Saturday, December 2, 2023

ZADNJE OBJAVE

NCAA: Kentucky i Kansas za naslov

U finalu amerièke sveuèilišne NCAA lige u New Orleansu igrat æe University of Kentucky Wildcatsi i Kansas Jayhawksi. Susret æe se odigrati u noæi s ponedjeljka na utorak kada æemo dobiti prvaka lige.

Final Four NCAA lige opravdao je svoja oèekivanja i ponudio dvije odliène utakmice u polufinalima. U prvom je favorit završnog turnira, Kentucky, predvoðen Anthonyjem Davisom nadigrao ljute rivale Louisville Cardinalse 69:61.

Igraèi Kentuckyja snažno su otvorili utakmicu i veæ nakon 7 minuta igre došli do dvoznamenkaste prednosti (16:6). Louisville je malo po malo smanjivao tu prednost i došao na tri poena zaostatka, ali na veliki odmor se otišlo s prednošæu Wildcatsa 35:28. Poèetak poluvremena ponovno pripada sveuèilištu Kentucky, uhvatili su Louisville “na krivoj nozi” i nakon 4 minute igre u drugom dijelu otišli na 13 poena prednosti. Nakon toga Kentucky je zastao, sljedeæih 5 minuta nisu uspjeli postiæi niti jedan poen što je omoguæilo njihovim protivnicima da se približe na samo 4 poena zaostatka zakucavanjem Waynea Blacksheara.

Ubrzo je Peyton Siva pogodio tricu za poravnanje rezultata na 49:49, ali Cardinalsi nisu nikako uspjeli preuzeti vodstvo na utakmici. Uslijedilo je 5 minuta u kojima Louisville nije uspio postiæi niti jedan poen, dok je Kentucky koševima Dariusa Millera otišao na 9 poena prednosti 3 minute prije kraja, što je bilo nedostižno za Louisville.

Posljednji put su se Kentucky i Louisville sastali u utakmici velikih uloga 1983. godine. Cardinalsi su tada slavili i preko Kentuckyjevih leða izborili Final Four. Ovoga je puta Davis rekao “stop” mrskim rivalima te im s 18 poena, 14 skokova, pet blokada, dvije asistencije i jednom ukradenom loptom presudio. Bio je to prvi uèinak od najmanje 15 koševa, 10 skokova i pet blokada još od 1988. godine. Solidan je bio i Miller s 13 poena te je jedini preostali igraè s dvoznamenkastim brojem poena kod pobjednika bio Doron Lamb koji ih je ubacio 10. Silva je ubacio 11, a Chane Behanan 10 poena za poražene.

Drugi susret Final Foura odigran je izmeðu Kansasa i Ohio Statea, a uspješniji je bio Kansas rezultatom 64:62. Igraèi Kansasa uspješno su zaustavili najboljeg igraèa Ohio Statea, Jareda Sullingera, što je bio kljuè njihove pobjede.

Kansas je loše otvorio utakmicu i dopustio je Buckeyesima da preuzmu glavnu rijeè od poèetka utakmice te je Ohio State krajem prvog poluvremena imao prednost od 13 poena. To ipak nije bilo dovoljno jer su igraèi Kansasa bolje zaigrali u drugom poluvremenu i nakon 6 minuta igre košem Elijaha Johnsona izjednaèili rezultat na 38:38. Ohio State još nije popuštao te je odmah vratio svoju prednost i nalazili su se u vodstvu sve do 3 minute prija kraja kada Travis Releford slobodnim bacanjima donosi prednost Kansasu 56:55.

Dvije minute prija kraja Ohio State imao je prednost 59:56, ali njihov sljedeæi koš postignut je tek 9 sekundi prije kraja, a u meðuvremenu su igraèi Kansasa postigli 6 poena i preuzeli vodstvo. Tyshawn Taylor pogodio je 2 bacanja za Kansas 7 sekundi prije kraja i vodstvo od 3 poena, nakon èega je Ohio State trebao imati posljednji napad, ali odmah su izgubili loptu èime je završena utakmica i njihova sezona.

Kansas je s 19 koševa i 8 skokova do pobjede predvodio Thomas Robinson, a dobar je bio i Travis Releford s 15 poena i 6 skokova. Sullinger je za Ohio State upisao 13 poena i 10 skokova, ali uz loš šut iz igre 5-19. William Buford postigao je 19 poena, ali to nije bilo dovoljno za svladati Kansas.

U utorak ujutro æe se tako dvije momèadi s najveæim brojem pobjeda u povijesti NCAA lige, Kentucky i Kansas, po prvi puta ogledati u finalu NCAA lige. Wildcatsi æe loviti svoj osmi, a Kansas èetvrti naslov pobjednika lige.

Latest Posts

NE PROPUSTITE