Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

NBACro pošta (prvi dio)

Zbog mnogobrojnih pitanja koja su nam pristigla, novu ediciju NBACro pošte smo podijelili na dva dijela. Pred vama je prvi, a svoj posao s odgovorima vrijedno je odradio naš kolumnist Milan Dakić.

Veselko Vištica: Mišljenje o Wigginsu i Townsu kao nasljednicima Shaqa i Bryanta, neka usporedba..  Koje su šanse da Minnesota postane ekipa za naslov u idućim sezonama? Zahvaljujem unaprijed

Marin Jarkić: Budućnost Minnesote, imaju li šanse da postanu ekipa za naslov u narednim sezonama i mišljenje o Wigginsu i Townsu, hoće li biti “veliki” igrači ?

Milan Dakić: Timberwolvsi su fantastično pozicionirani za budućnost – osnovu Wiggins/Towns nema nijedna ekipa. Riječ je o All-Star kapacitetima koji će narednih 10-15 godine predstavljati krem NBA lige. Smatram da je Karl-Anthony Towns veći potencijal, što govori mnogo s obzirom da će Andre Wiggins, ako ostane zdrav, vrlo brzo biti jedan od najboljih 2-way igrača u ligi. Jednostavno, Towns je jedinstven talenat. Na terenu izgleda kao da nije novalija nego veteran sa 10 godina iskustva. Dozvoljava da igra dođe k njemu i vrlo rijetko forsira. Pogađa distancu, za tri poena, napada licem u reketu, dobro trči a pored svega toga, jako dobro razumije timsku odbranu za igrača njegovih godina i iskustva. Vanserijski talenat oko kojeg  neće biti problem graditi ostatak ekipe. Kada je Wiggins u pitanju, u njemu vidim igrača vrhunskih fizikalija koji je drastično popravio kontrolu lopte u odnosu na prošlu sezonu. Već sada ima dovoljno dobru igru leđima da redovno kažnjava niže igrače na postu. Treba da poradi na šutu, jer je za beka jako teško napraviti korak od dobrog igrača do superstara bez solidnog šuta (Dwayne Wade pada na pamet, ali je Wade cijele karijere odličan sa poludistance, što Wiggins još uvijek nije), ali mislim da će i taj aspekt igre doći vremenom. Wiggins ima sve predispozicije da bude redovan član All-Defence ekipa u godinama koje dolaze ali mu je potrebna veća konstantost na toj strani terena. Itekako zna da “zaključa” igrača sa loptom ali mu ponekad nedostaje koncentracije i pažnje, što je to sasvim normalno za igrača od 20 godina.

U svakom slučaju, obojica imaju potencijal da budu veliki igrači. Poređenje sa Bryantom i Shaqom je još uvijek nezahvalno jer je to, za mene, najdominantiji duo koji je liga ikada imala ali mislim da će se Wiggins i Towns u budućnosti boriti za titule ako se oko njih pametno selektira ekipa. Biće im potreban playmaker sa dobrim šutom, da raširi teren i omogući lakše funkcionisanje prije svega Wigginsu. Townsu je lakše naći komplementarnog saigrača jer KAT može da igra i četvorku i peticu. Ja ga u budućnosti vidim kao centra koji bi se odlično upotpunjavao sa stretch četvorkom.

Tutić Alvin: Lakersi nakon Bryanta?

Marko Jurić: Hoće li se Lakersi vratiti na stare staze slave kad Kobe ode u zasluženu mirovinu, koliko ce trajati reorganizacija franšize?

Filip Eler: Ima li spasa za Lakerse? Prije početka sezone sam mislio da ovaj young core uz Hibberta i Kobea (iako sjena od Kobea) ima šanse za dosta dobar rezultat, razočarali su i pesimiste… krivi pick na draftu, trener, koga okriviti?

M.D: Lakersi se nalaze u svojevrsnom međuprostoru koji se završava na kraju ove sezone, kada Kobe ode u penziju. Ipak, katastrofalne dvije sezone su dobro naplaćene – 2. i 7. pickom koji su pretvoreni u D’Angelo Russella i Julius Randlea, za koje smatram da će biti ozbiljni NBA igrači. Randle je igrač koji snagom i energijom pravi razliku na terenu.Praktično je rookie, a već sada je u vrhu lige po procentima uhvaćenih defanzivnih skokova i skokova ukupno. Treba da stavi desnu ruku u upotrebu jer je praktično ne koristi, kao i da svom napadačkom arsenalu doda pouzdan šut sa poludistance i za tri poena (djeluje kao da mnogo više samopouzdanja ima kada šutira trojke nego šut sa poludistance, valjda je razlog što ima više vremena da se namjesti za šut jer ga odbrane i ne čuvaju pri šutu za tri) ali igrač njegove snage i brzine ima dobru budućnost u NBA ligi. Russell je ove sezone kritikovan zbog slabijeg starta i djeluje kao da se ljudi trude da mu nalaze mane, zaboravljajući pritom da je u pitanju momak od 19 godine koji igra na najzahtjevnijoj poziciji u košarci. Ja smatram da Russell ima superstar potencijal. Natprosječno je visok za playmakera, ima izuzetno duge ruke, vrhunski pregled igre, dobar šut i visoku košarkašku inteligenciju. Igra u odbrani se da popraviti, ipak je on novajlija, ali ima predispozicije da bude dobar defanzivac. Kada njima dvojici dodate Jordan Clarksona koji je ove sezone, uz Roy Hibberta, najbolji igrač Lakersa ove sezone i Larry Nance Jr., koji može biti solidan rotacioni igrač, onda se čini da budućnost Lakersa ne izgleda tako tmurno. Trebaće vremena da od njih postanu igrači koji prave razliku u smislu pobjeda i poraza, ali talenat postoji

Kada će rebuilding biti gotov? To zavisi od više faktora, prevashodno od razvoja mladih igrača i od toga da li će Lakersi imati picka na draftu ovog ljeta. Njihov pick je top 3 protected, što znači da u slučaju da ih kuglice lutrije ne stave na prve tri pozicije, njihov pick ide Philadelphia 76ersima. Lakersi su trenutno druga najgora ekipa lige i sve su prilike da će tu ostati do kraja sezone, što im daje 55.8% da zadrže picka. Zadržavanjem picka Lakersi bi ubrzali rebuidling jer bi igrač poput Ben Simmonsa, Brandon Ingrama, Jakob Poeltla ili Dragana Bendera donio značajno poboljšanje u ukupnom talentu ekipe. To bi privuklo i slobodne agente jer, pored svog glamura Los Anđelesa i veličine franšize, najbolji igrači neće doći u Lakerse ukoliko nemaju sa kim da igraju.

Da sumiram, čini mi se da su Lakersi na dobrom putu opravka. Ovog ljeta će imati 60+ miliona dolara u salary capu, potencijalnog draft picka i najvjerovatnije upražnjeno mjesto trenera, što uz nekoliko mladih talenata u timu i nije loša osnova. Kad će se Lakersi ponovo boriti za titulu? Teško je reći ali ako bih morao da prognoziram, rekao bih za 3-5 godina.

kobe-bryant-los-angeles-lakers

Ilija Jakovljević:  Kevin Durant u Golden State Warriorsima?

Ivo Tunjić: Budućnost Oklahome u slučaju da Durant odluči ne produžiti ugovor?

M.D: Mislim da Kevin Durant ostaje u Oklahomi. Najrealniji scenario je da Durant maksimalno iskoristi veliki skok u salary capu u naredne 2 sezone. Naime, salary cap će na ljeto 2016. godine skočiti sa 70 na 90 miliona dolara, a ljeta 2017. godine će iznositi 110 miliona. Durantu je finansijski najisplativije da ovog ljeta potpiše maksimalni jednogodišnji ugovor sa Thunderima, iz dva razloga. Prvi razlog je što na taj način stavlja pritisak na organizaciju da dodatno poboljša ekipu oko njega, a drugi razlog je što na taj način sebe pozicionira za ogroman ugovor 2017. godine. Durantu je ovo 9. sezona u NBA ligi a na ljeto 2017. godine završiće svoju 10. sezonu, čime će steći uslov za najveći maksimalni ugovor koji postoji, a to je 35% od ukupnog salary capa. Pošto će salary cap iznositi okvirno 110 miliona dolara, to znači da će Durant moći potpisati petogodišnji ugovor sa početnom platom od preko 38 miliona dolara.

