Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

NCAA: Gonzaga ispala s turnira, sjajna utakmica Marquettea i Butlera

Prvi dio treće runde završnog NCAA turnira jučer je odigralo 16 momčadi, koje su se borile za ulazak u Sweet 16. Vidjeli smo prvo ispadanje jednog nositelja regije, a to je Gonzaga koja je doživjela poraz od Wichita Statea. Najneizvjesnija utakmica dana odigrana je između Marquettea i Butlera, a u konačnici su slavili igrači sveučilišta Marquette.

South

Prva utakmica večeri ujedno je bila i jedina utakmica jučer u regiji South. Košarkaši Michigan Wolverinesa uspjeli su sjajnom igrom svladati VCU Ramse rezultatom 78:53 i tako se po prvi puta od 1994. godine plasirati među najboljih 16 ekipa lige, odnosno Sweet 16.

Ključan period u utakmici dogodio se u prvom poluvremenu, kada su Ramsi preko 5 minuta ostali bez postignutog koša. To su igrači Michigana iskoristili da se odvoje na prednost od osam poena, što su do poluvremena povećali i na 15. Već je tada bilo jasno tko je bolja momčad i tko će proći dalje. Na početku drugog poluvremena Michigan je igrao na krilima Mitcha McGaryja koji je u dvije minute ubacio 9 poena i tako zaustavio posljednji nalet protivnika.

McGary je bio najbolji pojedinac susreta s 21 poenom i 14 skokova, a vrlo dobar bio je i Trey Burke s 18 poena i 7 asistencija. Poražene je sa 16 poena predvodio Juvonte Reddic.

Michigan Wolverines (4) – Virginia Commonwealth Rams (5) 78:53
(McGary 21p, 14sk, Burke 18p, 7as; Reddic 16p)

Midwest

U regiji Midwest vidjeli smo tri utakmice, a sve tri su bile poprilično jednosmjerne i bez velikih uzbuđenja.

Louisville je još jednom uvjerljivom partijom došao do pobjede (82:56 protiv Colorada) i za sada odlično izgledaju, a slično se može reći i za Michigan State koji je svladao Memphis rezultatom 70:48.

Do uvjerljive pobjede došao je i Oregon, ali oni nisu bili favorit jer su kao 12. seed svladali Saint Louis, koji je prije početka turnira postavljen za 4. nositelja regije Midwest.

Oregon je susret u svoju korist riješio u drugoj polovici prvom poluvremena. Gubili su rezultatom 14:15, a zatim su “poludjeli” u idućih 10 minuta te na poluvrijeme otišli s prednošću 35:19. U seriji 21-4 sedam svojih poena ugradio je Damyean Dotson. Do kraja utakmice nije bilo većih uzbuđenja te je Oregon imao i prednost od 24 poena u nekoliko navrata.

Konačan rezultat glasio je 74:57, a sjajnu utakmicu pružio je Dotson koji je postigao 23 poena uz šut iz igre 8/12 (trice 5/6). Veliki posao odradio je Arsalan Kazemi s 8 poena i 16 skokova, a dobar je s klupe bio Carlos Emory s 14 poena. Kod Saint Louisa možemo istaknuti Kwamaina Mitchella s 18 poena i Dwaynea Evansa sa 16 poena i 9 skokova.

Michigan State Spartans (3) – Memphis Tigers (6) 70:48
(Harris 23p, Payne 14p, 10sk; Johnson 16p)

Louisville Cardinals (1) – Colorado State Rams (8) 82:56
(Smith 27p, Dieng 12p; Smith 14p)

Saint Louis Billikens (4) – Oregon Ducks (12) 57:74
(Mitchell 18p, Evans 16p; Dotson 23p, Kazemi 8p, 16sk)

West

Regija West priuštila nam je i prvo ispadanje ekipe koja je postavljena kao prvi nositelj regije. To je Gonzaga koja je sa 76:70 poražena od Wichita Statea, koji nose nadimak Shockers i svakako su šokirali mnoge ovom pobjedom.

