Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

NCAA finale: Duke osvojio naslov

U noæašnjem finalu NCCA turnira, momèad Dukea je u uzbudljivoj utakmici slavila protiv momèadi Butlera rezultatom 61-59. Ovo je èetvrti osvojeni naslov za momèad Dukea i trenera Mikea Krzyzewskog koji se na listi najuspješnijih trenera popeo na drugo mjesto koje dijeli sa Adolphom Ruppom koji je takoðer osvojio 4 naslova.

Duke (1) – Butler (5) 61:59
(Singler 19p, 9sk, Scheyer 15p, 6sk, 5a; Hayward 12p, 8sk, Mack 12p, 8sk)

Kod pobjednika najbolji su bili Kyle Singer sa 19 poena i 9 skokova, te Jon Scheyer sa 15 poena i 5 skokova, dok su kod Butlera najviše pokazali Gordon Hayward sa 12 poena i 8 skokova, i Shelvin Mack sa 12 poena i 5 skokova. Hayward i Mack su imali oèajnu šutersku veèer (zajedno su šutirali 7-25), a treba spomenut i da je Kyle Singler izabran za najboljeg igraèa Final Foura na kojem je prosjeèno ostvarivao 20 poena i 9 skokova.

Utakmica koju je pratilo više od 70,000 gledatelja (od kojih su veæina bili navijaèi Butlera), je bila izjednaèena tokom cijele utakmice i razlika nikad nije bila veæa od 6 poena. Na poluvremenu su igraèi Butlera zaostajali za 1 poen, pred kraj utakmice su smanjili zaostatak od 5 poena na samo 1 poen zaostatka, i imali su 2 napada za pobjedu. Prvo je Hayward uzeo loptu i promašio težak šut sa 2 poena sa desne strane reketa, loptu je uhvatio centar Dukea Brian Zoubek (8 poena, 10 skokova), koji je pogodio jedno slobodno bacanje. Drugo je namjerno promašio, loptu je uhvatio Hayward i pokušao je pogoditi sa pola igrališta i bio je blizu, ali ipak nedovoljno da Butler napravi jedno od najveæih iznenaðenja u povijesti.

Nakon 1989. godine i pobjede Michigana nad Seton Hallom 80-79, ovo je bila utakmica sa najmanjom razlikom i samo 11 utakmica u povijesti koja je završila sa razlikom od  2 poena ili manje. Duke je osvojio naslov nakon 2001. godine, a Mike Krzyzewski je nakon utakmice izjavio: “Prvo želim reæi da je ovo bila vrhunska utakmica, želim èestitati odliènim košarkašima Butlera i njihovim navijaèima. Mi smo odigrali odliènu utakmicu, oni su odigrali odliènu utakmicu, teško mi je zamisliti i izgovoriti da smo mi prvaci.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE