Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Neki novi Bullsi

Košarka je igra koja se vrti oko riječi vrhunsko, ali ne perfektno. Najbolja ekipa regularnog dijela sezone u povijesti, Golden State Warriorsi iz prošle sezone, ipak su upisali devet poraza u svom pohodu na rekord. Najbolji šuteri svih vremena ipak promaše približno onoliko šuteva koliko i pogode. Pobjede u blowout maniru ipak završe s tim da poražena ekipa postigne neke poene.

Isti princip se može primijeniti na ljetnu tržnicu u NBA ligi, kada timovi često prave sitne korake unazad da bi u konačnici napravili ogroman skok naprijed. Ovoga puta ćemo se usredotočiti na ekipu Chicago Bullsa, koji u posljednje vrijeme plešu svoj valcer striktno okrenuti leđima.

Njihova ljetna pauza je počela bombom – objavljeno je da će bivši dobitnik MVP nagrade, Derrick Rose, svoju karijeru nastaviti u New York Knicksima. Vratimo satove nekoliko godina unazad; kada su Bullsi putem drafta osigurali usluge lokalnog momka, rodila se nova epska priča. Rose je procvao instantno, te za nekoliko sezona je držao trofej namijenjen najkorisnijem igraču lige u sezoni kada su Bullsi ubilježili 62 pobjede. No, magija je nestala nakon što je novi heroj Vjetrovitog grada ozlijedio koljeno u meču protiv Philadelphije, a zatim još nekoliko puta. Napustili su ga jedinstven atleticizam i hrabrost koji su bili njegovo najopasnije oružje.

Realistima je odmah bilo jasno – Rose nikada neće vratiti formu iz 2011. godine, niti u Chicagu niti bilo gdje drugo. Bullsi su u pravu, vrijeme je za rastanak. Idućeg ljeta, Rose će biti slobodan igrač i Bullsi bi ga izgubili ne dobivši ništa zauzvrat (ili još gore, potpisali ga na novi ugovor).

Vezanje starijeg i ozljedama sklonog playmakera, držalo bi franšizu na mjestu kao sidro koje vuče prema dnu.

Razmijenivši Rosea u New York, Bullsi su u svoj roster dodali solidnog centra u Robinu Lopezu i playmakera iz prve runde drafta Jeriana Granta. Iako je pokazao sasvim pristojne vještine u bljeskovima, Grantova najveća kvaliteta dolazi u ulozi rezerve. Bullsi ga imaju na veoma jeftinom ugovoru u idućih nekoliko sezone, što im daje fleksibilnost u pronalaženju trajne zamjene za Rosea dok još razvijaju potencijalnu mladu snagu.

Derrickov odlazak ostavlja Bullse bez njegovog mentaliteta alfa mužjaka, što znači samo jedno – ovo je sada tim Jimmyja Butlera.

jimmy-butler

Kada su Roseov ugovor izbrisali iz svojih ekonomskih knjiga, Bullsi su došli na raskrsnicu. Imali su opciju da grade komplementaran roster oko Butlera ili da ga razmijene i pritisnu dugme za reset. S veoma malo ekipa koje bi iduće godine željele samo dno lige (za razliku od prethodnih sezona) i vjerojatno s jednom od najdubljih draft generacija u posljednjih nekoliko godina, ovo bi bila savršena prilika za korak nazad samo da bi napravili skok naprijed.

Međutim, Bullsi ponovo biraju kompetenciju, potpisujući veterane koji bi trebali zamijeniti one koji su izgubljeni. Pau Gasol, Joakim Noah i Rose sa sobom su odnijeli dosta iskustva i potencijalno pronalaženje kvalitetnih veterana bi dovelo Chicago na playoff kartu bez žrtvovanja vremena, sezone i nerava mnogobrojnih navijača.

No, kako smo to već navikli s timom iz Illinoisa, odgovorna lica su još jednom ostali glavama debelo u prošlosti. Nazad u 2010., Rose i Gasol su nastupali u All-Star utakmici; da bi zamijenili njihove ofenzivne učinke, Bullsi su se okrenuli još jednom paru iz All-Star utakmice iste godine – Rajonu Rondu i Dwyaneu Wadeu.

Prošle sezone, Rondo je napunio svoju kolonu za statistiku do samog vrha u dresu Sacramento Kingsa, ali nije ostvario zapaženu ulogu u bilo čemu drugom. Nekada poznat po svojim obrambenim sposobnostima, Rondo se našao u ulozi najslabije karike na terenu u tom segmentu. Ne samo da su ga protivnički igrači probijali s lakoćom, nego nitko u timu nije dozvolio veći broj poena po utakmici prošle sezone nego petorka Kingsa s njim na terenu.

Potpisivanje Ronda u svojstvu zamjene za Rosea je kratkovidna odluka bazirana na bivšim postignućima i definitivno ne na trenutnom stanju njegove igre. Tridesetogodišnji playmaker može doprinijeti timskom napadu samo s loptom u rukama; baš taj faktor negativno utiče na Butlerov razvoj kao organizatora igre i limitira ga na ulogu spot-up šutera.

