Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Netsi – momčad koja kvalitetu nikad nije uspjela okititi prstenom

Rijetko je koji klub u NBA ligi kroz svoju povijest bio toliko podvrgnut promjenama kao što su to bili Netsi. Od promjene imena, klupskih boja, dvorana do brojnih preseljavanja iz jednog grada u drugi. Neposredno prije službenog osnutka NBA lige bili su jedni od najjačih momčadi u SAD-u, ali otkako se američko košarkaško prvenstvo naziva NBA-om ta momčad nikad nije uspjela zasjesti na sami vrh. No, prilika je bilo, klub je izmijenio pregršt generacija sa spektakularnim pojedincima, s uglednim košarkašima koji i danas zauzimaju znamenito mjesto u košarkaškoj Kući slavnih.

Osnovani 1967. kao New York Americansi nisu imali mogućnost natjecanja u Velikoj jabuci. Kako su Knicksi oduvijek bili “gazde u dvorištu”, klub se morao preseliti, a kao idealna destinacija smatran je New Jersey. No, ni ta avantura nije bila duga vijeka. Nakon nepunih godinu dana klub se vratio u New York i tamo odigrao osam sezona. U međuvremenu su poprimili i ime, koje nose i danas, Nets. Njujorčani su predlagali to ime zbog rime s još dva gradska kluba, Metsima (MLB) i Jetsima (AFL). No, 1976. klub se vraća u New Jersey i tamo ostaje punih 35 godina.

Od Juliusa Ervinga do Dražena Petrovića

Prvi značajniji trenutak u klupskoj povijesti dogodio se onda kada je Julius Erving, ljubiteljima američke košarke poznatiji pod pseudonimom “Dr. J.” iz Virginia Squaresa došao u Netse. Odmah po njegovom dolasku klub je počeo igrati pravu košarku. Od negativnih omjera prethodnih sezona Netsi su sezonu 1973/74 u tadašnjoj ABA ligi okončali trofejom. U finalu su pali Utah Starsi, a Dr. J. je proglašen za MVP-a sezone. U narednu sezonu su Netsi krenuli furiozno, s 58 pobjeda u regularnom dijelu, no u prvom krugu doigravanja presudili su im Spirits of St. Louis. Međutim, sezona 1975/76 ponovno  je bila ona prava. Dr. J. je ponovno predvodio Netse do povijesnoga uspjeha. Regularnu sezonu Njujorčani su završili s 55 pobjeda, da bi sezona kulminirala pobjedom od 4-2 u finalnoj seriji protiv Denver Nuggetsa.

Kako bi igrali u novoosnovanoj NBA ligi Netsi su morali napustiti New York i ponovno preseliti u New Jersey. No, taj pothvat nije mogao proći bez bolnih posljedica. NBA je zahtijevala od kluba da plate 3,2 milijuna dolara za ulazak u ligu te 4,8 milijuna dolara Knicksima zbog “opkoljavanja” teritorija New Yorka. Kako klub nije raspolagao tim financijskim sredstvima, morali su nešto učiniti. Vlasnik Netsa Roy Boe odlučio je smanjiti plaće svima igračima, uključujući i Ervingu. Dr. J. nije htio igrati po takvim uvjetima te je napustio klub. 76ersi su ponudili za Ervinga 3 milijuna dolara i slavni Dr. J. zauvijek napušta Netse. Odlaskom Ervinga Netsi su igrali jako loše. Prve četiri sezone u NBA ligi bile su katastrofalne, počevši od one premijerne, kada su regularnu sezonu završili omjerom 22-60.

Početkom 80-ih godina klub je promijenio dvoranu, trenerom je postao Larry Brown, dok su klub predvodili igrači poput Darryla Dawkinsa, Bucka Williamsa, Otisa Birdsonga i Michaela Raya Richardsona. Sezonu 1981/82 Netsi su konačno završili u doigravanju. U prvom krugu nadjačali su ih, nitko drugi nego Knicksi. Sve do sezone 1983/84  Netsi su čekali na prvu pobjedu u doigravanju. Tada su u šest utakmica bili jači od Milwaukee Bucksa. I u narednoj su sezonu uspjeli izboriti doigravanja, ali ne i pobjedu nad Detroit Pistonsima. Izgledalo je pak da su Netsi konačno uhvatili ritam i da bi neka od narednih sezona konačno mogla biti pobjedonosna. I u sezonu 1985/86 su krenuli dobro, ali je onda došlo doba ozljeda ključnih igrača, što je automatski rezultiralo završetkom sezone. Darryl Dawkins je ozlijedio leđa, dok je Richardson pao na dopinškoj kontroli te bio doživotno suspendiran iz NBA lige.

