Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

NBACro AWARDS: MVP nagradu osvaja…

Playoff je uvelike u toku a kraj prve runde označava period kada se, na kratko, regularna sezona ponovo vraća na pozornicu dodjelom najvećeg individualnog priznanja u NBA ligi – nagrade najkorisnijeg igrača regularnog dijela sezone. Ove sezone se izdvojilo nekoliko igrača koji su svojom igrom pravili razliku na terenu a njih šestoro je, po prikazanom, zaslužilo da se nađe u užem krugu MVP kandidata1. Ne postoje precizni kriteriji prema kojima se određuje ko je zasužio biti najbolji igrač regularnog dijela sezone, međutim, na nekoliko stvari treba obratiti pažnju kada se vrši rangiranje. Prije svega ekipin skor, zatim doprinos određenog košarkaša rezultatima ekipe (kako ekipa igra sa njim na terenu u odnosu na minute kada je na klupi), broj odigranih minuta, individualna statistika i sl. NBACro MVP lista za ovu sezonu izgleda ovako:

6. Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder)

5. Kevin Durant (Oklahoma City Thunder)

Mnogo više nedoumica sam imao rangirajući petog i šestog najboljeg igrača regularnog dijela sezone nego prva četiri mjesta na ovoj listi. Obojica imaju nevjerovatne on/off brojke i obojica zaslužuju velike zasluge za to što je Oklahoma sezonu završila kao druga najbolja ofanzivna ekipa u ligi, ispred koje su bili samo nevjerovatni Warriorsi. Njihova zasluga je veća tim prije što Thunderi u suštini i nemaju neki sistem kojim bi olakšali posao dvojici najvećih zvijezda i tako im “nabacili” nekoliko lakih poena tokom utakmice – Oklahomin ofanzivni uspjeh se bazira uglavnom na rješavanju u tranziciji i velikom broju naizmjeničnih izolacija za Westbrooka i Duranta. Ima tu, naravno, i dosta pick and roll akcija sa krilnim centrima i centrima gdje se ulozi igrača sa loptom nalaze i RW i KD, kao i 1-3 pick igre gdje je Westbrook sa loptom a Durant postavlja blok, međutim, to nisu pretjerano komplikovane akcije koje su efikasne najvećim dijelom zato što Westbrook i Durant na terenu mogu praktično sve. Westbrook je jedna od najvećih triple double mašina u istoriji lige – ove sezone je zabilježio 18 triple doublova čime je izjednačio rekord Magic Johnsona po broju najviše ostvarenih triple doublova u jednoj sezoni. Izrastao je u elitnog asistenta, jednog od najboljih u ligi, što mu je dosta pomoglo u pick and roll igri, gdje u tandemu sa dobrim rollerima (Steven Adams i Enes Kanter) stvara velike probleme odbranama. Sa druge strane, Durant se tiho, nekako ispod radara, sjajno vratio nakon povrede koja mu je oduzela veći dio prošle sezone, pa je regularni dio sezone završio sa impesivnim brojkama – 28.2 poena, 8.2 skokva i 5 asistencija uz 50/39/89 procente šuta. Ove sezone je popravio i kontrolu lopte, što je dodatno unaprijedilo njegov ofanzivni arsenal. Upoređujući net rating Oklahome sa Durantom u igri a Westbrookom na klupi i obrnuto našao sam da je Oklahoma nešto bolje igra u situacijama kada je Durant jedini superstar na parketu, mada su brojke dobre u oba slučaja, prema nbawowy.com. Da malo začinim stvari, pogledao sam brojke Thundera sa Durantom u igri a bez RW i Serge Ibake, kao i sa Westbrookom na parketu a bez Duranta i Ibake. Ni tu nije moguće naći jednostavan odgovor na pitanje ko je važniji za ekipu – net rating Thundera je u oba slučaja oko +10 poena. Na kraju, odlučio sam se da blagu prednost dam Durantu, iz razloga što je bolji defanzivac i produktivniji igrač u 1 na 1 situacijama jer kombinacija njegove visine, šuta, prvog koraka i kontrole lopte je nerješiva enigma za protivničke defanzivce, a uz to i mnogo je bolji finisher u reketu od Westbrooka. U svakom slučaju, impresivna sezona za obojicu.

