Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Neizvjesno ljeto u Bostonu: Hoće li Pierce i Garnett ostati?

Kevin Garnett je napuštao parket posljednji put ove sezone. Doc Rivers mu nije rekao puno dok je izlazio, nije bilo potrebno. Knicksi su izdržali posljednji prkosni juriš momčadi koja je igrala košarku sa srcem i ponosom, nešto što danas i nije česta pojava. I prije su Celticsi gubili u doigravanju ali su uvijek imali iduću sezonu, ovoga puta osjećaj je bio drugačiji. Sjeća li se itko Hrabrog srca?

William Wallace: “Što to rade?”

Argyle Wallace: “Opraštaju se na svoj vlastiti način. Sviraju zaboravljene i zabranjene melodije na svojim zaboravljenim gajdama.”

Ti posljednji trenutci šeste utakmice prvog kruga doigravanja u Bostonu su izgledali kao kraj jedne ere. Celticsi nikada, otkako je u Boston došao Kevin Garnett, nisu ispali iz doigravanja u prvom krugu. Sezonu su počeli s velikim očekivanjima i obnovljenim rosterom, duga klupa je trebala biti njihov forte. Ušli su u regularni dio sezone sa statusom contendera, ljeto pak donosi više pitanja nego odgovora.

Hoće li se vratiti Garnett i Pierce na još jedan, posljednji ples? Možda još i važnije, hoće li ih Danny Ainge htjeti?

Paul Pierce je već duboko zagazio u “father time”, s 35 godina na leđima i još jednom godinom ugovora koji mu donosi 15,3 milijuna dolara. Ikona Bostona i Celticsa koja nije tražila razmjenu čak ni onda kada su Kelti bili ispodprosječna momčad. Pa ipak, godine i veliki ugovor nikako nisu dobra kombinacija u NBA ligi, naravno to zna i dužnosnik Celticsa u kojega će ovoga ljeta biti uperene oči svih onih koji “krvare zelenu boju”.

Danny Ainge je u nekoliko navrata izjavio da su pred njim teške odluke i nije tajna da je već ove sezone tijekom veljače pokušao ostvariti trade kojim bi Paul završio karijeru u drugom dresu. Tada je Yahoo! Sports, tj. Adrian Wojnarowski izvijestio kako je blizu realizacije bio trade u kojem bi sudjelovale tri momčadi, Mavericksi, Hawksi i Celticsi.

Danny Ainge: “Ono što je važno razumjeti je da će ova odluka biti jako teška, naročito za fanove, ali i sve ostale. Što se tiče onoga što je najbolje za Celticse to je također teško pitanje, mi nismo u situaciji da ćemo dobiti dvadesetjednogodišnjeg All-Star igrača ili prvi izbor drafta ako pustimo Piercea. U tom slučaju ova odluka ne bi bila tako teška, ali ipak da, imam osjećaj da će ovo biti jako teška odluka.”

Ainge će na kraju napraviti ono što smatra da je najbolje za Celticse i u tom pogledu postoji nekoliko mogućih scenarija. Pierce može pristati na restrukturiranje ugovora ili jednostavno čekati. Jedno je sigurno, karijeru želi završiti u Bostonu i planira igrati iduće godine.

Paul Pierce: “U ovoj fazi karijere idem godinu po godinu. Očekujem i planiram odigrati posljednju godinu ugovora pa ću razmisliti nakon toga. Uvijek sam govorio da želim karijeru završiti u Celticsima. Međutim, odluka je na njima, moj ugovor za iduću sezonu nije garantiran stoga je odluka u potpunosti u njihovim rukama. Bez obzira na to da li me odluče zamijeniti i završim negdje drugdje svejedno se mogu vratiti i potpisati ugovor na jedan dan kako bih se umirovio kao Celtic.”

S druge strane Celticsi mogu amnestirati, zamijeniti ili zadržati Piercea da odigra sezonu. Kada govorimo o amnestiji treba uzeti u obzir jedno, ključno pitanje. Je li lošije platiti 15,3 milijuna dolara za jednu sezonu igraču koji će tada imati 36 godina ili platiti 5 milijuna dolara da nemate više najboljeg all-around igrača u ekipi, uz neizbježnu PR katastrofu?

Celticsi imaju već 14 igrača s potpisanim ugovorima za iduću sezonu (četiri ugovora nisu garantirana), nisu naročito fleksibilni i nemaju previše opcija. Igrači poput Brandona Bassa, Jasona Terryja, Jeffa Greena i Courtneya Leeja će iduće sezone ukupno zaraditi 25,9 milijuna dolara, naravno to su garantirani ugovori.

Garnett bi trebao odraditi još dvije od tri godine ugovora vrijednog 36 milijuna dolara, a njegova uloga u ovoj momčadi je usko vezana za Pierceov status. Kevin je srce i duša ovih Celticsa, emotivni katalizator koji pršti energijom čak i u poodmakloj dobi, pogotovo u obrambenim zadatcima. U slučaju da Pierce ipak ode nemojte očekivati da Garnett ostane. Rijetko koje dvije zvijezde su se tako našle i kliknule odmah na način kako su to učinili Paul i Kevin. Njihova sudbina u Celticsima je uvjetovana međusobnim ostankom i bit će prava šteta ako karijere završe razdvojeni.

Njihovi Celticsi su igrali košarku na pravi način. Srčano, čvrsto i nesebično. U mnogobrojnim epskim nadmetanjima u doigravanju podsjetili su nas na “zlatne dane” NBA lige. Pokazali su da je i tipovima koji zarađuju na desetke milijuna dolara stalo do malih stvari koje čine pravog šampiona.

Očekuje nas zanimljivo i neizvjesno ljeto u Bostonu, a ako je ovo zbilja kraj jedne ere onda je završila karakteristično. Kada su ih svi otpisali vratili su se iz mrtvih, nakon ozljede Ronda nisu im davali šanse da uopće uđu u doigravanje, oni su naravno ušli. Kada su Knicksi poveli 3-0 i svi predviđali metlu, opet su se vratili. Izašli su boreći se, dok je gotovo 20.000 ljudi u Gardenu grmjelo: “You can’t handle the truth!”

Latest Posts

NE PROPUSTITE