Naredne sezone Dawkins se ponovno ozlijedio te je jedan od najperspektivnijih centara u povijesti Netsa morao okončati karijeru. Klub je 1987. doveo Keitha Leeja i Johna Bagleya, a na draftu su pored Kevina Johnsona, Reggieja Millera i Scottieja Pippena izabrali Dennisa Hopsona. No, Lee i Bagley su već u ranoj fazi sezone zadobili ozljede, a kako je liga zbog korištenja nedopuštenih sredstava suspendirala i Orlanda Woolridgea ni od te sezone Netsa nije bilo ništa. Osamdesete godine su tako u retrospektivi Netsa krenule vrlo dobro, no ipak završile kobno, s nekim od najgorih omjera u povijesti lige. Greške u izborima igrača na NBA draftu, ali i određena doza nesreće iz sezone u sezonu obilježili su drugu polovinu 80-ih godina prošloga stoljeća u New Jerseyu.

Devedesete su pak nagovještavale promjenu situacije u Netsima. Na draftu su izabrali Derricka Colemana i Kevina Andersona, a iz Portlanda je stigla i legenda hrvatske košarke, Dražen Petrović. Tu sezonu završili su na šestom mjestu Istočne konferencije, no u prvom krugu playoffa jači su bili Cleveland Cavaliersi. Naredne sezone su navedena trojica bili vodeći igrači Netsa, da bi s novopridošlim Chuckom Dalyjem tvorili momčad zrelu za velike rezultate. No, ozljede Andersona i Petrovića spriječile su da se to dogodi i Netsi su drugu sezonu u nizu završili na isti način, porazom od Cavsa u prvom krugu doigravanja.

drazen_petrovic

Sredinom 1993. godine Netsi su kao i cijeli hrvatski narod doživjeli veliku tragediju, kada je Dražen Petrović poginuo u automobilskoj nesreći u Njemačkoj. U New Jerseyu više nije bilo isto. Netsi su ponovno bilježili sramotne rezultate, moleći da bar jedna od sezona koje slijede bude svijetlo na kraju tunela. Novi trener momčadi, Butch Beard također je od Netsa htio konačno stvoriti veliku ekipu, no i njegova prva sezona unatoč dolasku mnoštva kvalitetnih igrača završila je pogubno. Sezonu 1997/98 Netsi su započeli kojekakvim promjenama. Promijenili su klupske boje i klupski logo te su akvizicijom All-Star igrača Jaysona Williamsa ponovno postali pretendenti za dobru poziciju u Istočnoj konferenciji.

Dotadašnji vlasnici kluba, pod imenom “Secasus Seven” prodali su klub lokalnim investitorima poput Raymonda Chambersa, no zanimljivo je kako se odmah tada osjetila bitna promjena u redovima Netsa. U klub je iz Minnesote stigao Stephon Marbury, a novim trenerom je postao Don Casey. No, kao i dosta puta do tada, Netsi su solidan početak sezone morali prekinuti ozljedom ključnog igrača. Tako je cijelo razdoblje konca prošlog stoljeća kod Netsa propalo ozljedom Jaysona Williamsa.

Novo stoljeće i nova era Netsa

Novim predsjednikom momčadi postao je Rod Thorn, novim trenerom Byron Scott, dok su Netsi dobar posao obavili i na tadašnjem draftu, izborom Kenyona Martina. Naredne godine Netsi su izbor na draftu poslali Rocketsima za Richarda Jeffersona, Jasona Collinsa i Brandona Armstronga, a u drugom krugu drafta izabrali Briana Scalabrinea. Ovaj posao se pokazao dugoročno dobrim za Netse, a još većom prekretnicom u razvoju momčadi je trade Marburyja i Johnnyja Newmana u Sunse za Jasona Kidda i Chrisa Dudleya. Time su Netsi kompletirali kvalitetan roster za sezonu 2001/02.

