Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

NCAA: Rekordni preokreti zasjenili i Baracka Obamu

Sinoæ je zapoèeo veæ 73. popularni March Madness odnosno zakljuèna faza natjecanja u NCAA ligi. Košarkaški Western Kentuckyja su u napetoj završnici pobijedili Mississippi Valley State, dok je u drugom susretu nekadašnje sveuèilište našeg Kreše Èosiæa, sveuèilište BYU bilo bolje od sveuèilišta Ione.

Ove sezone March Madness bilježi rekordan broj sudionika, èak 68 škola. Rijeè je o dodatne èetiri pozicije o kojima razigrava osam momèadi, i dvije od te èetiri utakmice su noæas odigrane. Preostala dva susreta na rasporedu su veèeras.

Western Kentucky (16) – Mississippi Valley State (16) 59:58
(Gordon 11p, 11sk, Price 11p, 8sk; Burwell 20p, Pugh 11p)

Kada posljednjih pet minuta utakmice zasjeni i prisutnost prve osobe u državi, a možda i u svijetu, onda je nepotrebno dodatno trošiti rijeèi kako nas prva noæ March Madnessa nije razoèarala. Susretu izmeðu W. Kentuckyja i Mississippi Valley Statea je prisustvovao Barack Obama u pratnji svoje žene i imao je priliku vidjeti nevjerojatan preokret u posljednjih pet minuta susreta.

Vodili su košarkaši Mississippija s 16 poena razlike, toènije 37:53. No, sveuèilištarci Western Kenutckya iskorištavaju èak pet izgubljenih lopti u razmaku dvije i pol minute te trenera Mississippija prisiljavaju na treæu minutu odmora u isto spomenutom razdoblju. U tom trenutku je susret prešao u potpunu rezultatsku neizvijenost, jer su igraèi Kenutckyja napravili niz od 15 poena kojeg je dvije minute prije kraja prekinuo Cor-J Cox s jednim slobodnim bacanjem. Nakon polaganja Jamala Crooka su ekipe u posljednju minute ušle poravnate, 54:54, da bi u nastavku T.J. Price košem uz dodatno slobodno bacanje donio vodstvu Kentuckyju od tri poena. Neuspješan je na drugoj strani za tri poena bio najbolji pojedinac susreta, Kevin Burwell, promašivši i tricu tri sekunde prije kraja za eventualni produžetak.

Spomenuti preokret je ušao u povijest March Madnessa kao najveæi preokret u posljednjih pet minuta susreta, nadmašivši rekord iz 2005. godine kada su košarkaši Illinoisa u èetvrtfinalu preokrenuli prednost Arizone od 15 poena. Što se tièe zanimljivosti dodajmo da je vjerovali ili ne, pobjednik susreta, Western Kentucky izgubio èak 27 lopti.

Spomenuti (tragièar) Burwell je za Mississippi ubacio 20 poena, dok su na drugoj strani kljuèni košarkaši u posljednim minutama bili Derrick Gordon (11 poena i 11 skokova), T.J. Price (11 poena i 8 skokova) te George Fant (9 poena i 11 skokova). Spomenimo još odlièan uèinak Jamala Crooka od 9 poena i 7 skokova, a 9 poena i 8 skokova je još pridodao Teeng Akol.

Western Kentucky æe tako u drugom krugu snage odmjeriti s vodeæom ekipom u njihovoj regiji South, a to su po mnogima i najveæi favoriti za osavajanje naslova, košarkaši sveuèilišta Kentucky.

BYU (14) – Iona (14) 78:72
(Hartsock 23p, Davies 18p, 15sk; Machado 15p, 10a, Glover 12p, 9sk)

Druga utakmica nije uzbuðenjem ni malo zaostajala za prvom. I ovdje smo vidjeli veliki preokret i nevjerojatnu pobjedu sveuèilišta BYU koje je na kraju slavilo rezultatom 78:72 nad sveuèilištem Iona.

Iona sredinom prvog poluvremena radi seriju 15-0 i odlazi na veliki 28:10, ali nisu se ovdje zaustavili, nego su do isteka prvih 20 minuta nastavili s agresivnom i brzom igrom i 6 minuta prije kraja prvog dijela došli do najveæe prednosti na susretu od +25 (49:24). Situacija je izgledala bezizlazno za BYU, ali ipak su se uspjeli oporaviti i na odmor otišli sa zaostatkom od 15 poena.

Poèetak drugog dijela obilježio je razigravaè Ione, Scott Machado koji je postigao 5 uzastopnih poena i asistirao Mikeu Gloveru za zakucavanje. No nakon toga stvari su krenule nizbrdo za Ionu, iduæih 9 minuta nisu uspjeli postiæi niti jedan poen, promašili su 10 uzastopnih šuteva i 6 puta izgubili loptu. Sušu je prekinuo Jermel Jenkins 8 minuta prije kraja, kada se BYU veæ približio na samo jedan poen zaostatka. Machado je 5 minuta prije kraja poveæao prednosti Ione na 6 poena, ali tada ekipa ponovno ulazi u crnu seriju.

Do kraja utakmice uspjeli su postiæi samo jedan koš, dok je BYU ubacio 14 poena, od èega Noah Hartsock 7, te su time uspjeli konaèno preokrenuti susret u svoju korist. Prvo vodstvo na susretu upisali su 2 minute prije kraja, ali su bili smireni te za uspjeli zadržati do kraja za veliku pobjedu.

Najbolji u redovima sveuèilišta BYU bio je spomenuti Hartsock koji je postigao 23 poena, a veliku pomoæ imao je u Brandonu Daviesu koji je ubacio 18 poena i uhvatio 15 skokova. Damarcus Harrison s klupe je ubacio 12 poena. Poraženu momèad predvodio je Machado s 15 poena i 10 asistencija, dok je Mike Glover ubacio 12 poena i uhvatio 9 skokova.

BYU je nadoknadio 25 poena zaostatka i uspio slaviti, što je najveæi preokret u povijesti završnog NCAA turnira. Tako smo odmah u prvom danu “ožujskog ludila” svjedoèili dvama povijesnim preokretima i možemo s veseljem trljati ruke jer nas sigurno oèekuje jednako tako uzbudljiv nastavak turnira.

Iona ponovno nije uspjela upisati pobjedu za završnom turniru NCAA lige, veæ su 8 puta bili sudionici, ali nisu niti jednom uspjeli proæi prvi krug natjecanja.

Sveuèilište BYU æe u regiji West u sljedeæem krugu odmjeriti svoje snage protiv treæeg nositelja, sveuèilišta Marquette.

Noæas æete moæi pogledati i preostala dva susreta prve runde March Madnessa. Obje iz regije Midwest, prvi æe na parket sveuèilištarci iz Lamara te Vermonta, dok æe iza njih nastupiti South Florida i California.

Latest Posts

NE PROPUSTITE