Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

NBACro pošta

Pripala mi je velika čast i još veća odgovornost da po prvi puta na našoj stranici odgovaramo na pitanje čitatelja. Odluka je da svi dobiju odgovore jer volim puno pričati o košarci.

Edi Babić: Može li DeMarcus Cousins biti franšizni igrač u nekoj od top 5 NBA ekipa? I da li misli može li u narednih 4-5 god biti 1 centar lige?

Ivan Kuštra: Definitivno može što dokazuje u Kingsima zadnjih sezona, bez njega na terenu je momčad lošija za 9 poena na 100 posjeda ove sezone, isto kao i prošle sezone. Njegova efikasnost od 55%, 54% i 53% zadnje tri sezone (prosječni TS% je 53% u ligi) i potrošnja od nemogućih 33%, 34% i 35%  (prosječna je oko 18-19%) su na razini franšiznih igrača. No to nije njegova najjača snaga jer je jedan od najboljih asistenata na poziciji koji rijetko gubi loptu, a i od ove sezone je “poludio” pa je svemu dodao šut za tri poena koji realizira s 31%. Već sada kad se govori o centrima u ligi vrlo je teško naći boljeg i kompletnijeg od Cousinsa. Vjerojatno da pitaju sve GM-ove lige s kojim centrom bi gradili ekipu odgovor bi bio DeMarcus Cousins ili Anthony Davis. Da se vratim na Kingse koji su s njim početkom prošle sezone bili momčad za doigravanje, a toj ekipi je Ray McCallum bio startni razigravač u 30 utakmica (sada treći razigravač Spursa) i sedmi igrač po minutaži uz Jasona Thompsona koji je bio četvrti igrač po minutaži (trenutno zadnji visoki na rosteru Warriorsa). Tako da Cousins je stvoren za biti nositelj ekipe koja će napadati naslov samo u Kingsima će to biti teško ostvarivo.

Ivan Opačak: Uskrsnuće Rajona Ronda?

I.K: Rondo je u poziciji kada lovi svoj posljednji veliki ugovor u ligi jer su mu Kingsi otvorili oči s ovom jednogodišnjom nazvao bi to “pozajmicom”. Kako je Rajon poprilično inteligentan lik shvatio je o čemu se radi, te je odlučio odigrati najbolje što može. Trenutne brojke koje ostvaruje nisu viđene još od vremena kada je izborio All-Star nastup u dresu Celticsa. Uspjeh može zahvaliti treneru Karlu jer on voli lead guarda imati za kormilom ekipe, a tu je naravno Cousins koji uvijek zahtjeva udvajanje u low post igri što automatski otvara veliki prostor za manevar Rondu uz to što Karl često igra sa small ball postavama gdje su Rudy Gay i Omri Casspi na krilnim pozicijama. Tada Rondo dolazi 100% do izražaja gdje možemo vidjeti njegovu nadnaravnu sposobnost u kreiranju poena za druge igrače. Ja uvijek paralelu s njim i ostalim razigravačima povučem s jednim podatkom, Kendrick Perkins je u sezoni 2009/10 imao prosjek od 10 poena po utakmici, to je nezamislivo. Glavni razlog kako kažeš uskrsnuća je povoljan kontekst, a njihov ulazak u doigravanje će ovisiti o ozljedama igrača jer do sada je Cousins propustio trećinu utakmica, a rezervni razigravač Collison se vraća od ozljede plus su ostali bez Cauley-Steina na kraći period koji im je bio vrlo važan za obranu (s njim obrana je bolja za 3,5 poena na 100 posjeda).

Mateo Perković: Što se događa po pitanju tradea Miami Heata i Kingsa, špekulira se Whiteside, Winslow i McRoberts za Cousinsa?