4. LeBron James (Cleveland Cavaliers)

James više nije najdominantnija košarkaška sila na svijetu, godine polako počinju da ga stižu i već dvije godine ne može da nađe šut sa distance, međutim, to ne mijenja činjenicu da je košarkaški maestro i da je ponovo nosio Cavalierse pol pozicije pred playoff na Istoku. Ni ove sezone se nije promijenilo pravilo koje važi dugi niz godina – okružite LeBrona šuterima i imaćete jedan od najefikasnijih napada lige. Postave u kojime je LeBron okružen sa 4 šutera (Kevin Love ili Channing Frye na petici) su imale nevjerovatne ofanzivne ratinge, a funkcionisale su i varijante sa Tristan Thompsonom na centru, iz razloga što LBJ i Thompson imaju sjajnu pick and roll hemiju i njihov visoki pick and roll koji omogućava LeBronu prostor da se “zaleti” ka košu je neodbranjiva akcija. Cavaliersi su bez LeBrona u najboljem slučaju ekipa koja se bori za playoff, a sa njim top 3 kandidat za titulu. James je i dalje najproduktivniji košarkaš svijeta kada je riječ o rješavanju iz tranzicije – postiže najviše poena po posjedu uz najveći procenat iznuđenih faulova od svih igrača koji su istrčali preko 200 kontri ove sezone. Sve su to znaci koji ukazuju da je LeBron bez dileme top 3 igrač svijeta, uz Stepha Currya i Kevin Duranta. Međutim, sve je jasnije da Father Time vrlo polako, ali sigurno kuca i na Jamesova vrata. Iako je jasno da LeBron u regularnom dijelu sezone odbranu na visokom nivou igra samo periodično štedeći se za glavne borbe, teško je prihvatiti argument da je i dalje defanzivac kakav je bio prije 3 ili 4 godine. To ne znači da i dalje nije odličan odbrambeni igrač jer kad hoće jeste, ali je primjetno da je izgubio pola koraka u odnosu na LeBrona na vrhuncu koji je stvarao teror u odbrani na lopti i bez lopte. Jednostavno, neke sitne stvari, poput malo sporijeg vraćanja na šutera nakon ulaska u reket ili nemogućnosti da ostane uz brže i niže igrače kao prije najbolje govore o LeBronovom postepenom gubitku atletskih sposobnosti koje su ga, između ostalog, činile najboljim igračem svijeta duži niz godina. Ipak, LeBrona karakteriše veliki košarkaški IQ koji će mu pomoći da ostane dobar defanzivac još nekoliko godina. Ono što više zabrinjava je Jamesov sve veći nedostatak šuta sa poludistance i linije za tri poena. LeBron treću sezonu zaredom završava na ispod 38% šuta sa poludistance, a ove godine nije prebacio 31% ni u šutu za tri poena. To još uvijek nije gorući problem s obzirom da LeBron napada i završava napade u reketu vrlo efikasno, međutim, pitanje je kako će njegova igra “stariti” u narednim godinama ako ne vrati šutersku formu iz Miamija jer će poena na obruču za koju godinu neminovno biti manje. Sve u svemu, LeBron je i dalje najbolji košarkaš na Istoku i neko ko i dalje uliva veliki strah protivnicima u playoff bitkama a razlozi koje sam naveo su, uz činjenicu da je James posljednjih godina odlučio da koliko je moguće dozira energiju u regularnom dijelu sezone, učinili da se ispred njega na našoj MVP listi nađu tri igrača.

3. Chris Paul (Los Angeles Clippers)

Chris Paul je već deceniju jedan od najboljih košarkaša planete, a ova sezona je poslužila da još jednom posvjedočimo njegovoj košarkaškoj genijalnosti. Blake Griffin je zbog povrede propustio veliki dio sezone, a u momentu kada se povrijedio, Clippersi su bili poprilično lošoj poziciji. Nakon Griffinove povrede, CP3 je preuzeo kormilo, napad se zasnivao na Paul/Jordan pick and rollu, Clippersi su “zategli” odbranu i sezonu završili na solidnom četvrtom mjestu Zapadne konferencije i kao top 10 ekipa ekipa po ofanzivnom i defanzivnom ratingu. Clippersi sa Paulom u igri imaju net rating od +11.9 poena, dok sa njim na klupi upadaju u minus od skoro 5 poena. Njegovo prisustvo konsoliduje igru u oba pravca, jer je Paul jedan od najboljih defazivnih playmakera lige, koji superagresivnom odbranom konstantno pritiska protivničke jedinice i probija se kroz blokove. U današnjoj košarci, ekipe mogu imati dobru odbranu čak iako nemaju dobrog defanzivnog playmakera zato što je važnije imati dobra defanzivna krila i centra koji štiti reket, međutim, Paulov doprinos u odbrani tokom cijele sezone ima veliku ulogu u činjenici da su Clippersi regularnu sezonu završili kao šesta najefikasnija odbrana, i pored toga što osim njega nemaju nijednog vrhunskog defanzivca na perimetru. Glavna karakteristika Paulove igre u napadu je gotovo savršena kombinacija dobrog šuta i playmakinga. Paul je regularnu sezonu završio sa ubjedljivom najvećim procentom asistencija2 a uz to je i jedan od najboljih midrange šutera lige. Upravo to je i razlog zašto je pick Paul/Jordan tako ubitačan – ako odbrane jače izađu na Paula, velika je vjerovatnoća da će se napad završiti lob pasom za Jordanovo zakucavanje. Ako, sa druge strane, odbrane pokušaju braniti lob, CP3 će bez problema iskoristiti dati prostor i pogoditi šut sa poludistance. Steph Curry je prošle sezone preuzeo palicu najbolje jedinice lige od Chris Paula ali je kontinuitet koji Paul pokazuje svih ovih godina zaista impresivan. Kada imate Paula u ekipi, odmah znate da imate igrača koji će vam, pored toga što će biti vođa na terenu i van njega, dati 2000+ minuta po sezoni, 25+ PER, odlične šuterske brojke i elitni nivo igre u oba pravca.

2. Kawhi Leonard (San Antonio Spurs)

Da Steph Curry nije imao sezonu koja je pomjerila granice mogućeg, Kawhi Leonard bi vrlo vjerovatno svoju biografiju dopunio još jednim MVP priznanjem, ovoga puta regularne sezone. Leonard je najbolji defanzivac lige i glavni razlog zašto će 15-16 Spursi ostati upamćeni kao jedna od najboljih defanzivnih ekipa svih vremena. Jedinstvene atletske sposobnosti Leonardu omogućavaju da bude prava defanzivna napast i jedan od najboljih ball denial defanzivaca na perimetru u istoriji sporta – ako se Kawhi namjeri da ne primite loptu u napadu, gotovo je izvjesno da je nećete primiti. Sve i da protivnički napadač primi loptu, rješavanje napada izolacijom protiv Leonarda neće proći dobro jer Leonardova dužina, pokretljivost i snaga ga čine gotovo neprelaznim. Ipak, nije elitna odbrana ono što je uzdiglo Leonarda od odličnog igrača do superstara. Razlog zašto je Kawhi drugi na našoj listi je činjenica da je ove godine postao i elitni napadač, čime je njegova vrijednost na terenu dobila potpuno drugu dimenziju. Gregg Popovich je bio strpljiv, godinama mu postepeno povećavao ulogu u napadu, što je dovelo do toga da je Kawhi sada prva napadačka opcija San Antonija. Spursi nikada ne bi mogli da naprave tranziciju od trojkaške ekipe brzog tempa do mnogo sporije, back to the basket ekipe da nije bilo Leonarda. Naime, Kawhi je sjajan post up igrač, jedan od najefikasnijih u ligi, što Spursima daje tri elitna igrača u to aspektu igre (LaMarcus Aldridge, Boris Diaw i Leonard). Uz to, Kawhi je ove sezone bio jedan od najboljih trojkaša lige, što je impresivno s obzirom da, kada je draftovan, nije projektovan kao šuter. Leonard je pogodio 44% šutnutih trojki ove sezone i 43% šuteva sa poludistance. Kawhi ne pogađa samo spot up šuteve, naprotiv, ove sezone je izvrstan u situacijama kada poslije se par driblinga podigne na šut, najčešće preko ruke protivnika. Svake sezone dodaje nešto novo svom napadačkom repertoaru a ako uspije da održi nevjerovatne šuterske brojke narednih sezona i dodatno poboljša kontrolu lopte, ko zna gdje će mu biti granica.

1.Stephen Curry (Golden State Warriors)

Westbrook, Durant, James, Paul i Leonard bi svojim partijama bili više nego legitimni MVP kandidati bilo koje druge sezone. Međutim, ova sezona je atipična iz razloga što je Steph Curry još početkom januara stavio tačku na bilo kakvu debatu oko toga ko zaslužuje biti MVP. Curry je regularni dio sezone završio sa nestvarnim prosjecima – 34.2 minuta, 30.1 poena, 6.7 asistencija, 5.4 skokova, 2.1 ukradene lopte i 5.1 pogođenih trojki po utakmici, uz nevjerovatne prosjeke šuta 50/45/91! Steph je ključna figura jedne od najboljih ekipa svih vremena, najbolji šuter svih vremena čija kretnja bez lopte može da uđe u košarkaške udžbenike i neko ko Warriorsima pravi razliku između solidne NBA ekipe i apsolutnog favorita za titulu. Sa Curryem na terenu, ofanzivni rating je bolji za skoro 14, a defanzivni za preko 8 poena. Kako čuvati Steph Currya? Dio stare NBA garde smatra da je potrebno samo biti agresivan i ne dozvoliti mu da šutira. Međutim, to nije baš tako. NBA odbrane su izuzetno sofisticirane, na visokom nivou i gotovo da nema vrste odbrane koja na Curryu nije isprobana. Jednostavno, kombinacija shotmakinga, kretnje bez lopte, kontrole lopte i završnice u reketu koju Curry posjeduje je presedan u svjetskoj košarci. Curry je MVP trku ove sezone učinio potpunon nezanimljivom, bez obzira što drugi košarkaši uradili. Čini se da je neizvjesnije od izbora MVP igrača ove sezone odgovoriti na pitanje – da li je Steph Cury imao najbolju individualnu sezonu u istoriji košarke, ako uzmemo u obzir efikasnost i kvalitet lige?

1 Kyle Lowry, Paul Millsap i Damian Lillard takođe zaslužuju da budu pomenuti nakon fenomenalnih individualnih sezona, kao igrači koji su za nijansu ispod nivoa top 6 igrača ove sezone.

2 www.basketball-reference.com

Latest Posts

NE PROPUSTITE