Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

NBA prospect: Dragan Bender

Jedno od češće spominjanih imena vezanih za draft 2016. pogotovo u Hrvatskoj, ali i šire, je hrvatski igrač Maccabija, Dragan Bender. Ovaj 2,16m (7 ft. 1) visoki krilni centar/centar prema prognozama i mock draftovima američkih stručnjaka većinom pada u top 5 izbora, a u ovom tekstu ćemo vam pobliže predočiti sve njegove mane i vrline.

Prva i osnovna stvar koju većina NBA skauta zamijeti su Benderove dimenzije, koje iako zbog težine stvaraju neke upitnike, većinom idu u njegovu korist jer uz visinu od 216 centimetara ima raspon ruku od 220, dok mu je stojeći dohvat ruku duži nego prosječnom centru s NBA drafta 2015. (prema DraftExpressu).

Najveći napredak Hrvat je ostvario u šutiranju lopte izvana, gdje je povećao svoj postotak šuta za tri za otprilike 10%, te ga doveo na pristojnu razinu čak i za NBA. Bender ima kvalitetnu mehaniku šuta, ali koči ga ponekad spor izbačaj koji zna dovesti do negativnih serija (1-14 za tri posljednjih sedam utakmica).

Jedan od možda neprimijećenih segmenata njegove igre ove sezone ponajviše zbog male minutaže u Izraelu je lako moguće njegova sposobnost dodavanja, i u postavljenom napadu i u tranziciji. Jedna od traženijih sposobnosti u današnjoj igri je odličan pregled igre i osjećaj za dodavanje, kod kojeg ovaj raznoliki prospekt također dobro koristi svoju visinu, koja mu dopušta pregled preko obrane.

Iako mu napad ima mnogo prednosti, mjesto gdje Bender može ostvariti puni sjaj je obrana. Solidan je kad su u pitanju blokade, zahvaljujući natprosječnim instinktima i fizičkim proporcijama iako mu fali malo eksplozivnosti pri skakanju. Svoju obranu ponajviše iskazuje na perimetru pri branjenju nižih igrača od sebe, jer uz školski stav posjeduje iznimnu lateralnu brzinu i sposobnost sprječavanja dribling prodora te šuteva izvana. Osim impresivnog rada nogu zamijećena je i njegova želja te nema Hardenovske mane propuštanja igrača čisto jer mu se eto, može.

Sve u svemu, njegova glavna prednost nalazi se u raznovrsnosti njegovih vrlina, od sposobnosti branjenja više pozicija do šutiranja izvana, ovaj hrvatski U-20 reprezentativac ima gotovo sve što moderan igrač treba imati.

Ali kao i uvijek, treba obratiti pažnju na „gotovo“.

Usprkos svemu što pruža na obrani, kao i većini neiskusnijih igrača karakteristični su mu nepotrebni prekršaji, kojih je na per-40 bazi imao preko sedam. Osim toga, obrana posta mu nije dobra kao ona na perimetru, jer ga zbog težine veći i iskusniji igrači lako znaju izbaciti, a s tim dolazi i lošija sposobnost box-outa, koja je možda i njegova najveća mana jer skuplja tek 6% obrambenih skokova.

Najveći problem na koji solidan dio NBA GMova ne želi zažmiriti je to da se Bendera treba čekati. U ovogodišnjem lotteryju solidan je broj timova (Toronto, Minnesota, Denver, čak i Philadelphia) koji žele uzeti igrača koji iako možda ne bude skroz razvijen, svejedno donosi veliku prevagu ekipi, jer ih većina teži završetku reizgradnje.

Kad se sve zbroji, Bender je high-risk high-reward izbor, s tim da ovaj reward dio ide toliko visoko da je projiciran kao treći ili četvrti pick.

  • Najbolji slučaj: kombinacija Dirka Nowitzkog i Draymonda Greena

  • Najgori slučaj: Andrea Bargnani

  • Najvjerojatniji slučaj: sophomore sezona slična rookie sezoni Kristapsa Porzingisa

Latest Posts

NE PROPUSTITE