Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

NCAA: Uzbudljiva večer u kojoj se Florida Gulf Coast upisala u povijesti

Noćas su odigrane posljednje utakmice trećeg kruga završnog turnira NCAA lige u kojima se tražilo osam putnika za Sweet 16. Bilo je vrlo uzbudljivo u nekoliko utakmici, posebno u regiji West, ali izdvojit ćemo pobjedu Florida Gulf Coast Eaglesa koji su mnoge iznenadili i oduševili svojim igrama.

West

Unutar regije West odigrana su posljednja dva dvoboja trećeg kruga March Madnessa. Obje su utakmice bile vrlo neizvjesne, a u Sweet 16 plasirale su se ekipe Ohio Statea i La Sallea.

U utakmici u kojoj su obje ekipe bile iznimno tricaški raspoložene, Ohio State Buckeyesi uspjeli su slaviti rezultatom 78:75 protiv Iowa State Cyclonesa. Ohio State šutirao je 50% za tri poena (9/18), a Iowa State 48% (12/25). Tijekom cijele utakmice rezultat je bio veoma neizvjestan i često su se momčadi izmjenjivale u vodstvu. Imao je Ohio State 8 poena prednosti šest minuta prije kraja, ali već nakon tri minute gubili su sa 72:71.

Heroj Buckeyesa bio je Aaron Craft koji je ubacio sedam posljednjih poena za svoju momčad. Najvažniji koš bio je onaj posljednji, kada je sekundu prije kraja pogodio tricu pri izjednačenju 75:75 i tako je započelo veliko slavlje Buckeyesa. Craft je susret završio s 18 poena, a najefikasniji je bio Deshaun Thomas s 22 poena. U poraženom sastavu najbolji je bio Korie Lucious s 19 poena.

Vrlo uzbudljiv bio je i drugi susret, u kojemu su košarkaši sveučilišta La Salle svladali Mississippi rezultatom 76:74. I ova je utakmica bila napeta od početka do kraja i tek se u završnim sekundama doznao pobjednik. Mississippi je izborio plasman u treći krug na krilima Marshalla Hendersona, no ovoga puta takva igra nije urodila plodom. Ponovno je šutirao gotovo svaki puta kada je dobio loptu te je na kraju ubacio 21 poen uz šut iz igre 8/21.

U posljednju minutu susreta ušlo se rezultatom 74:74 i tada su košarkaši Mississippija imali čak tri prilike za povesti, no dva puta su promašili (i uhvatili skok u napadu), a zatim su i izgubili loptu te je preostao posljednji napad za La Salle. Loptu je dobio Tyrone Garland koji je polaganjem postavio konačan rezultat 76:74.

Garland je susret završio sa 17 poena, a najbolji kod pobjednika bio je Galloway s 24 poena, dok je 19 ubacio Tyreek Duren. Za Ole Miss je najbolji, uz Hendersona, bio Murphy Holloway s 14 poena i 13 skokova.

Ohio State Buckeyes (2) – Iowa State Cyclones (10) 78:75
(Thomas 22p, Craft 18p; Lucious 19p)

Ole Miss Rebels (12) – La Salle Explorers (13) 74:76
(Henderson 21p, Holloway 14p, 13sk; Galloway 24p, Duren 19p)

East

Regija East također je pružila dva zanimljiva dvoboja. U prvom je prvopostavljena ekipa regije, Indiana upisala pobjedu protiv Templea 58:52, a zatim je i ekipa s 2. seedom, Miami, pobijedila rezultatom 63:59 Illinois.

Tri minute prije kraja Indiana je gubila rezultatom 52:48 te se naziralo veliko iznenađenje, ali na kraju se ono nije dogodilo. Prvo je Cody Zeller izjednačio rezultat, da bi potom Victor Oladipo ubacio slobodno bacanje za vodstvo, a zatim i tricu za potvrdu pobjede. U cijelom tom razdoblju od posljednje tri minute košarkaši Templea nisu uspjeli postići niti jedan poen i tako je sezona za njih završena.

Hoosierse je do pobjede vodio Oladipo sa 16 poena i 8 skokova, dok je 15 poena ubacio Zeller. Od 52 poena Templea, čak 31 ubacio je Khalif Wyatt, ali nije imao potporu odgovarajuću potporu suigrača da dođu do pobjede.

Miami je proveo gotovo čitavu utakmicu u vodstvu, ali Illinois se nije predavao. Uspjeli su u zadnjih 30 sekundi utakmice dva puta doći na samo dva poena zaostatka, ali oba puta su igrači Miamija mirno pogodili svoja slobodna bacanja i tako upisali pobjedu.

