Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

NCAA: Sjajni Burke odveo Michigan do pobjede, Curry predvodio Duke

“Noć djece slavnih očeva”, tako bi se mogao opisati drugi dan Sweet Sixteen faze natjecanja March Madnessa, osmine finala doigravanja u Američkoj košarkaškoj sveučilišnoj ligi (NCAA).

Midwest

Najbolju od svih imao je Seth Curry, 22-godišnji sin Dela Curryja i mlađi brat Stephena, zvijezde Golden State Warriorsa i NBA lige.

Također sjajan šuterski pedigre bek momčadi Dukea dokazao je predvodeći svoju momčad do pobjede nad Michigan Stateom 71:61. Ubacio je 29 poena šutirajući za tricu 6/9. Izjednačio je klupski rekord po broju ubačenih šuteva za tricu u jednoj utakmici doigravanja.

U finalu doigravanja za prvaka regije Midwest Duke će igrati protiv momčadi Louisvillea. Pobjednik će izboriti i završni nacionalni turnir četvorice, Final Four. Bude li to Duke, legendarni trener Mike Krzyzewski izjednačit će rekord Johna Woodena (12) po broju sudjelovanja na Final Fouru.

Louisville, koji predvodi drugo legendarno trenersko ime, Rick Pittino, u Indianapolisu je u petak pobijedio Oregon 77:69. Russ Smith ostvario je učinak večeri s 31 ubačenim poenom uz vrlo dobar (9/16) šut iz igre.

Treneru Pittinu to je 12. pobjeda u karijeri u dvobojima Sweet 16 faze. Niti jednom nije izgubio.

Louisville Cardinals (1) – Oregon Ducks (12) 77:69
(Smith 31p, Ware 11p; Singler 15p, Kazemi 11p, 12sk)

Duke Blue Devils (2) – Michigan State Spartans (3) 71:61
(Curry 29p, Sulaimon 16p; Appling 16p)

 South

U najizjednačenijoj utakmici večeri, jedinoj koja je otišla u produžetak, Michigan je pobijedio Kansas 87:85. Pobjednička momčad, za koju su solidne partije ostvarili Glen Robinson III (13 koševa, 8 skokova) i Tim Hardaway Jr. (10 koševa, 5 skokova, 3 asistencije), također djeca poznatih očeva, nadoknadila je 10 poena zaostatka u posljednjim trima minutama dvoboja.

Zasluga je to njezina sjajnog playmakera Treya Burkea, koji je završio utakmicu s 23 poena a da tijekom prvog poluvremena nije ubacio niti jedan. U završnim je sekundama utakmice pogodio daleku i tešku tricu za produžetak, što je ponovio na početku produžetka.

Wolverinesi su izborili finale svoje regije, South, prvi put od vremena famoznog Fab Fivea prije 19 godina, kada su ih do regionalnog naslova vodili Chris Webber, Juwan Howard i Jalen Rose, potpomognuti Jimmyjem Kingom i Rayom Jacksonom, svi redom studenti prve godine.

Za suparničku je momčad, lani nacionalne doprvake, najbolju partiju pružio vrlo perspektivni šuter prve godine Ben McLemore ubacivši 20 poena.

U regionalnom će finalu Michigan igrati protiv Floride koja je nadigrala susjedno sveučilište, Florida Gulf Coast, 62:50. Gatorsi pokušavaju izboriti prvi Final Four nakon naslova osvojenih 2006. i 2007. godine s Joakimom Noahom i Alom Horfordom u momčadi.

Floridu je do pobjede vodio Mike Rosario s 15 poena, dok je Scottie Wilbekin ubacio 13. Susret su dobili obranom jer su uspjeli zaustaviti atraktivnu tranzicijsku igru Eaglesa kojom su dospjeli do ove faze natjecanja. Poražene je predvodio Sherwood Brown s 14 poena, dok je Filip Cvjetičanin, još jedan sin poznatog košarkaša, hrvatskog velikana Danka Cvjetičanina, odigrao 6 minuta tijekom kojih je uspio uhvatiti jedan skok.

Kansas Jayhawks (1) – Michigan Wolverines (4) 85:87, produžetak
(McLemore 20p, Releford 16p; McGary 25p, 14sk, Burke 23p, 10as)

Florida Gators (3) – Florida Gulf Coast Eagles (15) 62:50
(Rosario 15p, Wilbekin 13p; Brown 14p)

Latest Posts

NE PROPUSTITE