Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

NBA razmatra ukidanje draft lutrije

Dosadašnji sustav izbora pickova na draftu sve više pokazuje nesigurnosti. Razlika u kvaliteti NBA momčadi postaje sve veća, a razlika pobjeda i poraza između gornjeg i donjeg dijela tablice na kraju sezone uvijek je ogromna. Neke momčadi s dna ljestvice čak se uopće ne trude pobjeđivati, jer znaju da ih na kraju čeka adekvatna nagrada – prvi izbori drafta. No koliko dugo takav sustav može funkcionirati?

Kako prenosi portal Grantland, očito ne još dugo. Čelnici NBA lige razmatraju o uvođenju novog sustava, zvanog The Wheel, odnosno Kotač. Odmah treba napomenuti da je ovo samo ideja koja se pojavila među nekim čelnicima ekipa, te je još uvijek daleko od ostvarenja, za što treba dobiti odobrenje dvije trećine vlasnika NBA ekipa. Umjesto da se izbori na draftu odlučuju po broju loptica na draft lutriji, svaka ekipa imala bi prvi pick na draftu jednom unutar trideset godina, bez ponavljanja. Dakle, draft bi funkcionirao poput kotača kojemu treba trideset godina da se potpuno okrene, odnosno svaka bi ekipa unutar 30 godina imala svaki izbor drafta, prema rasporedu koje određuje “kotač”, a može se vidjeti na slici ispod.

wheel

Naprimjer, po tom sustavu momčad koja je imala prvi pick u jednoj godini, u sljedećoj bi imala trideseti, zatim devetnaesti i tako dalje (na gornjoj slici se ide u smjeru kazaljke na satu), sve dok ne prođu cijeli krug. Na taj bi način svaka ekipa imala zagarantiran pick unutar prvih šest izbora drafta svakih pet godina. Međutim, ako se odluče za takav sustav, on bi na snagu mogao nastupiti otprilike za deset godina, budući da je do sada bilo puno razmjena budućih pickova.

Međutim, kao i svaki sustav i ovaj ima nekoliko mana. U ovom bi slučaju igrači koji još igraju na koledžu praktički mogli birati u koju momčad žele, budući da su izbori na draftu unaprijed određeni. Budući NBA igrači bi tako mogli ostati duže vrijeme na koledžu samo da bi kasnije otišli u bolju ekipu. Još jedan problem bio bi taj što bi se mogao dogoditi scenarij da najbolje NBA momčadi, možda čak i NBA prvaci, biraju prvi, a to se nikako ne čini pravednim.

Takav sustav postavlja i pitanje: što će biti s budućim razmjenama pickova? Ako svaka momčad zna koji će pick imati 30 godina unaprijed, kako će to utjecati na tradeove? U svakom slučaju, ovo nije najbolje rješenje, ali dobro je znati da se NBA liga nije oglušila na pojam tankiranja i da pokušavaju nešto poduzeti kako bi zaustavili taj trend i učinili najbolju košarkašku ligu na svijetu još zanimljivijom.

Latest Posts

NE PROPUSTITE