I.K: Mateo, to su krenula nagađanje nekih novinara koji imaju svoje fantasy ekipe u glavi. U tome svemu ima jako malo istine jer što bi Kingsi uzimali dva visoka igrača kada već u momčadi imaju Kostu Koufousa potpisanog na četiri godine, a birali su na draftu Willieja Cauley-Steina. Tako da se tu Hassan Whiteside nikako ne uklapa u kombinaciji uz to što bi Heat morao poslati još nekog igrača s plaćom od oko 5 mil da bi trade financijski štimao. Kada u tu kombinaciju dodamo da Heat ne može prodati svoje pickove jer su ih dali Sunsima za Gorana Dragića onda ova špekulacija ima sve manje smisla. Također, špekulacija oko Dwighta Howarda isto tako nije logična jer Rocketsi već u ekipi imaju nekoliko jako dobrih visokih igrača u Clintu Capeli, Terrenceu Jonesu i Donatasu Motiejunasu, a tu je još Trevor Ariza kao small ball power forward. Priča kaže da bi Heat uz Whitesidea dao Luola Denga i Justisea Winslowa koji se baš ne bi mogli naigrati pokraj svih nabrojanih visokih igrača jer pokrivaju krilne pozicije. Prije će Heat na ljeto kao što si rekao u komentaru na ljeto krenuti po neku od zvijezda tipa Kevin Durant ili Howard koji će sigurno izaći iz zadnje godine ugovora.

Duje Vladanović: Zanima me mišljenje o igri Draymonda Greena i njegovom utjecaju na igru Warriorsa, da li je jednako bitan kao i Curry?

I.K: Draymond je definitivno glue guy ekipe i prvi trash talker momčadi. Kolega Dakić je imao vrhunski tekst o Warriorsima gdje je lijepo opisao njihov fenomen. On je za Warriorse najvažniji u obrambenom super small ball setu gdje igra centra, te kao igrač koji odlično koristi prostor koji ostaje zbog udvajanja Stepha Curryja i ostajanjem protivničkih igrača striktno na šuterima Warriorsa jer su Harrison Barnes (48% realizacije korner trica) i Klay Thompson ubojice iza linije. Greenova vještina fenomenalnog čitanja igre, asistencija za slobodne igrače na trice i pronalaženju cutera je fantastična i u tom segmentu je uz Blakea Griffina najbolji u ligi na poziciji power forwarda. Problem za protivnike sada predstavlja što je još dodao nemoguće efikasan šut za tri poena, skočio je s 33% na 37% i petorka Warriorsa s njim na centru je doslovno neobranjiva (bar ja nisam dokučio kako bi se postavio protiv njih). Obrana je priča za sebe, tu je teror za sve igrače jer ima pokretljivost da čuva razigravače i snagu (raspon ruku od 220 cm jako pomaže) da se bori s najtežim protivnicima pod košem. Međutim, postoji problem jer nije dobar zaštitnik obruča, te ako je protivnička ekipa u stanju razbiti njihov presing na loptu dolaze do koridora koji vodi do obruča, a Green uz ostale nije dovoljno visok da brani nalete npr. Duranta, Westbrooka, Spursa, itd. Mene osobno frustrira činjenica što mu se dozvoljavaju prljavi potezi kada brani centre u low postu gdje koristi svakakve trikove, a suci naravno kako je manji i slabiji mu to dozvoljavaju. Usporediti njegovu važnost za ekipu s Curryjem je po meni pretjerano jer Steph trenutno igra najbolju sezonu u povijesti lige, PER učinak od 33,4 nikada u povijesti lige nije zabilježen na duži period. Mislim da sam s ovim sve rekao.

draymond-green

Ante Mijić: Koliko je, i je li uopće, kvaliteta lige pala u odnosu na Jordanovu eru?

I.K: Kvaliteta lige nikada nije bila veća. Pazi koju mi privilegiju imamo, gledamo Bryanta i Wadea (nakon Jordana dva najbolja šutera lige), Hardena koji ulazi u prime. Krilna pozicija nikada nije bila jača s Jamesom – Durantom – Melom, tu su nam još Duncan kao najbolji igrač generacije, Garnett koji se još drži u ligi, pa svi ti vrhunski razigravači, od gore spomenutog Curryja, Paula i vjerojatno najeksplozivnije razigravača što je liga ikada vidjela u Westbrooku, te na kraju svi ovi mladi igrači s predivnom budućnošću kao Davis, Drummond, Towns, Russell, Porzingis, itd. Mislim da nismo niti svjesni koliko je jak ovaj period koji trenutno gledamo. Da ne govorim o marketing strani, popularnosti lige diljem svijeta, fantastičnom league passu, itd. Najveća zamjerka je što još nemamo dominantne centre osim Cousinsa, ali tu je problem malo veći jer visoki igrači više uopće ne ostaju na sveučilištu i nemaju vremena za razvijanje osnova igre na poziciji, pa nam redovno dolaze “drva”.

