Friday, August 12, 2022

ZADNJE OBJAVE

NBA prospect: Dragan Bender

Jedno od češće spominjanih imena vezanih za draft 2016. pogotovo u Hrvatskoj, ali i šire, je hrvatski igrač Maccabija, Dragan Bender. Ovaj 2,16m (7 ft. 1) visoki krilni centar/centar prema prognozama i mock draftovima američkih stručnjaka većinom pada u top 5 izbora, a u ovom tekstu ćemo vam pobliže predočiti sve njegove mane i vrline.

- Advertisement -

Prva i osnovna stvar koju većina NBA skauta zamijeti su Benderove dimenzije, koje iako zbog težine stvaraju neke upitnike, većinom idu u njegovu korist jer uz visinu od 216 centimetara ima raspon ruku od 220, dok mu je stojeći dohvat ruku duži nego prosječnom centru s NBA drafta 2015. (prema DraftExpressu).

Najveći napredak Hrvat je ostvario u šutiranju lopte izvana, gdje je povećao svoj postotak šuta za tri za otprilike 10%, te ga doveo na pristojnu razinu čak i za NBA. Bender ima kvalitetnu mehaniku šuta, ali koči ga ponekad spor izbačaj koji zna dovesti do negativnih serija (1-14 za tri posljednjih sedam utakmica).

Jedan od možda neprimijećenih segmenata njegove igre ove sezone ponajviše zbog male minutaže u Izraelu je lako moguće njegova sposobnost dodavanja, i u postavljenom napadu i u tranziciji. Jedna od traženijih sposobnosti u današnjoj igri je odličan pregled igre i osjećaj za dodavanje, kod kojeg ovaj raznoliki prospekt također dobro koristi svoju visinu, koja mu dopušta pregled preko obrane.

- Advertisement -

Iako mu napad ima mnogo prednosti, mjesto gdje Bender može ostvariti puni sjaj je obrana. Solidan je kad su u pitanju blokade, zahvaljujući natprosječnim instinktima i fizičkim proporcijama iako mu fali malo eksplozivnosti pri skakanju. Svoju obranu ponajviše iskazuje na perimetru pri branjenju nižih igrača od sebe, jer uz školski stav posjeduje iznimnu lateralnu brzinu i sposobnost sprječavanja dribling prodora te šuteva izvana. Osim impresivnog rada nogu zamijećena je i njegova želja te nema Hardenovske mane propuštanja igrača čisto jer mu se eto, može.

Sve u svemu, njegova glavna prednost nalazi se u raznovrsnosti njegovih vrlina, od sposobnosti branjenja više pozicija do šutiranja izvana, ovaj hrvatski U-20 reprezentativac ima gotovo sve što moderan igrač treba imati.

Ali kao i uvijek, treba obratiti pažnju na „gotovo“.

Usprkos svemu što pruža na obrani, kao i većini neiskusnijih igrača karakteristični su mu nepotrebni prekršaji, kojih je na per-40 bazi imao preko sedam. Osim toga, obrana posta mu nije dobra kao ona na perimetru, jer ga zbog težine veći i iskusniji igrači lako znaju izbaciti, a s tim dolazi i lošija sposobnost box-outa, koja je možda i njegova najveća mana jer skuplja tek 6% obrambenih skokova.

Najveći problem na koji solidan dio NBA GMova ne želi zažmiriti je to da se Bendera treba čekati. U ovogodišnjem lotteryju solidan je broj timova (Toronto, Minnesota, Denver, čak i Philadelphia) koji žele uzeti igrača koji iako možda ne bude skroz razvijen, svejedno donosi veliku prevagu ekipi, jer ih većina teži završetku reizgradnje.

Kad se sve zbroji, Bender je high-risk high-reward izbor, s tim da ovaj reward dio ide toliko visoko da je projiciran kao treći ili četvrti pick.

  • Najbolji slučaj: kombinacija Dirka Nowitzkog i Draymonda Greena

  • Najgori slučaj: Andrea Bargnani

  • Najvjerojatniji slučaj: sophomore sezona slična rookie sezoni Kristapsa Porzingisa

Latest Posts

NE PROPUSTITE