Sunday, June 4, 2023

ZADNJE OBJAVE

Nelson napušta klupu Warriorsa!

Legenda NBA lige, Don Nelson u ponedjeljak æe napustiti klupu Golden State Warriorsa. Tu je vijest prvi objavio Associated Press, koji je naglasio i vjerovatnost da se trener sa najviše pobjeda u povijesti lige umirovi. Nepoznati izvor je informaciju dao u èetvrtak, izazvavši bombastiène reakcije meðu košarkaškom javnosti.

70-godišnji Nelson ima 1335 pobjeda iz 31 sezone, trenirajuæi Buckse, Warriorse, New York i Dallas. S njima nije imao priliku igrati NBA Finale i osvojiti titulu, no to je uradio kao igraè Boston Celticsa, osvojivši pet prstenova. Meðu navijaèima Bostona je njegov najèuveniji trenutak u najtrofejnijem NBA klubu bio ubaèaj u Finalu 1969. protiv svog bivšeg kluba LA Lakersa, kada je njegov šut odbijen od obruè ipak ušao i Celticsima donio jedanaestu titulu.

Nepoznati izvor ipak nije bio siguran je li to konaèni kraj karijere Nelsona, no njegov 4-godišnji ugovor vrijedan 6 mil. dolara je isplaæen. Warriorsi su se, naime, ove sezone odluèili na velike promjene, zbog novih vlasnika, braæu Lacoba i Petera Gubera, koji su kupili klub za 450 mil. dolara. Jedan od najboljih poteza ovog ljeta je svakako bilo dovoðenje centra Davida Leeja. Te promjene, su eto, ukljuèile i promjene trenera.

Na prvo mjesto po pobjedama kao trener je zasjeo 7. travnja, pri završetku svoje èetvrte sezone kao trener Warriorsa, koji su tu sezonu završili sa omjerom 26-56. U èetiri godine, koliko je proveo u San Fransiscu se nije mnogo proslavio. Najveæi mu je uspjeh polufinale Zapada u prvoj sezoni. U ostale tri sezone je skupio “samo” 103 pobjede. NBA eksperti su mu spoèitavali run and gun stil igre, i preèesti team rebuliding.  Trenersku karijeru je poèeo kao i trener i GM Bucksa, 1976. Bucksi su ostali u potpunom rasulu nakon odlaska dvojice najboljih igraèa Bucksa u povijesti, Oscara Robertsona i Kareema Abdula-Jabbara. On ih je preporodio, i odveo u doigravanje 9 puta u 11 godina. Godine 1988. preuzeo je Warriorse te oformio jedan od najubojitijih NBA tandema poèetkom 90-tih, TMC koji su èinili Tim Hardaway, Mitch Richmond i Chris Mullin. Godine 1995. dobiva otkaz i slijedi izlet u New York Knicksima te nakon manje od jedne godine odlazi u Dallas gdje se zadržava 8 godina. Upravo je on zapoèeo playoff eru Dallas Mavericksa koja traje 10 godina, do danas. Važno spomena je da je Don imao rak prostate koji je pobijedio. Ako se umirovi, NBA æe izgubiti velikana koji je košarkašku igru digao na novi nivo.

Latest Posts

NE PROPUSTITE