Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Nesteroviæ: “Indiana je prošlost, moguæ je povratak u Europu”

Donosimo vam intervju s najbolje plaæanim slovenskim sportašem, Rašom Nesteroviæem, koji je za slovenski MMC portal izjavio da je Indiana njegova prošlost, a moguæ je povratak u Europu.

Prije poèetka ove NBA sezone Nesteroviæ je u intervjuu za naš portal izjavio: “Moguæi je povratak u Europu, ali o tome æemo razmišljat nakon sezone.“ Sezona je završena, zato su sve misli okrenute na njegovu buduænost, koja neæe biti povezana sa Indianapolisom.

Kakav je vaš komentar na ovogodišnju sezonu?
Poèetak sezone nije bio najuspješniji. Došao je velik broj novih igraèa i trebalo nam je vremena da se uigramo. Poslije nekoliko poraza odluèili su dati priliku mlaðim igraèima. Prihvatili su èinjenicu da im ove godine neæe uspjeti ostvariti veæi rezultat pa su se zato okrenuli buduænosti kluba.

Što se zapravo dogodilo sredinom prosinca? Lakersima ste u pobjedi zabili 16 koševa i uhvatili 10 skokova, a deset dana kasnije vaše je mjesto u prvoj petorci preuzeo Roy Hibbert. Taj mladi novak nije imao najbolju statistiku, je li došlo do spora s trenerom?
Pomlaðivanje sastava je jedini razlog. S trenerom nisam došao ni u nikakav konflikt. Oni grade momèad za dolazeæih 6,7 godina i nisam bio dio njihovog plana. Moramo ih razumjeti.

Na kraju ste playoff izgubili za tri pobjede, je li vodstvo kluba bilo razoèarano?
Da i ne. U prošlosti je Indiana imala puno problema izvan terena i zato je veæe veselje jer su ove godine konaèno skupili zdravu i ambicioznu ekipu. Na poèetku sezone su svi otpisali Indianu i prognozirali dno Istoka. S tog stajališa je sezona za Pacerse bila završena, ali na kraju je ipak ostalo malo tuge, jer je završnica liga bila blizu.

Jeste razmišljali o otkupu ugovora i odlaska u drugi klub?
Razmišljao sam o tome. U NBA je uvijek puno moguænosti. S trijeznom glavom sam ipak na kraju odluèio da je najbolje ostati i završiti tu sezonu u dresu Pacersa. Mogu reæi samo da je Indiana sada prošlost, oni su se odluèili za pomlaðivanje i roster je zapunjen.

Kako naprijed? Još uvijek NBA ili Europa?
Zasad još ne znam ništa. Potpisivanje ugovora u NBA ligi poèinje 1.7.2009. Sve moguænosti su trenutno otvorene, ali i u Europi se igra odlièna košarka, gdje je velik broj dobrih kluba. Sve je moguæe.

U Americi ste živjeli u nekoliko gradova, kako bi usporedili život u Indianapolisu s ostalim gradovima?
Rijeè je o malom gradu, koji nije slièan ruropskom stilu života, jednostavno nemaš ništa za raditi. Sasvim drukèije kao recimo Toronto.

Tko je po vašem mišljenju favorit za ovogodišnji naslov?
Po mome mišljenju finale æe biti Cleveland i L.A. Lakersi, a malu prednost bih ipak dao Cavaliersima.

Bi li ste se više voljeli s obitelji preseliti nazad u Europu ili ostati u Americi?
Otiæi æu tamo gdje æe biti najbolji uvjeti i gdje æu se osjeæati najbolje. Hoæe li to biti Europa ili Amerika trenutno ne znam.

Rašo Nesteroviæ je svoj put u NBA ligi poèeo 1998. godine s Minnesota Timberwolvesima, gdje je proveo 5 dobrih godina. U svojoj prvoj sezoni dobio je priliku na samo 2 utakmice, a u 2 utakmice skupio je u prosjeku èak 15 minuta, gdje je upisao 4 koša i 4 skoka po utakmici. U sljedeæoj sezoni je Rašo dobio puno više prilike koje je odlièno iskoristio. Odigrao je svih 82 utakmice, a startao je u èak 55 utakmica. U prosjeku je proveo 21 minutu na parketu koje je iskoristio za 5,7 koševa, 4,6 skokova, 1,3 asistenciju i 1 blokadu po utakmici. U sezoni 2000-01 Rašo je odigrao samo 73 utakmice, a startao je tek na 39 utakmica što je vjerojatno i bio razlog za lošiju statistiku. U prosjeku je upisivao 4,5 koša, 3,9 skoka i 0.9 blokada. U zadnje 2 sezone u Minnesoti je na svim utakmicama poèeo kao starter, a u njegovoj zadnjoj sezoni kod Wolvesa bilježio je 11,2 koša, 6,5 skoka i 1,5 asistenciju i blokadu na utakmicu. Poslije 5 solidnih sezona kod Minnesote tradean je u San Antonio Spurse gdje je proveo 3 sezone. U prvoj sezoni je bilježio 8,7 koša, 7,7 skoka, 2 blokade i 1,4 asistencije po utakmici i ta sezona mu je statistièki bila najbolja. Sljedeæe 2 sezone u dresu Spursa više nije dobivao tolike prilike pa je sve to rezultiralo još jednim njegovim tradeom, a sljedeæa stanica mu je bila Toronto. U Raptorsima je odigrao nekoliko odliènih utakmica, a u zadnje 2 sezone je bio na prosjeku od 7 koševa, 5 skokova te 1 asistenciju i blokadu za samo 19 minuta provedenih na parketu. Poslije 2 sezone u Raptorsima Rašo je nažalost ponovno tradean, a ovaj put je poslan u Indianu. Sezonu je poèeo iznad oèekivanja, ali je godinu završio ulazeæi sa klupe. U prosjeku je bilježio 6,8 koševa i 3,4 skoka. Je li Indiana bila njegov posljednji klub u NBA ligi saznat æemo uskoro, ali jasno je jedno, taj slovenski centar je zaslužio puno više povjerenja od svojih trenera.

Rekordi karijere u NBA ligi:

Najviše minuta: 48 ( 16.3.2008 – Sacramento )
Najviše koševa: 24 ( 24.11.2001 – San Antonio )
Najviše obrambenih skokova: 12 ( 21.2.2003 – Detroit )
Najviše napadaèkih skokova: 10 ( 30.1.2002 – Philadelphia )
Najviše skokova: 15 ( 3 puta )
Najviše asistencija: 8 ( 21.11.2008 – Orlando)
Najviše blokada: 9 ( 10.3.2003 – Dallas )
Najviše ukradenih lopti: 3 ( 6 puta )

Latest Posts

NE PROPUSTITE