Wednesday, May 8, 2024

ZADNJE OBJAVE

NCAA: Syracuse izbacio Indianu, Ross pogodio za pobjedu Ohio Statea

Nakon tri dana pauze sinoć su odigrane utakmice polufinala regija East i West. Ekipa Syracusea uspjela je izbaciti s turnira Indiana Hoosierse, ekipu postavljenu kao prvi nositelj regije. Najnapetiji je dvoboj bio između Ohio Statea i Arizone, gdje je Ohio State slavio zahvaljujući pogođenoj trici dvije sekunde prije kraja utakmice.

East

U regiji East odigrana u polufinala regije te će se za naslov najbolje ekipe regije boriti Marquette i Syracuse.

Marquette Golden Eaglesi uspjeli su rezultatom 71:61 svladali Miami i tako ući među najboljih 8 ekipa lige (Elite 8) po prvi puta od 2003. godine. Košarkaši Marquette spremnije su i koncentriranije ušli u utakmicu i od početka izgradili prednost koju su držali do kraja susreta. Tricom Jamila Wilsona sredinom prvog poluvremena došli su na 10 poena prednost (17:7). Početkom drugog dijela igre Wilson pogađa novu tricu za vodstvo Golden Eaglesa 41:23 te je bilo očito tko će proći u finale regije. Miami je do kraja utakmice samo uspio ublažiti poraz.

Pobjednički sastav predvodio je Wilson sa 16 poena i 8 skokova, dok su Vander Blue i Davante Gardner postigli po 14 poena. Kod Miamija najbolji je s 14 poena bio Shane Larkin.

Marquette će za proboj na Final Four igrati protiv sveučilišta Syracuse, koje je rezultatom 61:50 izbacilo s turnira prvopostavljenu ekipu regije, Indiana Hoosierse.

Syracuse je utakmicu dobio vrlo dobrom obranom s kojom su primili samo 9 koševa u prvih 14 minuta utakmice. Do tada su već došli do prednosti 22:9, uskoro i do 29:11 te je bilo jasno tko će proći dalje. Nije se Indiana predavala, Victor Oladipo i Cody Zeller pokušavali su sve kako bi vratili svoju momčad u igru, ali na svaki njihov pokušaj odgovor je imao sjajni Michael Carter-Williams. Hoosiersi su došli na samo 6 poena zaostatka nakon trice Oladipa, no Carter-Williams je polaganjem prekinuo njihovu seriju te kasnije s dva pogođena šuta donio prednost Orangeu od 14 razlike 10 minuta prije kraja.

Uspjela je Indiana doći tek do 10 poena zaostatka, ali bliže od toga se nisu uspjeli približiti. Hoosiersi su postigli 50 poena na utakmici, što je za njih najmanji broj postignutih poena u cijeloj sezoni. Za to je zaslužna 2-3 zonska obrana Syracusea, koja je njihov zaštitni znak. Carter-Williams predvodio je Orange s 24 poena, dok je Brandon Triche ubacio 14 poena. Oladipo je ubacio 16 poena za Indianu, a Zeller ostvario double-double učinak od 10 poena i 10 skokova.

Finale regije East odigrat će se u subotu u 21.30 po srednjoeuropskom vremenu.

Miami Hurricanes (2) – Marquette Golden Eagles (3) 61:71
(Larkin 14p, Kadji 11p; Wilson 16p, 8sk, Blue 14p)

Indiana Hoosiers (1) – Syracuse Orange (4) 50:61
(Oladipo 16p, Zeller 10p, 10sk; Carter-Williams 24p, Triche 14p)

West

Zanimljivo je bilo i u regiji West, gdje su priliku za ulazak na Final Four izborili Wichita State i Ohio State.

Veoma uzbudljivo bilo je u utakmici Ohio State i Arizone, druge i šeste momčadi regije. Arizona je nešto bolje otvorila susret i kako je prvo poluvrijeme odmicalo, gradila je prednost koja je iznosila 11 poena. U posljednjih 6 minuta prvog dijela igre Ohio State radi seriju 12-5 i na odmor se odlazi sa samo 4 poena prednosti za Arizonu. Buckeyesi sjajno otvaraju drugo poluvrijeme, ne primaju koš prvih pet minuta te dolaze do porednost 44:38. Uspjeli su tu prednost tricom Reshauna Thomasa povećati i na 10 poena razlike, ali Arizona se do kraja susreta vratila u igru.

Minutu i pol prije kraja gubila je Arizona 6 poena razlike, ali realizirali su sljedeća četiri napada i 20 sekundi prije kraja došli do izjednačenja, 70:70. Za Ohio State loptu u ruke uzima Aaron Craft i dodaje ju LaQuintonu Rossu koji pogađa tricu dvije sekunde prije kraja za pobjedu. Imala je Arizona loptu ispod svog koša, pokušali su ju ubaciti na protivničku polovicu, ali neuspješno te se oglasila sirena za kraj susreta.

Drugi susret regije nije bio toliko neizvjestan. Wichita State je od početka utakmice igrala uvjerljivo i bilo je očito da su bolja momčad od La Sallea. Na kraju su slavili rezultatom 72:58.

Već su nakon četiri minute utakmice košarkaši Wichita Statea imali dvoznamenkastu prednost od 14:2 te su ju malo po malo nadograđivali do 16 poena razlike, koliko je pokazivao semafor nakon prvog poluvremena. Odmah na početku drugog dijela igre Malcolm Armstead i Ron Baker pogađaju trice te Wichita odlazi na velikih 22 poena razlike. Do kraja utakmice La Salle se borio i pokušavao, ali nisu uspjeli prednost smanjiti na manje od 10 poena.

Wichita State tako je izborila prolazak među osam najboljih ekipa lige po prvi puta u zadnje 32 godine. Do toga su ih vodili Armstea s 18 poena, 6 skokova i 4 asistencije te Carl Hall sa 16 poena i 8 skokova. Na drugoj su strani po 16 poena postigli Tyrone Garland i Jerrell Wright, ali nedovoljno za slavlje.

Pet minuta nakon ponoći u subotu po srednjoeuropskom vremenu snage će u finalu regije West odmjeriti Ohio State i Wichita.

Ohio State Buckeyes (2) – Arizona Wildcats (6) 73:70
(Thomas 20p, Ross 17p; Lyons 23p)

Wichita State Shockers (9) – La Salle Explorers (13) 72:58
(Armstead 18p, Hall 16p, 8sk; Garland 16p)

Latest Posts

NE PROPUSTITE