Sezona se pak uspostavila i kao jedna od najboljih u klupskoj povijesti. Naime, Netsi su omjerom 52-30 osvojili Atlantsku diviziju i u prvom krugu doigravanja igrali s Indiana Pacersima. Posljednja, peta utakmica u seriji bila je jedna od najzanimljivijih utakmica u povijesti lige, a dovoljan podatak o njoj je i taj da je nakon svake četvrtine bio neodlučen rezultat, a dodamo li tome još i tri produžetka, jasno nam je o kakvoj se utakmici radilo. Reggie Miller je pak ostavio srce na terenu te u dva navrata ostavio Indianu u igri, no posljednja serija Netsa u trećem produžetku uspjela je slomiti utakmicu.

jason-kidd-kenyon-martin

Nakon te pobjede put prema velikom NBA finalu išao je znatno lakše. Pobjedama nad Charlotte Hornetsima i Boston Celticsima, Netsi su izborili svoje prvo NBA finale. No, do samoga kraja ipak nisu mogli. S 4-2 jači su bili Los Angeles Lakersi, predvođeni tada još zvijezdom u usponu, Kobejem Bryantom. Naredne sezone su Netsi bili svjesni svoje kvalitete i odlučili su igrama pokazati da zaslužuju naslov najbolje košarkaške momčadi u SAD-u. Dovođenjem Dikembea Mutomba iz Philadelphije bili su znatno jači nego godinu ranije i to su dokazali na parketu. Impresivnom regularnom sezonom su ponovno bili prva momčad Istoka. Pobjedama nad Bucksima, Celticsima i Pistonsima izborili su drugo uzastopno NBA finale. Ni tada nisu uspjeli osvojiti prsten i tako kompletirati sjajnu sezonu u New Jerseyju. Kako su New Jersey Devilsi te 2003. godine osvojili Stanley Cup, na Netsima je bilo da svojim trofejom upotpune pobjednički ugođaj u gradu. No, ovoga puta jača momčad s druge strane bili su San Antonio Spursi. Momčad za koju je igrala i današnja čelna trojka, Duncan, Parker i Ginobili “metlom” nad Netsima stigla je do titule.

Nakon ta dva uzastopna finala teško je bilo ponovno posložiti redove i loviti isti cilj. Nakon novog ispadanja u prvom krugu playoffa pod vodstvom novog trenera Lawrencea Franka, Netsi rade novi posao vrijedan svake pohvale. Naime, na parket u New Jersey je stigao Vince Carter, koji je zajedno s legendom kluba Jasonom Kiddom činio duo kakvog se nije moglo vidjeti te NBA sezone. No, ni to nije bilo dovoljno za konačni uspon na košarkaški tron. Sezone nakon toga prolazile su u sličnome ritmu, Netsi su hvatali zaostatak za ostalim društvom s Istoka da bi došli do zadnjeg vlaka za doigravanja, a ako bi ga i izborili, izgubili bi u njegovoj ranoj fazi.

Sve do sezone 2007/08 Netsi nisu izgledali igrački impresivno na parketu. Tada su doveli Jamaala Magloirea i Seana Williamsa, koji bi s Nenadom Krstićem i Vinceom Carterom činili vrlo kvalitetnu prvu postavu. No, ponovno se dogodio scenarij koji je obilježio veliku većinu povijesti kluba. Ovoga puta su sezonu već u njenoj ranoj fazi završili Krstić i Carter. Razlog nam je valjda svima kristalno jasan – ozljede. No, vrijedi spomenuti i to da su u tim trenucima Netsi Mavericksima tradeali Kidda, Allena i Wrighta za Harrisa, van Horna, Agera, Diapa, Hassella, tri milijuna dolara i izbor u prvom krugu drafta 2008. i 2010.

Zadnje godine u Jerseyju i stvaranje “supermomčadi” u Brooklynu

Prije nove sezone Netsi su razmijenili jednog od najboljih košarkaša u klupskoj povijesti, Richarda Jeffersona u Buckse, a zauzvrat dobili Yi Jianliana i Bobbyja Simmonsa. Na draftu su izabrali Brooka Lopeza i Ryana Andersona, a prvonavedeni izbor će se pokazati kao potpuni pogodak. Imao je sjajnu rookie sezonu, a koliko je dobar centar govori i podatak da je i danas u prvoj petorci Netsa. Godine 2009. Netsi tradeaju Andersona i Cartera u Orlando Magic. Te godine klub dobiva novog vlasnika. Naime, Rus Mikhail Prokhorov, treći najbogatiji ruski državljanin odlučio je kupiti Netse i vratiti klub nazad u New York, mjesto u kojemu je klub i nastao i kojemu klub i pripada. Za kupnju ovog sportskog kolektiva izdvojio je čak 200 milijuna američkih dolara.