Od početka utakmice Wichita je pokazivala bolju igru i vrlo brzo došla do prednosti od 13 poena tricom Rona Bakera. Ali nije se Gonzaga mislila tako lako predati te su malo po malo smanjivali tu prednost, da bi sredinom drugog dijela igre polaganjem Kevina Pangosa došli do prednosti od osam poena. Držala je Gonzaga prednost do posljednjih 5 minuta, kada su Shockersi ušli u sjajnu šutersku seriju.

Uspjeli su Shockersi pogoditi koš u svojih sedam idućih napada, a od toga su pet puta ubacili tricu. Time su došli do prednosti od pet poena minutu prije kraja i mirnim izvođenjem slobodnih bacanja došli su do velikog slavlja.

Wichitu su sa 16 poena predvodili Ron Baker i Cleanthony Early, dok je Fred Van Vleet ubacio 13 poena. Ukupan šut za tricu bio je sjajnih 50% (14/28) i to je bilo dovoljno za izbaciti Gonzagu s turnira. Poražene je s 26 poena i 9 skokova predvodio Kelly Olynyk, dok je Kevin Pangos ubacio 19 poena.

U drugoj utakmici regije Arizona se bez većih problema obračunala s Harvardom, koji je prije dva dana ostvario prvu pobjedu na završnom turniru u povijesti škole. Utakmica je bila riješena već u prvom poluvremenu te se vidjela razlika u kvaliteti ovih momčadi od početka susreta.

Arizonu je do pobjede vodio Mark Lyons s 27 poena, dok je 13 poena i 10 skokova učinak Solomona Hilla. S druge strane Kenyatta Smith ubacio je 10 poena za poraženi sastav.

Arizona Wildcats (6) – Harvard Crimson (14) 74:51
(Lyons 27p, Hill 13p, 10sk; Smith 10p)

Gonzaga Bulldogs (1) – Wichita State Shockers (9) 70:76
(Olynyk 26p, 9sk, Pangos 19p; Baker 16p, Early 16p)

East

Vrlo uzbudljivo bilo je u regiji East gdje su odigrana dva susreta. U vrlo izjednačenoj i napetoj utakmici Marquette je uspio svladati Butler rezultatom 74:72, dok je Syracuse sa 66:60 bio bolji od Californije.

Butler je dobio prvom poluvrijeme protiv Marquette te nakon prvih 20 minuta igre imao prednost od 8 poena razlike. Marquette se stalno držao veoma blizu te su konačno do izjednačenja i preuzimanja vodstva došli sedam minuta prije kraja zakucavanjem Vandera Bluea, koji je danas odigrao sjajnu utakmicu.

Nije ovo bio kraj susreta, tek uvod u iznimno zanimljivu završnicu u kojoj su više koncentracije imali košarkaši Marquettea. Oni su mirno pogađali svoja slobodna bacanja, dok su za Butler Burlow i Clerke promašili dvije trice koje bi promijenile tijek susreta. Posebno je bolan bio promašaj Clerkea koji se dogodio pet sekundi prije kraja pri rezultatu 72:70 za Marquette.

Kao što smo već spomenuli, pobjedničku momčad predvodio je Blue s 29 poena, a veliku pomoć pružili su Trent Lockett i Jamil Wilson s po 13 poena. Clerke je ubacio 24 poena za Butler, ali je i promašio najvažniji šut na utakmici pet sekundi prije kraja.

U drugom susretu regije Syracuse je vodio od prve do posljednje minute utakmice, ali nije to bio lagan posao za njih. Na početku drugog poluvremena čak 12 minuta nisu uspjeli postići koš iz igre, ali su brojnim slobodnim bacanjima održavali prednost. Konačan rezultat bio je 66:60, a do pobjede ih je vodio C.J. Fair s 18 poena. Kod ekipe Californije najbolji je bio Richard Solomon s 22 poena i 14 skokova.

Marquette Golden Eagles (3) – Butler Bulldogs (6) 74:72
(Blue 29p, Lockett 13p; Clarke 24p, Smith 17p, 8sk)

Syracuse Orange (4) – California Golden Bears (12) 66:60
(Fair 18p, Southerland 14p, 9sk; Solomon 22p)

Latest Posts

NE PROPUSTITE