Golden State je više nego primamljiva opcija i gledanje Steph Currya i Kevin Duranta u istoj ekipi bi bilo nevjerovotno, ali nešto tako jednostavno nije previše realno. Warriorsi nemaju prostora u salary capu i bilo bi potrebno veliko manevrisanje da se izvede ovaj poduhvat, a da se pritom ne ugrozi dubina rostera. Ako bih danas ocjenjivao šanse pojedinih timova da potpišu Duranta na kraju sezone, rangirao bih ovako – OKC 70%, Washington 15%, GSW 10%, ostali 5%.

Ajdin Selimović: Mišljenje o budućnosti Bullsa, mogući tradeovi, predviđanja i slično?

M.D: Bullsi imaju franšiznog igrača u Jimmy Butleru, koji je fantastičan igrač u oba pravca i neko oko koga se može graditi ostatak ekipe. Od mlađih igrača ozbiljno računaju na Bobby Portisa, novajliju koji pokazuje da je veliki potencijal i Nikolu Mirotića, čija uloga u NBA ligi još nije definisana. Tu su još i Doug McDermott i Tony Snell, interesantni igrači koji, međutim, nemaju kvalitet igrača oko kojih se gradi ekipa, tako da se ne može sa sigurnošću reći da oni predstavljaju budućnost Bullsa. Situacija sa Derrick Roseom je neizvjesna, jer Rose više nije igrač kakav je bio prije povrede. Ukoliko Rose uspije da se vrati nivo igre na makar 70% igrača iz MVP sezone, mislim da će i on biti u planovima za budućnost. Roseu ugovor ističe na kraju sljedeće sezone i do tada će situacija sa Roseom i njegovim mogućnostima biti jasnija..

Kada je u pitanju ova sezona, Bullsi navodno žele da trejduju Joakim Noahu i/ili Taj Gibsona, u zamjenu za krilo sa dobrim šutom. Bullsi žele ovakav trejd da bi otvorili više prostora za Bobby Portisa koji se nametnuo dobrim igrama ali i da rašire malo napad jer im manjak dobrih šutera prouzrokuje problem sa spacingom. Teško je ocijeniti kolika je vrijednost Noahe i Gibsona. Noah se muči sa povredama posljednje dvije sezone zbog čega mu je drastično opao nivo igre, praktično do stadijuma da je totalni minus u napadu. Gibson je solidan igrač, dobar defanzivac koji zna da završi napade u reketu, pritom je na povoljnom ugovoru i možda u ovom momentu ima malo veću vrijednost od Noahe. Vidjećemo šta Bullsi mogu dobiti od jednog ili obojice, ako do nekog trejda uopšte dođe.

Tin Kvaternjak: Spursi, Warriorsi ili Cavaliersi ko ima najveće šanse za naslov?

M.D: U ovom momentu jedine ekipe sa realnim šansama za titulu, uz Oklahomu. Clippersi su iza ovih ekipa, a ostatak Istoka nije na tom nivou. Warriorsima za sada dajem blagu prednost jer su šampioni i igraju odlično ali i Spursi “ispod radara” imaju nevjerovatnu sezonu, sa boljim net ratingom od Warriorsa. Prednost Cavaliers je što igraju u slabijoj konferenciji i prije velikog finala se ne mogu sresti sa protivnicima kalibra Warriorsa, Spursa i Thundera, tako da im je put do finala dosta lakši. Ima još dosta da se igra, jedna povreda može da promijeni sve tako da je rano donositi zaključke, ali u ovom momentu bih kandidate za titulu rangirao – Golden State, San Antonio, Cleveland. Oklahoma.

thompson-curry-warriors

Amar Šipković: C.J. McCollum MIP godine?

Branimir Jednačak: Tko je zasad MIP? I da li bi Will Barton moga postati 6th man?

M.D: C.J. McCollum je svakako jedan od glavnih kandidata za igrača koji je najviše napredovao. Od igrača koji je prošle sezone ulazio 15-ak minuta sa klupe postao je odlična napadačka opcija, unaprijedivši pritom skoro sve aspekt igre. Obično ovu nagradu dobiju upravo igrači kao McCollum, koji iskoče iz prosjeka i naprave dobru sezonu ali moj MIP za sada je Draymond Green iako je Green i prošle godine bio starter i nosilac igre Warriorsa.  Green je popravio gotovo svaki aspekt svoje igre – bilježi rekorde karijere u poenima, procentu iz igre šutu za tri poena, šutnutim i procentu pogođenih slobodnih bacanja, skokovima, asistencijama i blokadama. 15 poena po utakmici, uz 9.5 skokova, 7.5 asistencija, 41.5% šuta za tri poena i 20.2 PER predstavljaju veliki skok u produkciji i smatram da je Green najviše napredovao ove sezone, što ne znači da se nešto neće promijeniti do kraja godine.

