Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

NCAA: Harvardu povijesna pobjeda, favoriti bez iznenađenja

Jučer je započela prava “ludnica” u NCAA ligi sa 16 odigranih susreta. Nije bilo velikih iznenađenja, ali Gonzaga je opasno visila protiv Southerna, ali na kraju su ipak uspjeli upisati slavlje. Najveće iznenađenje večeri pripada košarkašima Harvarda koji su uspjeli iznenaditi New Mexico i tako upisati prvu pobjedu na završnom NCAA turniru u povijesti škole.

Midwest

Oklahoma State Cowboys (5) – Oregon Ducks (12) 55:68
(Brown 16p, Smart 14p; Dotson 17p, Emory 12p)

Utakmica u kojoj je svoj nastup na March Madnessu završila ekipa Oklahoma Statea, što znači da više nećemo gledati Marcusa Smarta, all-round beka kojemu se predviđa izbor među prvih pet na NBA draftu ove godine.

Utakmica je bila u neizvjesnim vodama do polovine prvog poluvremena, kada Oregon odlazi na prednost 19:12 koju uspješno čuva do kraja. U nekoliko navrata imali su i veću prednost, nekoliko puta su i Spartansi zaprijetili, ali ništa ozbiljno što bi spriječilo pobjedu Oregona.

Obrana Cowboysa bila je na lošoj razini tijekom cijele utakmice te su igrači Oregona imali velik broj otvorenih šuteva, što su vrlo dobro kažnjavali. Kod Oklahoma Statea sve je bilo u rukama Marcusa Smarta koji je odigrao solidnu utakmicu, ali ipak nedovoljno dobru da odvede svoje suigrače u idući krug turnira. Susret je završio s 14 poena, 8 skokova, 5 ukradenih lopti, 4 asistencije i 5 izgubljenih lopti. Popunio je gotovo sve statističke stupce i bit će zanimljivo vidjeti može li takvu igru preslikati i tijekom NBA karijere.

Pobjedničku momčad predvodio je Damyean Dotson sa 17 poena, a treba izdvojiti Arsalana Kazemija koji je ubacio 11 poena ali i uhvatio impresivnih 17 skokova. Oregon će u trećem krugu završnog turnira igrati protiv ekipe Saint Louisa.

Saint Louis Billikens (4) – New Mexico State Aggies (13) 64:44
(Evans 24p, Ellis 12p; Sy 17p, 9sk)

U ovoj utakmici vidjeli smo i prvoga Hrvata u ovogodišnjem izdanju March Madnessa. Na žalost, nismo ga dugo gledali. Matej Buovac dobio je posljednje dvije minute na parketu za svoju momčad New Mexico State koja je okončala ovu sezonu porazom od Saint Louisa rezultatom 64:44.

Košarkaši Saint Louisa postigli su prvi koš na utakmici, točnije Dwayne Evans ga je postigao, te su povećavali tu prednost malo po malo do konačnih +20. Razlika u kvaliteti bila je očita te su Billikensi bez većih problema izborili treći krug završnog turnira. Do pobjede ih je vodio Evans s 24 poena, dok je naš Buovac za poražene ostao bez ikakvog statističkog učinka za dvije minute provedene na parketu.

Memphis Tigers (6) – Saint Mary’s Gaels (11) 54:52
(Jackson 14p, 7as, 6sk, Black 12p; Waldow 17p)

Vrlo uzbudljivo bilo je u utakmici Memphis Tigersa i Saint Mary’s Gaelsa. Momčad sveučilišta Memphis uspjela je upisati pobjedu rezultatom 54:52 i tako izboriti prolazak u treći krug završnog turnira NCAA lige.

Memphis je bolje otvorio utakmicu te je malo po malo gradio svoju prednost, da bi pred kraj prvog poluvremena Tarik Black ubacio  6 uzastopnih poena i odveo Tigerse na prednost od 28:13. Do poluvremena prednost Memphisa smanjila se na 10 poena, a odmah na početku Gaelsi su došli na zaostatak od samo 5 poena.

Držao je Memphis prednost do kraja utakmice, ali na kraju im je malo nedostajalo da izgube utakmicu. Naime, Eividas Petrulis je pogodio tricu pet sekundi prije kraja za smanjenje prednosti Memphisa na 54:52, i kao što se ispostavilo, konačan rezultat. U sljedećem napadu Joe Jackson gubi loptu i Saint Mary’s ima priliku za izjednečenje ili pobjedu, ali šut Matthewa Dellavedove bio je presnažan i nije ni dirao obruč.

Pobjednike je predvodio Jackson, umalo tragičar susreta, s 14 poena, 7 asistencija i 6 skokova, dok su po 12 poena ubacili Adonis Thomas i Tarik Black. Poražene je sa 17 poena predvodio Brad Waldow.

Louisville Aggies (1) – North Carolina A&T Aggies (16) 79:48
(Smith 23p, 8uk; Beckford 12p)

Michigan State Spartans (3) – Valparaiso Crusaders (14) 65:54
(Nix 23p, 15sk, Appling 15p; Buggs 14p, Boggs 15p)

Colorado State Rams (8) – Missouri Tigers (9) 84:72
(Green 26p, Smith 12p; Pressey 20p, 7as)

West

New Mexico Lobos (3) – Harvard Crimson (14) 62:68
(Kirk 22p, 12sk, Bairstow 15p; Saunders 18p, Rivard 17p)

Najveće iznenađenje jučerašnjeg dana bio je poraz trećepostavljenih New Mexico Lobosa od “štrebera” s Harvarda rezultatom 68:62.

Da im neće biti lako, košarkaši New Mexica su saznali odmah na početku susreta kada nisu uspjeli postići niti jedan poen u prve četiri minute utakmice. Tu sušu prekinuo je njihov najbolji igrač Alex Kirk, ali nakon toga igrači Harvarda postižu tricu i polaganje i rezultat glasi 9:2. Borili su se Lobosi dalje te su uspjeli doći do izjednačenja pred kraj poluvremena, kada je šut pogodio Kirk, ali nisu uspjeli doći u prednost.

To se ipak dogodilo početkom drugog poluvremena, kada su poveli s dva razlike, ali to je bilo vrlo kratkog vijeka jer su igrači Harvarda ubacili dvije uzastopne trice i vratili se u vodstvo. Tada se igralo uglavnom koš za koš, sve do 6 minuta prije kraja kada kreće serija Harvarda od 7-0 kojom su se odvojili na 6 poena prednosti, što su uspjeli sačuvati do kraja i tako napredovati u sljedeću fazu turnira.

Ovo je za Harvard bila prva pobjeda u povijesti škole na završnom NCAA turniru. Do sada su uvijek, kada su se plasirali, ispadali nakon prve utakmice te je razumljivo veliko slavlje na parketu igrača Harvarda nakon završetka utakmice.

Wesley Saunders predvodio je Harvard s 18 poena, dok je 17 ubacio Laurent Rivard, koji je odigrao svih 40 minuta utakmice. S druge strane najbolji je bio Alex Kirk s 22 poena i 12 skokova, a dobar je bio i Cameron Bairstow s 15 poena i 9 skokova, dok su ostali igrači zakazali.

Gonzaga Bulldogs (1) – Southern University Jaguars (16) 64:58
(Olynyk 21p, 10sk, Pangos 16p; Beltran 21p)

Veoma blizu velikom iznenađenju i izbacivanju prvopostavljene ekipe regije West bila je momčad Southerna, ali na kraju ipak nisu imali dovoljno snage i koncentracije za okončaju susret u svoju korist. Ovom je pobjedom Gonzaga izborila nastup protiv Wichita Statea, devetopostavljene momčadi regije.

Vratimo se na utakmicu, u kojoj je Gonzaga krenula vrlo uvjerljivo i polaganjem večeras vrlo dobrog Kellyja Olynyka došla do prednosti 7:0. Nije ta prednost dugo trajala jer su već za dvije minute bili u zaostatku 8:7 te je bilo jasno kako ovo neće biti lagana utakmica i “šetnja” za Bulldogse. Gonzaga sredinom prvog dijela radi seriju 9-0 i odlazi na odmor s tri poena prednosti.

U drugom dijelu ista slika, Gonzaga ima prednost, ali Southern se drži veoma blizu. Šest minuta prije kraja Gonzaga ima 7 poena prednosti, ali sami dvije minute nakon toga rezultat je izjednačen i ulazi se u neizvjesnu završnicu. Košarkaši Southerna nisu uspjeli postići koš u posljednje dvije i pol minute susreta i tako nisu uspjeli napraviti veliko iznenađenje. Gonzagu je u posljednjim minutama vukao Kevin Pangos koji je prvo pogodio tricu, a zatim i slobodnim bacanjima postavio konačan rezultat 64:58.

Najbolji kod Gonzage bio je Kelly Olynyk s 21 poenom i 10 skokova, a važnu ulogu, posebice u završnici susreta, imao je Kevin Pangos koji je susret završio sa 16 poena i 5 asistencija. Najraspoloženiji kod Jaguarsa bio je Derick Beltran koji je ubacio 21 poen, dok su ostali njegovi suigrači postigli jednoznamenkaste brojeve poena.