Pobjedničku momčad predvodio je Rion Brown s 21 poenom, dok je kod Illinoisa najbolji bio Brandon Paul s 18 poena.

Indiana Hoosiers (1) – Temple Owls (9) 58:52
(Oladipo 16p, 8sk, Zeller 15p; Wyatt 31p)

Miami Hurricanes (2) – Illinois Fighting Illini (7) 63:59
(Brown 21p, Larkin 17p; Paul 18p)

South

Najprometnije bilo je u regiji South gdje su odigrane tri utakmice, ali niti u jednoj nije bilo napetosti do posljednjih sekundi. Najveće iznenađenje, i nastavak sjajne priče, izborili su košarkaši Florida Gulf Coasta, koji su slavili rezultatom 81:71 protiv San Diega i tako postali prva momčad u povijesti koja je s 15. seedom izborila prolazak među 16 najboljih momčadi lige.

Igrači Florida Gulf Coasta su susret prelomili sredinom drugog poluvremena, kada su nakon serije 17-0 došli do prednosti 71:52, koju su bez većih poteškoća održali do kraja susreta. U tom je razdoblju najviše pokazao Sherwood Brown koji je od prvih 10 poena u seriji ubacio 8. Ponovno smo mogli vidjeti njihovu atraktivnu igru s puno zakucavanja te su sigurno izborili veliki broj navijača za sebe.

Najbolji pojedinac ekipe bio je Bernard Thompson s 23 poena, dok je spomenuti Brown ubacio 17. Ponovno je malu minutažu dobio Hrvat Filip Cvjetičanin koji je za 4 minute tek uspio uputiti jedan šut za tri poena, ali ga je promašio. Za San Diego je najbolji bio Jamaal Franklin s 20 poena i 11 skokova.

Prva momčad regije, Kansas Jayhawksi slavili su protiv North Caroline rezultatom 70:58. Nakon prvog poluvremena gubili su s 9 poena razlike, ali su u drugom dijelu potpuno nadigrali protivnike i zasluženo prošli dalje. Upitnik je jedino ostavio Ben McLemore, o kojemu se pričalo kao o jednom od kandidata za prvi izbor drafta, a on je u ovoj utakmici ubacio samo dva poena, uz šut iz igre 0/9. Sada slijede najvažnije utakmice te će morati pokazati zaslužuje li visok izbor na draftu.

Njegove loše igre nadoknadio je Travis Releford s 22 poena, kao i Jeff Withey sa 16 poena i 16 skokova. North Carolinu je predvodio P.J. Hairston s 15 poena i 9 skokova.

U posljednjoj utakmici regije Mike Rosario je s 25 poena (šut 8/12, trice 6/9) odveo Florida Gatorse do pobjede nad Minnesotom 78:64. Gatorsi su nakon prvog poluvremena imali prednost od 20 poena te bez previše muke izborili prolazak u Sweet 16. Najviše problema zadavao im je Andre Hollins koji je ubacio 25 poena, ali to nije bilo dovoljno za Minnesotu.

Kansas Jayhawks (1) – North Carolina Tar Heels (8) 70:58
(Releford 22p, Withey 16p, 16sk; Hairston 15p, 9sk)

Florida Gators (3) – Minnesota Golden Gophers (11) 78:64
(Rosario 25p, Murhpy 15p; Hollins 25p)

San Diego State (7) – Florida Gulf Coat Eagles (15) 71:81
(Franklin 20p, 11sk; Thompson 23p, Comer 10p, 14as)

Midwest

U regiji Midwest odigrana je samo jedna utakmica te ona nije bila napeta jer je Duke pokazao nadmoć od samog početka i malo po malo gradio prednost do konačne pobjede 66:50. Košarkaše Blue Devilsa predvodio je Rasheed Sulaimon s 21 poenom, dok je Seth Curry upisao 17 poena.

Ispadanjem Creightona oprostili smo se od sjajnog strijelca Douga McDermotta koji je ubacio 21 poen i uhvatio 9 skokova, ali obrana Dukea je obavila dobar posao na njemu te je iz igre šutirao tek 4/16, uz savršenih 12/12 s linije slobodnih bacanja. Svi ostali igrači Bluejaysa ostali su na jednoznamenkastim brojevima poena.

Ovo je košarkašima Dukea četvrti prolazak u Sweet 16 u zadnjih pet godina. Ondje ih za četiri dana čeka dvoboj protiv Michigan Statea, trećepostavljene ekipe regije.

Duke Blue Devils (2) – Creighton Bluejays (7) 66:50
(Sulaimon 21p, Curry 17p; McDermott 21p, 9sk)

Latest Posts

NE PROPUSTITE