Will Barton bi vrlo lako mogao postati najbolji rezervista lige, jer to svojim igrama zaslužuje. Lično bih volio da Manu Ginobili još jednom u karijeri dobije priznanje za svoju genijalnost i odličnu formu ove sezone, ali je Barton za sada igrama defintivno zaslužio 6th man nagradu.

Mislav Kužić: Mišljenje o Hrvatima na All-Star utakmici u Torontu? Naravno novaci i druga godina?

M.D: Očekujem da Bojan Bogdanovć i Mario Hezonja brane boje Svijeta na Rising Star Challengeu u Torontu, dok mislim da Damjan Rudež nije zaslužio poziv.

Fran Kosor: Zašto se dogodio pad Millwaukeeja u odnosu na prošlu sezonu iako ovu imaju bolji roster (Monroe i povratnik nakon ozlijede Parker)?

M.D: Iskreno, mislim da Bucksi nisu toliko dobra ekipa koliko su ih mediji predstavljali i čini mi se da je prošlogodišnji rezulatat bio veliko iznenađenje, koje nije posljedica velikog kvaliteta ekipe već činjenice da su svi glavni igrači odigrali mnogo bolju sezonu od očekivanog. Sad je došlo do očekivanog pada, protivnici su više svjesni vrlina ekipe, često mi izgleda kao da ekipa nema pravi balans na parketu što za posljedicu ima razočaravajuće rezultate. Bucksi su ove sezone 29. defanzivna ekipa lige,  što je ogroman pad u odnosu na prošlu sezonu kada su bili 4. najbolja odbrana. Dio krivice ide na Greg Monroea, koji je dobar napadač ali je dosta slabiji defanzivac od Zaze Pachulie, prošlogodišnjeg centra Milwaukeeja. Međutim, nije samo Monroe kriv, naprotiv. Cijela ekipa igra slabiju odbranu što za rezultat ima mnogo više primljenih poena iz kontre i u reketu u odnosu na prošlu sezonu. Takođe, Michael Carter-Williams je slabiji igrač od Brandon Knighta, kojeg je zamijenio prošle sezone. Carter Williams je talentovan, ima potencijal ali nije na Knightovom nivou, što se osjeti u igri Bucksa. Individualno najjača petorka Bucksa Carter-Williams/Middelton/Antetokounmpo/Parker/Monroe ima samo jednog dobrog šutera (Middleton), što stvara probleme sa spacingom i ta postava ima -9 net rating, a odigrala je ubjedljivo najviše minuta od svih postava. Jednostavno, možda treba prihvatiti činjenicu da su Bucksi prošle sezone nadmašili očeikivanja i da nisu bili toliko dobri koliko su im rezultati govorili. Ipak, ne treba ih otpisati, ova ekipa ima potencijal, Giannis Antetokounmpo je fantastičan talenat, Kris Middleton i Monroe su dobri NBA igrači, Jabari Parker se tek oporavio od povrede, tako da mislim da će ekipa vremenom biti sve bolja. Oće li to biti dovoljno da se uhvati playoff ove sezone je pitanje, jer zaostatak za 8. ekipom Istoka nije mali ali me ne bi iznenadilo da Bucksi naprave seriju dobrih rezultata u skorijem roku.

Marko Perković: Mogu li Rocketsi i ove sezone do finala konferencije, ili čak dalje? Što se događa s Davisom i Pelicansima?

M.D: Ukoliko se nešto drastično ne promijeni, mislim da ne mogu. Rocketsi jednostavno nemaju čvrstinu koja ih je karakterisala prošle godine. Defanzivni rejting je slabiji za preko 3 poena ove sezone, tranziciona odbrana gotovo da ne postoji, u napadu se manjak dobrih šutera itekako osjeća jer se ne nadomještava dobrom odbranom, eksperiment sa Ty Lawsonom ne uspijeva, tako da Rocketsi jedino mogu da zahvale posrtanju pojedinih ekipa i određenim povredama na Zapadu što su vjerovatno sigurni učesnici playoffa. Moguće da se neke od ovih stvari poprave ali mi je teško da povjerujem da ova ekipa može do prošlogodišnjeg uspjeha. James Harden je prošle godine nevjerovatnom sezonom “pokrpio” neke nedostatke Rocketsa u regularnom dijelu sezone, ove godine ponovo igra na visokom nivou ali ne kao prošle sezone, najviše jer se ponovo vratio starim dobrim navikama odmaranja u odbrani. Dwight Howard je, nakon odličnog prošlogodišnjeg playoffa,  ovu sezonu otvorio slabije i još uvijek nismo vidjeli njegov kvalitet u odbrani. Sezona je još mlada, mnogo toga se može promijeniti, ali ništa što su Rocketsi ove godine pokazali mi ne daje za pravo da mislim da se kvalitetom mogu primaći Warriorsima, Spursima i Thunderu.

