Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

(Ne)moguće razmjene

Lagano se približavamo All-star vikendu i svime što dolazi sa tim događajem. Ne znam kako nekome drugom, ali meni je jedna vrlo bitna stvar povezana sa tim događanjem, a to je trade deadline. Da pojasnim – NBA liga dopušta razmjene od ljeta pa sve do 16. četvrtka u sezoni, a on obično pada u veljači. Ove godine, rok za razmjene je četvrtak, 18. veljače u 15:00 po ET, odnosno u 21:00 po CET, vremenskoj zoni kojoj mi pripadamo. Taj dan je uvijek „ludački“, tradeovi se objavljuju na sve strane, a samo prošle godine imali smo par razmjena čiji se efekt tek sada vidi. Goran Dragić je najveće ime koje je promijenilo sredinu, a on je Phoenix zamijenio sa Miamijem. Njegov suigrač Isaiah Thomas je vruću Arizonu zamijenio hladnim Bostonom, a sada je možda i najbitniji dio ekipe koja je jednu veliku zvijezdu udaljena od napada na titulu. Reggie Jackson je OKC zamijenio sa Detroitom, gdje se snašao odlično, dok je Brandon Knight krenuo put Phoenixa. U Milwaukeeju su njega odlučili zamijeniti sa Michael Carter-Wiliamsom. Kako je meni ovaj čitav period izuzetno drag, volim i gledati tko to može biti razmijenjen i gdje tko može završiti do devet sati po našem vremenu, 18. veljače 2016. godine. Ovo je samo par mogućih razmjena, mada su neke više realne od drugih.

Blake Griffin to Boston Celtics

uz ovaj trade dodajte barem jedan ili dva picka, od čega jedan mora biti prva runda

Da, znam što mislite, kako bi Clippersi razmijenili drugu najveću zvijezdu na rosteru i to još za nekog tamo Marcusa Smarta ili Jareda Sullingera ili Davida Leeja, ali ja ne vidim zašto ovo nije moguće? Kao što sam rekao uvodu, Boston je udaljen samo jednu veću zvijezdu od napada na barem finale Istoka, a Blake je savršen fit za njih. Kada je Boston u svim prijašnjim razmjenama dobijao one izbore na budućim draftovima, mnogi su se smijali ali sada se to čini kao odlična poslovna odluka Dannya Aingea i njegovih pomoćnika. Sada, oni imaju pick Brooklyna i Dallasa za naredni draft uz naravno svoj pick, te par izbora druge runde. Brooklynov izbor je skoro pa sigurno top pet, dok je Dallasov vjerojatno kasna prva runda (između 15. i 20. izbora). Kada bi oba dali, još uvijek bi imali svoj izbor koji će biti negdje blizu Dallasovog, te bi dobili Blakea Griffina. Griffin je ove godine počeo kao legitimni MVP kandidat, igrao je sjajno ali onda se ozlijedio. Nakon toga, Clippersi su zaredali par pobjeda te su i ove godine, kao i prošle, sasvim okej bez Blakea. Prošle godine bez svoje zvijezde i na pogon Chrisa Paula i ostalih Clippersi su imali 9-6 omjer, a ove sezone su još bolji – u 14 utakmica, dobili su 11 puta. U prvih deset utakmica bez Griffina imali su devet pobjeda zaredom te iznenađujući poraz od Sacramento Kingsa koji su ipak u odličnoj formi u zadnje vrijeme. Griffin je sada obnovio svoju ozljedu tako što je slomio ruku, ali ne na treningu ili nešto tako – on je udario člana organizacije Clippersa! Možda to i nije ogroman znak, ali kada se sve uzme u obzir, ne znam zašto Clippersi ne bi ovo uradili. Vidimo da se može bez Blakea, dobijaju odlične mlade igrače u Sullingeru i Smartu, dobijaju dva izbora od kojih je jedan vjerojatno top pet na naredom, vrlo dubokom draftu… Ipak, ne vjerujem da će Clippersi povući ovako velik potez, tako da je ovo čisto nagađanje. Ali mislim da je ovaj trade fer za obje strane.

