Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

NCAA: Kansas izbacio North Carolinu, uvjerljivi Kentucky

Dvije najatraktivnije momèadi sveuèilišne košarke, Kentucky i Kansas, postale su u nedjelju prvaci svojih regija te izborile preostala dva mjesta na Final Fouru za nacionalnog prvaka koji æe se iduæeg vikenda održati u New Orleansu.

Kentucky, prvi favorit natjecanja, sudarit æe se u polufinalu s Louisvilleom Ricka Pitina, dok æe u vrlo neizvjesnom dvoboju Kansas tražiti finale protiv Ohio Statea.

U finalu Južne regije prvopostavljeni je Kentucky u nedjelju u Atlanti dobio treæerangirani Baylor 82:70, dok je Kansas u daleko neizvjesnijem dvoboju u St. Louisu kao drugi nositelj Srednjozapadne regije nadigrao prvorangiranu North Carolinu 80:67.

Kentucky je na putu do regionalnog naslova imao samo jedan problem: bojazan da se pri prodoru i sudaru sa suparnièkim igraèem Perryjem Jonesom poèetkom drugog poluvremena teže ozlijedio njihov najbolji igraè, centar prve godine (freshman) Anthony Davis. Èinilo se da je stradalo lijevo koljeno. Pa ipak, Davis se ubrzo vratio na parket i odigrao utakmicu praktièki do kraja upisavši 18 poena, 11 skokova, jednu asistenciju, dvije osvojene i niti jednu izgubljenu loptu, te šest blokada. Ukupno je ove sezone skupio fantastiènih 175 blokada.

Drugi fantastièni freshman“u momèadi Johna Caliparija, Michael Kidd-Gilchrist, dodao je 19 poena i pet skokova za 39. ovosezonsku pobjedu Wildcatsa u njihovu 41. nastupu.

Poražena se momèad, koja je od 10-5 vodstva na poèetku utakmice dozvolila kvalitetnijoj i široj suparnièkoj momèadi 16-0 seriju, te na poluvremenu zaostajala 20 koševa (42-22), nije oporavila od Kentuckyjeva uragana u prvom dijelu. Baylor je u pokušaju da nakon 62 godine uðe u nacionalni Final Four predvodio Quincy Acy s 22 koša i 15 skokova.

U New Orleansu Wildcatsi putuju po osmi sveuèilišni nacionalni naslov. Samo UCLA ima više (11). Louisville su u jedinoj utakmici ove sezone na Badnjak pobijedili 69:62.

Prije dvije godine John Wall, prvi izbor na draftu 2010. godine, doveo je Kentucky do regionalnog finala. Prošle ga je godine Brandon Knight doveo do regionalnog naslova i Final Foura. Danas su obojica u NBA ligi. Priliku za naslov love neki novi klinci, od jeseni moguæe nove NBA zvijezde.

North Carolina, peterostruki nacionalni prvak, nije mogla bez svog prvog organizatora igre i ponajboljeg igraèa Kendalla Marshalla, koji je u dvoboju regionalnog èetvrtfinala slomio zglob na ruci. Kansas je u nedjelju bio prejak. Vodio je tijekom cijele utakmice makar se momèad slavnog sveuèilišta fantastièno borila. Konaèno, u posljednje 3,5 minute, od 68:67 momèad Kansasa zakljuèila je utakmicu 12-0 serijom.

Tyshawn Taylor, student èetvrte godine (senior), predvodio je pobjednièku momèad, inaèe gotovo kompletno sastavljenu od igraèa treæe i èetvrte godine studija, s 22 koša, šest skokova, pet asistencija i pet osvojenih lopti. Kandidat za igraèa godine, Thomas Robinson, završio je utakmicu s 18 koševa i devet skokova.

Odlièni freshman James Michael McAdoo predvodio je poraženi sastav s 15 koševa.

Kansasu æe ovo biti prvi Final Four od 2008. godine, kada su osvojili svoj treæi naslov predvoðena današnjim Miamijevim playmakerom Marijem Chalmersom.

Latest Posts

NE PROPUSTITE