Pelicansi su, čini se, bili osuđeni na neuspjeh još na samom startu sezone, kada su od početka bili desetkovani povredama. Situacija se oporavkom Jrue Holidaya, Tyreke Evansa i još nekoliko igrača u rotaciji popravila, Pelicansi su pobjegli sa dna tabele defanzivnog rejtinga i imaju respektabilan napad, međutim, bojim se da je prilika za playoff propuštena. Kada je Anthony Davis u pitanju, možda su očekivanja javnosti bila previše nerealna pred početak sezone pa se sada njegov učinak smatra pomalo razočaravajućim. Međutim, Davis bilježi 23.5 poena po utakmici uz 11.2 skokova i 2.6 blokade. Njegova ekipa “umire” kada je na klupi i protivnici su u tom periodu bolji za 11.5 poena na 100 posjeda, tako da, iako Davis neće biti MVP, mora se istaći da je ima još jednu sjajnu individualnu godinu.

anthony-davis-new-orleans-pelicans-back

Maj Babović: Analiza Kingsa i njihovih toplo-hladno igara (dobiju legitimne playoff ekipe pa onda izgube od 76ersa na svom terenu) iako na papiru imaju jedan od jačih rostera i pokriveni su na svim pozicijama?

M.D: Nisam siguran da Kingsi imaju jedan od jačih rostera u ligi. Sastav je pun zvučnih imena ali to nije dovoljno da bi se napravila ozbiljna ekipa. Rajon Rondo, i pored dobre sezone, nije igrač kakav je bio prije povrede. Darren Collison, Ben McLemore, Marco Belinelli i Omri Casspi su ipak igrači određene role. Takođe, gdje god je Rudy Gay bio prva ili druga opcija taj tim nije imao rezultate. Suštinski, Kingsi imaju jednog superstara koji, pored ogromnog talenta, ima poprilično nezgodnu narav. Kingsi igraju bolje od mojih očekivanja ove sezone iako su dosta ispod 50% pobjeda, najviše zahvaljujući DeMarcusu Cousinsu i Rondovoj solidnoj sezoni. Rondo je nivo ispod najboljih playmakera lige ali u sistemu George Karla ima potpunu slobodu i igra brzu košarku gdje njegove vrline dolaze do izražaja. Iako često voli da popunjava svoju statisiku na uštrb boljitka kluba, činjenica je da je drastično popravio igru ove sezone i to koliko-toliko daje rezultate. Ipak, ne vjerujem da Kingsi mogu izboriti playoff.

Daniel Tomić: Može li Brooklyn nekim čudom u doigravanje. I koga bi mogli trejdati?

M.D: Očekujem da Brooklyn sezonu završi na istom mjestu na kom se trenutno nalazi – kao druga najgora ekipa Istoka. Povreda Jarreta Jacka svakako ne pomaže ali oni ni sa njim ne bi uhvatili playoff, pa čak ni da je Jack 50% bolji igrač nego što jeste.

Kada je tradeovanje u pitanju, Netsi se nalaze u čudnoj poziciji. Naime, oni nemaju nikakve koristi od tankovanja jer njihov pick ove sezone ide Boston Celticsima, kao posljedica trejda kojim su doveli Paul Piercea i Kevin Garnetta. Ipak, pretpostavljam da će ispitati tržište i provjeriti što mogu dobiti za Joe Johnsona, Thaddeusa Younga i Brook Lopeza jer bi im svaki pick prve runde ili mladi igrač bio itekako potreban. Za Johnsona sigurno ne mogu dobiti takvu ponudu, ali Young i Lopez bi možda mogli imati određenu vrijednost.

Latest Posts

NE PROPUSTITE