Tri godine se gradila nova dvorana, tri godine su se Netsi u New Jerseyu ponovno patili i nizali prosječne rezultate da bi se nakon 35-godišnje avanture u New Jerseyju ponovno vratili u New York, točnije u Brooklyn. Kao jedan od vlasnika klub spominje se i poznati reper Jay-Z, koji, iako nema nekog značajnoj udjela, slovi kao jedan od većih obožavatelja Netsa. Pod trenerom Averyjem Johnsonom i najnovijom “zvjezdanom” akvizicijom, Deronom Williamsom Netsi nisu mogli ući u doigravanje tijekom njihove oproštajne sezone u NJ-u. Godinama su Netsi pokušavali dovesti Dwighta Howarda iz Magica u Netse, no oteli su ima ga Lakersi i slučaj “Howard” je definitivno bio otpisan.

Godine 2012. Netsi sele u Brooklyn. Novo razdoblje u klupskoj povijesti je moglo početi. Klub se rebrandirao, promijenio logo i klupske boje. Nakon svakojakih svijetlih kombinacija, u narednom periodu Netsi će ipak igrati u crno-bijeloj kombinacija, s tim da na svakoj od garderoba, bilo domaća ili gostujuća, dominira jedna od tih boja. U Brooklyn je iz Hawksa stigao Joe Johnson, koji se u prvom dijelu sezone savršeno uklopio u stil igre Averyja Johnsona, no kako je sezona odmicala kraju, njegove igre bile su sve blijeđe. Netsi su u svom rosteru u svojoj premijernoj sezonu u Brooklynu imali i jednog bosanskohercegovačkog košarkaša, Mirzu Teletovića, koji se i nije naigrao ni za vrijeme Averyja Johnsona, kao ni za vrijeme P. J. Carlesima, trenera koji je na klupu Netsa zasjeo sredinom prošle sezone. Brooklyn je zapeo odmah na prvoj prepreci u doigravanju. Chicago Bullsi su ih svladali nakon odlučujuće sedme utakmice.

brooklyn-nets

Takav rasplet prethodne sezone uvelike je utjecao na raspoloženje u klupskim redovima i Netsi su se htjeli podvrgnuti ozbiljnim promjenama. Carlesimo je odriješen trenerskih dužnosti, a za novog kormilara momčadi proglašen je donedavno aktivni košarkaš i najbolji košarkaš Netsa u povijesti, Jason Kidd. Kidd, koji je protekle sezone igrao za ljute rivale Knickse ove će se sezone pak odmah okušati u novom poslu. No, Kidd je najmanja od svih promjena u kadru Netsa. Pomoćnim trenerom postao je dugogodišnji vođa momčadi Lawrence Frank, koji je prethodno već u dva navrata trenirao momčad, a vlasnik Prokhorov se pobrinuo da i momčad izgleda dojmljivo kao i njezina klupa.

Pored standardne trojke Lopeza, Williamsa i Johnsona, Netsi su iz Boston Celticsa akvizirali legende Paula Piercea i Kevina Garnetta uz Jasona Terryja, dok su put Bostona poslali Humphriesa, Bogansa, Brooksa i Wallacea uz mogućnost izbora u prvom krugu drafta 2014., 2016. i 2018. Pored legendarnog bostonskog dua, Netsi su doveli i iskusnog ruskog reprezentativca Andreja Kirilenka kao slobodnog igrača, dok se dugo razgovaralo o tome hoće li u NBA prijeći i hrvatski reprezentativac Bojan Bogdanović, koji je već dvije godine povezivan s igranjem u Netsima, no na to ćemo ipak pričekati još barem godinu dana.

Netsi su izabrali Masona Plumleeja na draftu, a doveli su i Shauna Livingstona te bivšeg igrača zagrebačke Cibone Alana Andersona kako bi pojačali i klupu, da bi što dostojnije parirali jačim protivnicima i konačno doći do svoje nove šanse za borbu za naslov prvaka, titule do koje Netsi u 37 sezona koliko igraju u NBA nisu nikada mogli doći. Hoće li stvaranje ove nove “supermomčadi” sa spektakularnim imenima na parketu i u stručnom stožeru pomoći u tome, ostaje za vidjeti. Ukoliko pak Netsi i ove sezone posrnu u ranoj fazi, svi silni milijuni uloženi u najnoviju rekonstrukciju kluba, koja je ovoga puta dostigla svoje najveće razmjere, otići će u propast. Svi u Brooklynu se nadaju da će od studenoga pa sve do lipnja naredne godine Netsi i cijeli Brooklyn živjeti u košarkaškoj euforiji, da će konačno pokazati da su upravo oni “gazda u New Yorku” te da su konačno zreli za prvi naslov otkako klub egzistira.

Latest Posts

NE PROPUSTITE