Matej Rajković: Mišljenje o Porzingisu i Knicksima općenito? I kako mu se sviđa ovo što je Phil Jackson uradio?

I.K: Nisam ljubitelj Knicksa kroz povijest, no njihovo trenutno stanje je obećavajuće. Mi smo se znali šaliti na račun Phila Jacksona i izbor Kristapsa Porzingisa, ali jasno je bilo u kojem smjeru idu. Tražili su visokog igrača koji je najbliži idealu moderne košarke, a to je da takav igrač može raširiti reket i čuvati obruč stoga je Porzybog bio pravi izbor. Osobno sam dosta vremena proveo gledajući ovogodišnje rookie igrače i tu ima jako dobrog materijala, a Porzingis se posebno ističe uz Russella i Townsa. Momak nam je u ovih 20 utakmica prikazao što točno od njega možemo očekivati u budućnosti, vrhunskog šutera i jako dobrog obrambenog igrača, a to je minimum koji će ostvariti. Dodajmo tu potencijalni napredak i rad onda govorimo možda o franšiznom talentu koji su Knicksi uspjeli izvući, a sada se samo trebamo sjetiti reakcija fanova Knicksa kada su ga izabrali, neprocjenjivo. Kada govorimo o Knicksima u ovoj sezoni onda oni imaju očitih problema na bekovskim pozicijama jer su jedino Arron Afflalo i Langston Galloway tu ozbiljne opcije, a ostale minute moraju pokrpati Calderon, rookie Grant i Vujačić koji nisu više ili još u slučaju Granta ozbiljni NBA igrači u roli koja se od njih trenutno traži. Primjer, Calderon ne može biti startni igrač kada više nije u stanju čuvati niti svog trenera na treningu jedan na jedan, a kamo li nekog NBA beka već bi mu rola rezervnog razigravača puno bolje pristajala. Vujačića ne želim niti spominjati jer nije igrač za Partizana (nemojte se ljutit navijači dotičnog kluba), a ne neku ozbiljniju ekipu, dok od rookie igrača, pogotovo izabranog izvan lutrije ne treba ništa očekivati u prvoj sezoni. Lijepo mi je vidjeti Mela kako se posvetio momčadskoj igri i iskreno bi ga volio vidjeti u franšizi koja ima šanse za naslov, ali on je Knick for life.

Bjelo Varić: Može li George od Indiane napravit contendera i mišljenje o Wizardsima zašto ne ostvaruju puni potencijal? Will Barton kako je on sada krenuo?

I.K: Paul George je apsolutno igrač koji bi mogao biti nositelj franšize koja se misli boriti za naslov. Pacersi samo na račun njegovog MVP ulaska u sezonu imaju ovaj score 15-9 (svoje prste u tome ima C.J. Miles s +40% za tri poena na preko 7 šuteva), te je sada uprava na čelu s Larryjem Birdom na potezu da ga okruže s još jednim All-Star igračem, po mogućnosti centrom. Cousins bi im baš dobro legao, što kažeš?
Wizardi nemaju sreće s povredama, Nene je propustio pola utakmica, a jedini starteri iz prošle sezone koji su odigrali sve utakmice su John Wall i Otto Porter. Toliko su ih ozljede osakatile u jednom periodu da nisu imali niti jednog visokog igrača u ekipi već su morali više od pola utakmice igrati s Jaredom Dudleyjem kao centrom. Zato im je prošlogodišnja glavna snaga, obrana sada čak veći problem od napada jer ne znam da su imali u bar jednoj utakmici kompletan roster na raspolaganju. Tako nikako ne mogu uhvatiti neku formu, pa Wall se više mora trošiti u napadu (bilježi najbolje brojke u karijeri) jer nema pomoći u kreaciji i onda mu ostaje manje energije za obranu koju mora igrati sa Sessionsom ili Nealom na drugoj bekovskoj poziciji. Jednostavno im se dogodila lančana reakcija jer od četiri visoka igrača, dvojica su češće kod doktora nego na parketu (Nene i Gooden), a Gortat i Humphries su zajedno mogu pokriti 48 minuta na visokim pozicijama uz to su i njih dva propustili kombinirano skoro 10 utakmica. Dodaj tome da je Alan Anderson out od početka sezone, prva rezerva za Beala koji je vidi vraga ozlijeđen onda stvari nekako sjednu na svoje mjesto i ovo što sada izvlače iz ekipe je više nego dovoljno.
Will je “krenuo” čim je dobio malo više prilike što se dogodilo tradeom u Denver prošle sezone gdje je tada imao 11 poena u prosjeku i bio je živa napast u kontrama. Dobrim igrama se izborio za ugovor i standardno mjesto u rotaciji, te je doslovno podivljao, zakucava preko svih, trojke pogađa nikada bolje u ligi, a obrambeno trener Malone izvlači max iz njega jer ga najviše koristi na poziciji dvojke gdje njegova enromna visina i dužina ruku prave probleme svim bekovima.

