i kontrolira napad, niti Bullsi ne pružaju partije kakve se očekuju. Ipak Tom Thibodeau se pobrinuo da loša igra u napadu ne utječe na ono što Bullsi rade u obrani, gdje su već standardno nalaze među najdominantnijim ekipama u ligi. Carlos Boozer iza sebe ima dobar početak godine i predvodi ekipu u zabijenim koševima, pa možda i privoli srca navijača kod kojih s pravom nema lijep status. Početna petorka Bullsa djeluje atletski dosta moćno, pa razumljivo dominiraju u skokovima, ali jasni su signali čelnih ljudi organizacije kako zaslužuju odmor i moraju biti koliko je moguće svježi u doigravanju. A do tada ćemo sigurno gledati boljeg Derricka Rose, kao i bolje, dominantne i opasne Bullse.

13. Philadelphia 76ers 5 – 4

Sve oči analitičara diljem lige bile su uprte u Philadelphiju kada se pojavila izjava anonimnog generalnog menadžera koji je u biti rekao kako očekuje što više poraza u aktualnoj sezoni. Bez pokušaja da zadrže Andrewa Bynuma, razmijenili su najboljeg igrača Jruea Holidaya i potom sasvim neočekivano startali s tri pobjede. Očigledno kako je bivši pomoćnik Gregga Popovicha i novi trener Sixersa Brett Brown donio sa sobom stare navike pobjeđivanja, kojih se nije lagano riješiti. Miami, Chicago i Houston impresivne su ekipe koje su Sixersi uspjeli iznenaditi, a opet prilično je sigurno kako ova bajka Sixersa ne može dugo potrajati i kako bi uskoro trebali krenuti ka dnu ljestvice i visokim pickovima na nadolazećem draftu. Michael Carter-Williams rani je kandidat za novaka godine, Evan Turner i Spencer Hawes odlično su odgovorili na važnije uloge u momčadi, ali činjenica je kako ova ekipa nema dovoljno kvalitetu niti širinu da bi nastavila ovako igrati.

14. Atlanta Hawks 4 – 4

Dovođenjem Paula Millsapa umjesto Josha Smitha, Hawksi su uspjeli zadržati kvalitetu i pritom uštedjeti podosta novca. Problem je što su već nekoliko godina Hawksi ekipa dovoljno dobra da uđu u doigravanje i ne dođu do boljih pickova na draftu, a nedovoljno talentirani da naprave nešto više među najboljih osam. Al Horford postao je glavni igrač u napadu i bilježi odlične statistike te predvodi ekipu u koševima, skokovima, blokadama i ukradenim loptama. Jeff Teague najbolji je asistent ekipe, inače velike snage momčadi po čemu su drugi u ligi. Iza sebe imaju prilično lagan raspored, a ove je godine konkurencija na Istoku paklena tako da bi se Hawksi mogli boriti za jedno od posljednjih mjesta koje vode u playoff.

15. New York Knicks 3 – 4

Vlasnik Knicksa nezadovoljan je početkom, a ništa bolje mišljenje nemaju ni navijači o igri svojih mezimaca. Jedan od najtežih poraza u klupskoj povijesti doživjeli su protiv Spursa, a neugodna su im iznenađenja pripremili Bobcatsi i Timberwolvesi. Nakon odličnog početka ozlijedio se Tyson Chandler, Amare Stoudemire daleko je od prave forme, a i većina brojki najveće zvijezde Carmela Anthonyja je u padu. Andrea Bargnani dobro se uklopio, otvara reket vanjskim šutovima i u solidnoj je formi, ali ako želi ostaviti pravi utisak na igru Knicksa morat će poraditi na skokovima, slaboj strani cjelokupne momčadi. Puno se više očekuje od Knicksa i velike su kritike na dosadašnje nastupe, sreća njihova pa se gradski rival nalazi u još lošijoj situaciji.

Latest Posts

NE PROPUSTITE