Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Neizvjesna utrka za obrambenog igraèa sezone

“You can’t teach height”, citat je legendarnog trenera sveuèilišta UCLA, Johna Woodena koji se odnosi ponajviše na èinjenicu da je visina, uz volju naravno, nezamjenjiva u obrani, buduæi da postoje brojni igraèi koji u napadu nisu bili baš produktivni no u obrani su zbog svoje visine ostvarivali nevjerojatne brojeve blokiranih lopti i skokova, primjerice legendarni centar Jazza Mark Eaton. Èini se kako za time idu i glasaèi jer od svog osnivanja u sezoni 1982. /1983., ovu nagradu dobila su svega šestorica igraèa koji ne igraju krilnog centra ili centra. Sidney Moncrief dva puta, Alvin Robertson, Michael Cooper, Michael Jordan, Gary Payton i tada Ron Artest a sad Metta World Peace.

Zadnje 3 godine nagradu je osvojio Dwight Howard te je veoma teško da æe pobijediti i ove godine èak i ako to zasluži. Statistika, koju konzervativni glasaèi najviše vrednuju pri dodjeljivanju ove nagrade su blokirane lopte, skokovi te ukradene lopte. Howard je dosad, a na tome æe vjerojatno i ostati buduæi da ima problema s leðima i ne zna se hoæe li biti spreman za poèetak doigravanja, bilježio 14,5 skokova po utakmici, od èega èak 10,8 obrambenih te 1,5 ukradenu loptu po utakmici, što su mu najbolje brojke karijere u tim kategorijama. Što se blokova tièe, tu je malo slabiji s 2,1 blokadom po utakmici, ispod svog prosjeka karijere, no ipak, njegov doprinos obrani (i napadu naravno) Magica ostaje nemjerljiv, on je jedini pravi skakaè Orlanda, nevjerojatne skoènosti za nekog svoga stasa, i prava smetnja i prijetnja za sve u reketu. Rijetko je zakazao, ove sezone ozbiljnije jednom, u onoj neslavnoj utakmici kod Celticsa, no ne može sva krivnja pasti na njegova leða.

Sergea Ibaku, vrijedno je spomenuti kao kandidata jer je daleko najbolji bloker lige ove sezone, s gotovo nevjerojatna 3,6 blokade po utakmici, više od jednog bloka bolje nego prošle sezone. Dokazao  je da je tu majstor blokirajuæi i Jamesa pa i Griffina, doduše od potonjeg je kao i momèadski mu kolega Perkins i posteriziran. Perkins je prije poèetka sezone izgubio 15 kg, uglavnom kako bi smanjio teret za svoja problematièna koljena, no time je naravno dobio i na brzini i na lateralnoj pokretljivosti, èime je postao glavno obrambeno oruðe van reketa, èesto èuvajuæi protivnièke bekove, primjerice Jasona Terryja, iako je sam Perkins centar, što dovoljno govori o njegovoj atletiènosti. Ipak, statistièki je u svim kategorijama slabiji od Ibake tako da  kao drugi obrambeni igraè svoje ekipe nema realnih šansi.

Kobe Bryant je za Tonyja Allena rekao kako je najbolji igraè koji ga je èuvao, što je naravno ogromna pohvala i dokaz njegovih sposobnosti. On uvijek èuva najbolje protivnièke igraèe van reketa, primjerice kad su Grizzliesi igrali protiv Thundera, bio je na Durantu i uspio ga je zaustaviti koliko je mogao, konstantnim skakanjem, mahanjem rukama  i igranjem “flastera” natjerao ga je na dosta isforsiranih šuteva koji nisu ušli te ih je lagano sakupljao Gasol. Izvrsno brani tricu, stalnim mahanjem rukama veoma èesto krade lopte i odlièan je kod probijanja blokova. Kad se namjeri na nekoga, tu uglavnom prièa staje èak i ako èuva nekog s odliènom kontrolom lopte i sjajnim prodorima poput Chrisa Paula. Osim ukradenih lopti, najbolji dokazi u prilog njegovoj obrani ne vide se u njegovoj, veæ u okrnjenim statistikama igraèa koje je èuvao. Sve je to razlog što ga zovu najboljim lockdown defenderom te nije nemoguæe da sve ove godine zalaganja u obrani konaèno okruni ovom nagradom.

76ersi su veæinu ove sezone (u zadnje vrijeme im baš i ne ide) izgradili na dobroj obrani i velikom doprinosu s klupe. Što se tièe obrane, zna se da je u toj ekipi glavni Andre Iguodala, specijalist za obranu, koji je dugo tražio svoju ulogu u momèadi. Neko je vrijeme bio drugi scorer pa go-to guy, no to nije baš najbolje išlo, pa se stoga posvetio obrani, a sad se našao u miksu svega toga. Zna da nije clutch, da to mora prepustiti drugima, igra strašnu obranu na najboljim protivnièkim igraèima, zbog èega mu malo pate koševi, ove sezone zabija najmanje od svoje sophomore sezone, ali zato je bilježi jako dobre brojke u asistencijama. Koševe prepušta Lou Williamsu i Evanu Turneru, a višak energije iskorištava za najbolje brojke karijere što se tièe obrambenih skokova i ukradenih lopti. Èini se da taj sistem i radi, pogotovo kad nanjuše krv, jer su 76ersi pri vrhu NBA lige po broju pobjeda s više od 20 koševa razlike, dok su s druge strane, meðu najlošijima u utakmicama s tijesnim završnicama.

Ipak, definitivno su premašili oèekivanja, barem što se regularne sezone tièe, uglavnom zahvaljujuæi veæoj defenzivnoj orijentiranosti, i nesebiènosti pri dijeljenju lopti, gdje se upravo Iguodala iznenaðujuæe istaknuo.

LeBron James ove godine posve zasluženo vodi u utrci za MVP-a, ima stvarno nevjerojatnu sezonu, iako se još uvijek nije popravio u završnicama, primajuæi velike kritike zbog (nepotrebne) nesebiènosti, no obranu je digao za stupanj više. Teško je za povjerovati da isti èovjek  može uspješno èuvati i Chrisa Paula, Paula Gasola, Kobea, Rosea, no Jamesu i to uspijeva. Po nagovoru defenzivnog orijentiranog trenera Heata Erika Spoelstre, James je ove sezone preuzimao nevjerojatno širok spektar obrambenih zadataka i gotovo ih sve odradio uspješno. Miami je ove sezone najuspješniji protiv napada koji igraju izolaciju, a glavni razlog za to je upravo James, koji dopušta oko pola koša kad protivnièki igraè ide jedan na jedan protiv njega. Neuspješan je bio protiv Anthonyja, no to nije bila samo njegova krivnja, veæ je u nekoliko akcija zakazao Bosh koji mu je trebao pomoæi. Stvar je u tome da je James toliko uspješan u napadu da se njegov obrambeni uèinak èesto previdi, a i sve više struènjaka govori kako se nagrada za najboljeg obrambenog igraèa ne dodjeljuje onom koji igra najbolju obranu veæ onom s najviše blokova i skokova, zbog toga i tolika Howardova dominacija, no ove sezone glasaèi nisu mogli ne zamijetiti Jamesovu obranu u svim utakmicama Heata te se on nameæe kao jedan od top kandidata za ovogodišnju nagradu, a vjerojatno æe ju i dobiti kao utjehu ako MVP ode u ruke Kevina Duranta.

Latest Posts

NE PROPUSTITE