Pittsburgh Panthers (8) – Wichita State Shockers (9) 55:73
(Adams 13p, 11sk; Armstead 22p, Early 21p)

Arizona Wildcats (6) – Belmont Bruins (11) 81:64
(Lyons 23p, Parrom 12p, 8sk; Johnson 22p, Clark 21p)

East

Marquette Golden Eagles (3) – Davidson Wildcats (14) 59:58
(Blue 16p, Wilson 14p; Cohen 20p, Brooks 11p, 8sk)

Jako blizu ispadanja iz završnog turnira bila je momčad Marquettea, ali na kraju su velikim preokretom ipak uspjeli slaviti pobjedu 59:58 nad Davidsonom. Davidson je većinu utakmice proveo u vodstvu, izuzevši zadnje minute prvog poluvremena i početne minute drugog. I zadnje sekunde utakmice.

Davidson je puno uvjerljivije započeo susret i nakon 8 minuta imao prednost 15:7. Tada su ipak zastali i sa šest minuta bez postignutog koša dopustili protivnicima da preuzmu vodstvo u utakmici. Kao što smo spomenuli, Marquette je vodstvo preuzeo u posljednjim minutama prvog poluvremena, ali nije ga dugo držao. Minutu prije kraja susreta gubili su sa 6 poena razlike, ali u iduća tri napada tricu pogađa Jamil Wilson, zatim isto radi i Vander Blue te ponovno Wilson. Nisu ni Wildcatsi samo gledali kako protivnici gađaju trice, bili su precizni s linije slobodnih bacanja, te su imali loptu sedam sekundi prije kraja i vodstvo od jednog poena.

Books tada gubi lopti, Blue bez većih problema dolazi do obruča i polaže loptu za prednost Marquettea 59:58. Davidson je nakon minute odmora imao loptu pod svojim košem i jednu sekundu na semaforu te nisu uspjeli niti uputiti šut prema košu i tako je njihova sezona završena. Vodili su skoro cijeli susret, ali u konačnici nisu imali dovoljno snage i koncentracije završiti susret.

Golden Eaglese predvodio je Vander Blue sa 16 poena, a 14 je ubacio Jamil Wilson s klupe. Za Davidson je 20 poena ubacio Jake Cohen. Marquette je ovom pobjedom izborio susret protiv Butlera u sljedećoj fazi natjecanja.

Butler Bulldogs(6) – Bucknell Bison (11) 65:56
(Smith 14p, 16sk, Clarke 17p; Willman 20p)

UNLV Rebels (5) – California Golden Bears (12) 61:64
(Bennett 15p, 11sk, Dejean-Jones 15p; Crabbe 19p, 9sk)

Syracuse Orange (4) – Montana Grizzlies (13) 81:34
(Triche 20p, Fair 13p; Coleman 5p)

South

U regiji South nije bilo velikih uzbuđenja te su višepostavljene momčadi upisale uvjerljive pobjede. Michigan je rezultatom 71:56 svladao SDSU, dok su VCU Ramsi s 88:42 nadigrali Akron.

Michigan je ključnu prednost napravio pred kraj poluvremena kada su se odvojili na osam poena razlike nakon slobodnih bacanja Treya Burkea. Tu su prednost bez većih problema održavali, a uspjeli su ju i povećati devet minuta prije kraja na 14 poena razlike zahvaljujući mini-seriji od pet poena Tima Hardawaya mlađeg. Takvu prednost su bez problema održali do kraja.

Michigan su do pobjede vodili spomenuti Hardaway i Glenn Robinson s po 21 poenom, dok je Mitch McGary ubacio 13 poena i uhvatio 9 skokova. Puno se više očekivalo od Treya Burkea koji je ubacio samo 6 poena, ali vjerojatno je ovo bila samo jedna loša noć za njega. S druge strane Braydon Carlson postigao je 20 poena za poraženi sastav.

U drugom susretu nije bilo nikakve neizvjesnosti, VCU Ramsi su već na poluvremenu imali prednost od 25 poena i lakoćom se plasirali u treći krug natjecanja gdje ih čeka Michigan. Do pobjede ih je vodio Troy Daniels s 23 poena, dok je 21 poen ubacio Juvonte Reddic. Kod poraženih najbolji je bio Demetrius Treadwell s 15 poena i 7 skokova.

Michigan Wolverines (4) – SDSU Jackrabbits (13) 71:56
(Robinson 21p, Hardaway 21p; Carlson 20p, 8sk)

VCU Rams (5) – Akron Zips (12) 88:42
(Daniels 23p, Reddic 21p; Treadwell 15p)

Latest Posts

NE PROPUSTITE