Miloš Antonić: Kad će podcast, al da se čujete obojica normalno i koje su max mogućnosti Minnesote?

I.K: Najbolje da ništa ne obećavam za podcast, ali se iskreno nadam da ćemo kroz mjesec dana napraviti jedan. Zvuk, joj, to nam je rak rana, a tu mogu obećati da će biti bolje jer novi mikrofon je u planu. Malo ćemo se uozbiljiti.
Minnesota ako gledamo ovu sezonu onda bi prvenstveno trebali dati više prilike i akcija za mlade igrače. Moraju odlučiti s kojom jezgrom žele ići u budućnost i u kojem smjeru žele razvijati igrače. Doigravanje ove sezone mislim da neće vidjeti jer je trener previše izgubljen i zaljubljen u neke igrače i rotacije koje nemaju prevelikog smisla kao što je korištenje Princea na poziciji visokog krila gdje mu ovaj ne može donijeti ništa pozitivno već bi mu bilo pametnije da recimo koristi Damjana Rudeža koji bar ima dokazani šut za tri poena (čak im je donio pobjedu u jednoj utakmici baražom trica). Recimo, zadnja utakmica protiv Knicksa i startna petorka koju je izveo na teren, pa zar je stvarno potrebno da Prince starta u 2015 godini i da centra Dienga uparuješ s Townsom. Što nije mogao dati priliku Muhammadu da starta na poziciji krila i Bjelici na poziciji krilnog centra ili LaVineu, ali Mitchell očito ima neke luđe zamisli. Da ne spominjem tek njegovo korištenje Bjelice koji mu služi kao stretch pf (tu rolu čak bolje može odraditi Rudež), te ga uopće ne koristi kao pomoćnog kreatora niti ga uključuje u pick akcije koje bi on mogao odraditi. Ne razumijem da je toliko teško složiti rotaciju Wolvesa s toliko mladih i talentiranih igrača plus još uvijek korisnih veterana, Garnett još može odraditi minimum 15 kvalitetnih minuta, Martina možeš koristiti kao startera scorera da mu povećaš vrijednost i prodaš za nešto korisno, te Profesora Millera koji će valjda s 50 godina biti u stanju dirigirati napadom druge postave neke NBA ekipe.
Gledajući njih u budućnosti, ovo je momčad koja ima potencijal biti kandidat za naslov. Imaš centra Townsa koji je kompletan napadač i defender, Wigginsa kao obrambenog igrača kojeg ćeš baciti na protivničkog prvog napadača i još će stići zabiti minimum 15 poena, pa Rubija kao jednog od najboljih obrambenih igrača na poziciji plus izvanserijskog kreatora, a dodajmo tome LaVinea kao tempiranu bombu i imao poker aseva kojima treba dati samo malo vremena, dobrog trenera i malo komplementarnih igrača za popunu rotacije.

nemanja-bjelica

Janko Cigula: Koliko mogu ove sezone mladi Nuggetsi?

I.K: Ne baš puno, trener Malone je već sada isprobao 11 igrača u startnoj ulozi i kontinuirano traži najbolje kombinacije. Njima kao i Wolvesima je najvažnije razvoj mladih igrača, Mudiaya, Jokića, Harrisa i Nurkića, te vidjeti da li svi oni mogu funkcionirati u recimo startnoj petorci ili njihovu minutažu i raspored na parketu treba prilagođavati, te u budućnosti im pridodavati komplementarne igrače. Možda najbolje kroz neke primjere, ako imaš razigravača kao Mudiay onda bi na bočnim pozicijama trebao potpisivati prvenstveno odlične šutere. Osim razvoja mladih moraju pokušati nekome “uvaliti” iskusnije igrače kao npr. Farieda, Arthura, Hicksona, Foyea da si oslobode prostor na salary capu. Doigravanje ili borba za doigravanje ne dolaze u obzir jer nemaju igrača koji bi im držao obranu na nekoj prosječnoj razini niti imaju igrača koji u napadu može rješavati situacije bar dok se Nurkić ne vrati, a i on je upitan u tom dijelu s obzirom na ozljedu i godine. Ja ih očekujem na 30 pobjeda u ovoj sezoni.

Antonio Shala: Najbolji šesti čovjek sezone do sada?

I.K: Definitivno pitanje zbog kojeg me je glava zaboljela, ali odluka je pala na Andrea Iguodalu jer su Warriorsi s njim na terenu bolji za 10 poena na 100 posjeda. Iggy im je ujedno još uvijek najbolji obrambeni igrač na vanjskim pozicijama, te redovno ga koriste kao razigravača da olakšaju život Curryju koji onda uništava protivnike izlaskom nakon blokova. Njihovoj ekipi daje dimenziju više jer je počeo trojke šutirati debelo iznad prosjeka liga i jedan je od razloga zašto sam rekao da ne vidim načina kako se obraniti od super small ball petorke Warriorsa jer nikoga iz te petorke ne možeš ostaviti na otvorenom šutu.
Izdvojio bi još Willa Bartona iz Nuggetsa, te kompletnu drugu postavu Spursa na čelu s vječnim Ginobilijem i super zabavnim Diawom, Millsom i fajterom Westom. Ova postava Spursa je najzabavnija petorka lige, toliko vica u igri, neočekivanih dodavanja, pump fakeova (živio Diaw), ulaza i onda na kraju akcija završi otvorenom tricom. Košarka koju ova postava igra je ono što bi prezentirao klincima u školi i trenerima da gledaju.

Boris Vrga: Ivane, zašto vrlo rijetko pišeš vijesti? P.S. Može li Detroit do naslova?
Nihad Žunić: Ivane zašto Drummond zaslužuje MVP naslov preko Stepha Currya?

I.K: Kolege će dobiti jedan post jer su mučki provokatori, ali sve im je oprošteno, lijepo rade za ovaj naš website. Vijesti slabo pišem jer sam lijen i zato što mrzim prevoditi engleski, jednostavno mi ne ide.
Navijački gledano, Detroit ide do naslova, kakvo je to pitanje, pa u ekipi imam MVP lige Andrea Drummonda. Sada realno gledano, ulazak u doigravanje bi bio veliki uspjeh jer momčad nema na klupi beka NBA kvalitete kako su Jennings i Meeks još uvijek ozlijeđeni. Moram reći da se napokon jako veselim čak i njihovim porazima jer se oni događaju zbog manjka talenta, dječjih bolesti i činjenice da je ovaj startnoj petorci tek prva sezone zajedničkog igranja. Najveći je problem što osim Jacksona na rosteru nema igrača koji može probiti svog čuvara u jedan na jedan igri i stvoriti višak, niti momčad još uvijek nema sekundarnog kreatora koji bi mogao rasteretiti i pomoći Jacksonu u tom dijelu igre.
Napredak Drummonda je možda za mene najljepša priča u ovoj sezoni. Dečko je u ligu došao kao jedna velika beba koja po izjavama skauta nije bio baš zainteresiran za košarku i bio je skroz sirov igrač po njihovim prezentacijama. Danas pokazuje da je u stanju voditi loptu, bacati driblinge iza leđa kada juri u kontru, izvoditi crossovere, pogađati horog šuteve s obje ruke, te truditi se i biti 100% fokusiran na utakmicu. U biti, sve ono što su mu osporavali, ali pogodili su samo u jednoj stvari, a to su slobodna bacanja. Njih nažalost jedva pogađa zbog prevelikih šaka i manjka vježbe, ali ne brinem se previše za taj dio jer ako je ovo ljeto gledao post igru Ala Jeffersona i želio dodati taj dio onda ne vidim razloga da se ne nadam da će realizaciju s penala nagurati do magične granice od 45%. Naravno, još mora poraditi na čitanju igru kada ga protivničke ekipe udvoje u postu i dodavanju na liniju za tri poena iz tih pozicija, te usavršavanju obrambenog dijela gdje uvijek može bolje.

Latest Posts

NE PROPUSTITE