Problem samo postaje složeniji uparivanjem Rondoa u backcourtu s Wadeom. Budući Hall of Famer je imao veoma dobru prošlu sezonu, bilježeći 19 poena po utakmici za 48 pobjeda Heata. Nastupio je i u All-Star utakmici i to kao starter za tim Istoka. U samom doigravanju, Flash je nosio cijelu ekipu do sedme utakmice druge runde.

Ali jedna stvar mora biti jasna, Wade je u 35. godini života i prošlogodišnja 74 nastupa su najviše od sezone 2010-11. Već je svima poznato da Dwyane godinama pati od kroničnih problema s koljenima, odnosno meniskusima, koji su sveli njegovu brzinu i atleticizam na sami minimum. Osim povremenih bljeskova, njegov šut za tri poena je potpuno degradirao. Uz Rajona u timu, Bullsi su ozbiljni kandidati za najlošiji šuterski tandem u ligi. Da bi bolje shvatili situaciju trokuta Rondo – Wade – Butler na terenu, spomenimo činjenicu da je ovaj trio u prošloj sezoni kombinirano ubacio 133 trojke; cifru koja je premašena od strane 30 individualaca diljem lige. Od njih trojice, Rondo je bio daleko najprecizniji (36,5%), što je podatak koji užasava. Rondo i Wade su barijere u obrani (ne za protivnike) u ovom dijelu svojih karijera, te su obojica s reputacije slabih vanjskih šutera došli do ignoriranja od strane braniča. Uključujući opciju na centru – Robina Lopeza ili Cristiana Felicia – 60% startne petorke ima slab ili nepostojeći šut. Butler, ne baš snajperski precizan, imat će definitivno veći teret na ramenima u sezoni ispred nas.

cousins rondo
Nezaobilazna činjenica je i svakako promjena na kormilu ekipe. Novo lice prošle sezone jeste bio Fred Hoiberg, bivši trener Iowa State univerziteta. Zaposlen je kratko nakon što su se Bullsi riješili Toma Thibodeaua na, blago rečeno, neciviliziran način što je izazvalo žustru reakciju javnosti i medija.

Prije svega, postoje oni koji osjećaju da je Thibodeau obavio sjajan posao oživljavanja ekipe i dovođenja tima u društvo konkurenata za titulu. Stvorio je novu kulturu, baziranu na vrhunskoj obrani i definitivno vratio Bullse na pobjedničke staze. S druge strane, čak i šačica onih koji su smatrali da je franšizi potrebna promjena na trenerskoj poziciji, osudili su ovakav potez generalnog menadžera Gara Formana koji je samo nastavio njegovati negativnu reputaciju organizacije u posljednjih nekoliko godina.  Dakle, reći da je Hoibergov tajming za dolazak bio pogrešan, bilo bi prepovršno.

Prva od odluka koja je dočekana na nož bilo je preseljenje Noaha na klupu. Iako je Rose lice franšize još od 2008. godine, Noah je bio omiljeni među navijačima uz njega. Svakako, poznato je da je u najboljim izdanjima reprezentativac Francuske bio jedan od najboljih defenzivnih igrača diljem lige. Navijači su osjećali manjak respekta prema Noahu i dovodili u pitanje Hoibergove sposobnosti na mjestu glavnog trenera. Ovakve stvari su samo vodile do nesuglasica između njega i igrača. Najbolji primjer za to jeste slučaj kada je Butler nazvao trenera ‘premlakim’. Na samom kraju, Bullsi su završili regularnu sezonu s omjerom 42-40 što je bilo dovoljno tek za 9. mjesto i propuštanje doigravanja. Šlag na kraju, reklo bi se.

Ali sada, Freddy ima priliku za iskupljenje. Svjež početak, s novim timom. Unatoč mišljenju mnogih da je ovakav roster recept za katastrofu, Hoiberg vjeruje u dobar rasplet situacije.

Da bi maksimizirali svoje šanse za prevlast na terenu, Bullsi će morati kreirati većinu napada na nepostavljene obrane, što u suštini i predstavlja jedan od principa Hoibergovog napada. Unatoč tome, prošle sezone je bilo kristalno jasno da ekipa nije imala igrače koji će trenerovu viziju sprovesti u djelo. Podmlađivanje tima i akvizicija atletičnijih momaka su bili označeni kao glavni cilj tijekom ljetne pauze; tjedan nakon otvaranja tržnice, Bullsi su u ekipi imali dvije zvijezde s pogrešne strane tridesetih i dvadesetosmogodišnjeg Lopeza. Crveni plašt je mahao na jednoj strani, a bikovi su trčali u suprotnom smjeru.

Tim je sada sastavljen tako da se apsolutno kosi s mudrošću koje propovijeda moderna NBA. Ali ipak, ovaj arhitektonski propust može biti baš ono što je potrebno Rondou da napravi jednu od svojih situacija. Postoji i druga opcija: Bullsi su stvorili tako naopaku situaciju na mnogim nivoima da samo neko čudan poput Rajona može vratiti stvari u koheziju.

I ako Bullsi zaista poprime izgled Rondovog dizajna, skoro da navijači Bullsa već mogu osjetiti tapšanje po ramenu u znak sućuti od strane navijača Mavericksa i Kingsa. Oni barem znaju kako izgleda uništena petorka kao posljedica njegove nepredvidivosti. Postoji nekoliko razloga da vjerujemo da će ovu priliku tretirati drugačije: neće igrati čisto iz potrebe da rehabilitira svoju vrijednost na tržištu; igrat će da pogura još jednu postsezonu kao one u Bostonu koje su ga stavile na košarkašku mapu i natjerale javnost da spozna njegovo umijeće. Sjećate li se onog Rondo-Wade koškanja koje je odvelo do Rondovog dislociranog lakta u 2011.? Sjećate li se kako je nastavio igrati uz ozljedu? Što ako ta natjecateljska vatra u njemu još uvijek gori?

wade

Ovaj trio Bullsa je lud, ali što ako je to prava doza ludosti? Rajon je uvijek vidio uglove koji drugi nisu, a Wade je proveo većinu karijere cijedeći obrane svojim kretnjama bez lopte. Ako Lopez posjeduje bilo što slično iznadprosječno u svom arsenalu, to jeste postavljanje blokova. Dakle, bit će pregršt pletenja mreže i uručivanja lopte s dosta kretanja – ne nužno iz Hoibergovih zahtjeva nego zbog košarkaške logike prije svega.  Za siguran floor spacing, Bullsi će se ozbiljno oslanjati na Nikolu Mirotića, Douga McDermotta i molitvu da će se procenti Denzela Valentinea s Michigan Statea prenijeti u NBA.  Ipak, niti jedan od tih igrača se nije pokazao dovoljno pouzdan za više od 25 minuta po utakmici.

I eto zašto bi Bullsi mogli biti interesantni iduće sezone, čak iako su šanse male da budu dobri kao što se nadaju. Realnosti službenika u Chicagu će sigurno pritisnuti tim da u Hoibergovom playbooku pronađu način da sve štima i da igra akcentira Butlera. To ne bi trebalo biti preteško, Jimmy je već najbolji cutter u ligi: među igračima koji su prošle sezone bili u barem 100 posjeda koji su rezultirali probijanjem prema košu, nitko nije bio toliko učinkovit kao Butler – bilježio je nevjerojatnih 1,53 poena po posjedu u tom slučaju. Ono što ovaj podatak čini još impresivnijim jeste činjenica da su idućih 14 igrača na listi centri ili krilni centri. Samo 9,2% Butlerovih posjeda su bili proboji ka obruču, ali ta će se brojka dramatično povećati.

Druga strana parketa za Bullse je dosta manje jasna (ili čista kao dan, ovisno o vašoj tački gledišta) – Chicago će biti veoma loš u defenzivi. U dvije sezone otkako je LeBron James napustio Miami, Wadeove brojke pokazuju igrača koji čini petorku defenzivno lošijom kada je na terenu. I unatoč momentima genijalnosti, Rondo se nije spustio u pošten obrambeni stav još od ozljede tetive pred kraj karijere u Celticsima, periodu koji je sve dalje u njegovom retrovizoru. Butler svakako ostaje kao jedan od najtalentiranijih krilnih defenzivaca, ali čak ni on neće moći nadoknaditi Rondove i Wadeove propuste uzrokovane godinama i erozijom vještine. Lopez je solidan rim protector i skakač, no Bullsi nemaju idealnog partnera za njega. Fanovi u Chicagu su oduševljeni Feliciom, koji se lateralno miče dosta dobro za tipa od 125 kilograma, ali većinom zauzima isti prostor kao i Lopez; sophomore Bobby Portis koji u nekim analizama kotira kao ultrapokretna četvorka, većinom je izgubljen u zadacima koliko i motiviran.

Primjećujete da mnogo stvari neće ovisiti baš o Wadeu. Dwyane će idućeg siječnja napuniti 35 godina i čak iako ostane zdrav kao prošle godine, morat će se boriti za poene. Više je vjerojatno da ćemo gledati Wadea od prije prošle sezone ili čak nekog manje dobrog. Nemoguće je predvidjeti kada će točno udariti oštrica pada forme. I Wade i Rondo su potpisani na dvogodišnje ugovore, pa se Bullsi neće morati brinuti o vezanju za ostarjele zvijezde ali plan igra ipak ostaje poprilično kapriciozan. Chicago ipak ima kakvu takvu jezgru s Portisom, Feliciom, Valentineom, McDermottom, pa i Jerianom Grantom, koju svakako treba usporedo razvijati i iskoristiti boravak iskusnijih momaka.

U Chicagu će biti vjetrovito…

Latest Posts

NE PROPUSTITE