Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Neki novi Knicksi

Zemlja je okrugla, Woody Harrelson ne može skoèiti i Knicksi imaju superstara koji ne zna pobijediti u NBA ligi. To su èinjenice s kojima mirno svake veèeri idem u krevet meðutim dogodio se poremeæaj u sili i danas Knicksi sjede na vrhu Istoène konferencije.

Kao prvo Knicksi su trenutno 16. momèad lige po broju asistencija po utakmici što je za njih velika stvar i veliki plus generalnom menadžeru Glenu Grunwaldu koji je konaèno shvatio da za uspješno funkcioniranje ekipe u kojoj svaki drugi napad loptu na 20 sekundi zaustavlja “najbolji èisti skorer lige” Carmelo Anthony, kako mu vole tepati iz meni nepoznatih razloga, (Kevin Durant je upravo osjetio blagu glavobolju), mora dovesti razigravaèa koji takvog i njemu sliène èini boljima pa makar i onoga koji je jednom nogom veæ u penziji ali ako ništa bar nije Azijat s klupe i ne košta puno pa je Melov ego siguran a klupska blagajna spašena. Naravno, Jason Kidd je daleko od svojih najboljih dana i nije više toliko dobar u obrani ali još uvijek zna kako se vodi ekipa a i više je on zaboravio o košarci nego što æe njegovi (pre)cjenjeni kolege ikad nauèiti.

Druga stvar, i ne, još ne vjerujem da ovo pišem makar su prošle tek tri utakmice, pa i da su sve tri igrali protiv Washington Generalsa, Knicksi su prva obrana lige! 87,5 poena po utakmici je respektabilna brojka za momèad koja je nominalno stara i èiji visoki igraèi ne bi skoèili ni da im se o životu radi (17. u ligi trenutno) a o defenzivnim rotacijama da i ne govorimo pa ipak eto za ovaj iznenaðujuæi start Knicksa kljuèna je obrana.

Treæa stvar koja se posljedièno može išèitati iz prve je da su Knicksi takoðer trenutno i jednako dobri u napadu te su nakon obraèuna s Mavsima treæi najbolji napad lige sa 104,5 poena po utakmici. Uz dobar protok lopte (još uvijek èudno zvuèi…) jedno od ugodnijih iznenaðenja unutar ovog velikog iznenaðenja je i igra J.R. Smitha. Sad uzmite kratku pauzu da vam se primi ovo što sam upravo rekao jer ipak prièamo o jednom blago reèeno “posebnom” liku koji je sam izjavio da nikad nije uzeo loš šut u karijeri a njegov game-management je odavno prièa za komiène filmove. I taj famozni J.R. Smith je trenutno jedan od najboljih i najefikasnijih igraèa Knicksa. Da ne bi bilo zabune, deèko je fantastièan talent, krasna atleta èudesnih fizièkih moguænosti s jako dobrim šutom izvana i opæenito impresivnim ofenzivnim moguænostima, a u Denveru ga ionako nikad nitko nije pitao da igra obranu. Ima neke svoje mušice i klasièni je do or die igraè koji æe jednu utakmicu stavit 50 i pogoditi nemoguæe a onda ubit ekipu narednih deset utakmica ali u ovom trenutku PER Smitha (20,5) je lošiji samo od onoga Carmela Anthonyja (24,3) i vidi vraga Knicksi rasturaju.

Takoðer treba spomenuti i neuobièajeno efikasnu i korisnu igru gore spomenutog. Nakon nebulozne utakmice protiv Heta na otvaranju (10-28 šut iz igre), Melo igra racionalnu i efikasnu košarku (za sada). Jako puno je prièao ovo ljeto o olimpijskom iskustvu i igranju s drugim šampionima (iako ih u toj verziji Dream Teama nema puno) poput LeBrona Jamesa koji je napravio rijetku stvar i promijenio svoju igru kako bi se konaèno popeo na najvišu stepenicu, onu NBA šampiona. Mislim da Carmelo ipak nije takav kalibar u glavi, podsjeæa me na one prve mraène godine post-Jordan ere, ere igraèa s maksimalnim ugovorima i personaliziranim tenisicama ali bez pobjednièkog mentaliteta. Sezona je duga i na kraju æe se sve pokazati, kad ga ide onda je doslovno nezaustavljiv ali to nije dovoljno ni za drugi krug doigravanja ako je protivnik pravi. Ono što on mora napraviti je nešto što je svakom superstaru teže od bilo koje NBA obrane; mora pobijediti sebe na mentalnoj razini a ja jednostavno smatram da taj èovjek to nema u sebi.

Smatram da je rijetko kada bila posložena ekipa s manje kompatibilnih dijelova od New York Knicksa osim možda Kingsa iz Sacramenta jer kada uzmete u obzir da su dva ponajbolja igraèa Knicksa cijepljeni od timske igre (a onaj koji igra ispod koša da inaèe po poziciji ne mora ordinirati blizu košu imao bi manji prosjek skokova i blokada u karijeri od Tyrona “Muggsyja” Bougesa), prva zamjena je osebujan lik i to nikako ne na dobar naèin, najinteligentniji igraè ima vršnjake u staraèkom domu a najbolji defenzivni igraè još nije imao utakmicu s deset skokova ove sezone, iako treba reæi da Chandler još nije igrao preko 30 minuta niti æe u skorije vrijeme i upravo zato je ovakav start ekipe s Manhattana ugodno iznenaðenje mlade NBA sezone. Ronnie Brewer i Raymond Felton za sada igraju efikasnu i kontroliranu košarku na oba kraja terena iako se jednom playu ne može dogoditi da za 30 minuta igre ima tek jedan asist i èetiri turnovera osim ako se ne zoveš Russell Westbrook, ali to je veæ druga prièa. Kurt Thomas se junaèki nosi s osteoporozom i usput se priprema za treæi nastavak “Uncle Drew” reklame gdje ga èak i ne moraju dodatno postaravat, Steve Novak je namjestio nišanske sprave, zgodnu cameo ulogu odraðuje bezvremenski Sheed koji me s par trica podsjetio na izvlaèenja legendarnog Nevena Popoviæa na vruæim basketaškim terenima u Makarskoj i to je to, Knicksi su prvi na Istoku, za sada. Ostaje pitanje kako æe ova momèad reagirati na povratak Amarea Stoudemirea, koliko može dati Marcus Camby u obrani koji je protiv Dallasa odigrao svoju prvu utakmicu sezone. Knicksi imaju pet igraèa preko 35 godina starosti ili mladosti, kako hoæete, sigurno neæe šutirati trice 45% timski tijekom èitave godine ali ako mogu nastaviti igrati ovakvu obranu, s rezonskim Melom, kvalitetnom distribucijom lopte i zdravim rosterom možda æe ljeto doæi kasnije u Garden ove sezone.

Latest Posts

NE PROPUSTITE