Ryan Anderson to Houston Rockets

Vrlo je jednostavno zašto bi ovo trebalo da se desi – Ty Lawson se nije snašao u Houstonu i treba mu nešto novo, a Anderson nije potreban Pelicansima (barem oni tako misle), a Houstonu treba neko da daje poene sa klupe. Počinjemo od Lawsona koji     se, kako sam već rekao, nije snašao u Rocketsima te aktivno se za njega aktivno traži novi dom. Rocketsi ne žele njegovih $12 milijuna na svom payrollu i ne žele nekoga tko za taj novac stvarno ima vrlo slab contribution igri ekipe. Nekada 18. izbor drafta je sa 15.2 poena spao na 6.7, sa 9.6 asistencija na samo četiri, a masivno su mu opali i procenti šuta. U obrani nikada nije bio spekatakularan ali doživio je takav pad u napadu da je jednostavno postalo teško naći neku dobru stranu njegove sezone. Ipak, promjena scene i malo više vremena na parketu mogli bi pomoći Lawsonu a toga bi imao u Pelicansima. Evans i Holiday su vrlo često ozlijeđeni i Lawson bi, uz mogući trade Erica Gordona o kojem se sve više priča, trebao da dobija dosta minuta u rotaciji Alvina Gentrya te bi mogao pojačati šanse New Orleansa za playoff. Što se tiče Andersona, on je odličan strijelac i stretch četvorka sa klupe te odlična opcija za Houston koji ima jednu od najgorih klupa u NBA ligi po broju poena. U rotaciji bi vjerojatno bio iza Terrencea Jonesa ili Clinta Capele, a Jones je inače još jedna opcija za trade u Houstonu. Jedna varijacija ove razmjene koja je isto moguća jeste da se dodaju Eric Gordon sa jedne i Terrence Jones sa druge strane, što bi isto tako bilo sasvim okej za obje ekipe. Inače, dok je Donatas Motiejunas van parketa, pretpostavljam da trener Houstona ćeli da Capelu koristi kao rezervu Dwightu Howardu te bi tako, ako Jonesa i Gordona ne stavljamo u razmjenu, Houston imao rotaciju Jones-Anderson na četvorci te Howard-Capela na centru, što i nije toliko loše. S druge strane, Pelicansi bi riješili Andersona kojeg već odavno žele „otjerati“ iz ekipe, a daljim dogovorom bi se ovom razmjenom možda riješili i Gordona koji je također podložan razmjeni, kao što sam već rekao.

Jeff Teague to New York Knicks

Seraphin i Vujačić su tu čisto kao trade dijelovi, to može biti bilo tko drugi sa rostera Knicksa

Kako je tek danas (27.01.) kao bomba odjeknula priča kako Atlanta sluša ponude za Jeffa Teaguea, meni su prvi Knicksi pali na pamet. Inače, Knicksi hoće i Brandona Jenningsa, kao i još par zvijezda te žele i napasti Mikea Conleya naredno ljeto, mada je teško povjerovati kako će Conley doći u New York. Ipak, prvo treba sagledati Atlantinu stranu. Teško je naći što točno mogu Knicksi ponuditi za usluge sjajnog Teaguea, pretpostavljam da će se dogovor pokrenuti od Jeriana Granta, koji je, zanimljivo, isto tako 19. izbor drafta, kao što je svojevremeno to bio i Teague. Grant je odličan mladi razigravač koji je orginalno izabran od strane Washingtona, koji ga je mijenjao u razmjeni tri ekipe u New York. Wizardsi su od Hawksa dobili Kellya Oubre Jr., Hawksi od Knicksa Tima Hardawaya Jr. a Grant je ustalio u Knicksima. Ove sezone ima mal broj minuta, ali kada igra, pokazuje dosta potencijala te je za mene u mom fantasy tradeu on ključni „komad“. Hawksi žele da se riješe ili Teaguea ili Dennisa Schroedera te Knicksi svim silama žele napasti prvoga, svakako zvučnijeg od njih dvojice. Knicksi odavno žele nekoga elitnog da im drži point, a sadašnje opcije su vrlo solidne mada ne baš materijal za start u jednoj ozbiljnoj NBA ekipi. Trenutni starter je Jose Calderon a prva izmjena Langston Galloway, koji bi također mogao biti u ovoj razmjeni (kao što sam rekao, na mjesto Vujačića i Seraphina može doći bilo tko da se popuni finansijski dio dogovora). Osim igrača, ovdje očekujem i par izbora a primarno tu mislim na možda jedan izbor prve runde u budućnosti koji će krenuti put Atlante iz tabora Knicksa. Što se samog Teaguea tiče, on je imao prvu All-star utakmicu prošle godine kao dio startne petorke Hawksa koja je „derala“ koga je stigla. Ove godine, produkcija je opala a procenti su se smanjili, što ne znači da on nije odličan igrač – naprotiv, mislim da je Teague sjajan za New York i da bi se oni fino složili. Teague ne mora baš igrati kao prošle godine, njegovih 14 poena i šest asistencija je dovoljno da se barem malo poboljšaju Knicksi, koji bi sa tim upgradeom na poziciji playmakera možda i ušli u playoff na nešto jačem Istoku.

Da ne bi dugo „davio“, ovo su neka tri fantasy tradea koji imaju smisla u mojoj glavi, ali svaki od njih bi bio manje ili veće iznanađenje. Možda ovaj sa Lawsonom i Andersonom i ne bi bio toliko, ali zamislite da se probudite ujutro i pročitate da je Teague sada član Knicksa? Ili još veće iznanađenje i šok, Blake Griffin član Clippersa? Pokušao sam da izabalansiram razmjene maksimalno (tako da nijedna ekipa u suštini ne gubi puno, a i ako gubi, da dosta dobija nazad) kako bi dodao dozu realnosti, mada su ove razmjene manje-više ipak daleko od realizacije. U svakom slučaju, ovakvo nešto se obično očekuje na dan kada staju sve razmjene u ligi a kako će biti ove godine, ostaje da se vidi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE