Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Finale: Nevjerojatan preokret Dallasa

Fantastiènim posljednjih šest minuta Dallas je stigao do važne gostujuæe pobjede nad Miami Heatom. Samo šest minuta prije kraja utakmice Miami je imao 15 poena prednosti i sve je izgledalo da æe doæi do druge pobjede u velikom finalu. Meðutim, tada slijedi velika serija Dallasa, predvoðenih Dirkom Nowitzkim, kojom dolaze do velikog preokreta.

Dallas je odigrao nekoliko izvrsnih obrana, prisilio igraèe Heata na teške šuteve, a iz kontra napada su relativno brzo i lagano postizali koševe.

Tricom Dirka za 93:90, 25 sekundi prije kraja utakmice, Dallas je stigao do prvog vodstva u drugom poluvremenu. Meðutim, odliènom akcijom nakon time-outa Miami uzvraæa tricom Marija Chalmersa, te je rezultat poravnat. Mavericksi loptu predaju Nijemcu, koji probija Chrisa Bosha, te lijevom, ozlijeðenom, rukom polaže loptu u koš. Nakon što Dwyane Wade nije uspio pogoditi tricu sa sirenom, Dallas je stigao do pobjede i velikog slavlje.

Za razliku od prethodne utakmice, obje ekipe su puno bolje otvorile utakmicu. Puno bolje šutiranje s obje strane, a posebice je to vrijedilo za šut iza linije za tri poena. Po dvije trice s jedne strane su ubacili Mike Bibby, a s druge Deshawn Stevenson. Gledali smo jedan brzi ritam, poprilièno neuobièajen u odnosu na prvu utakmicu. Dallas se teško nosio sa napadom Miamija, koji su sa šutom od 57% na kraju èetvrtine možda trebali imati znaèajniju prednost, ali se na mali odmor otišlo sa rezultatom 28:28.

Zanimljivo da Miami u cijeloj èetvrtini nije došao na liniju slobodnih bacanja.

Nakon što je Dirk Nowitzki veæi dio prve èetvrtine proveo na klupi, u drugoj je zajedno sa Joseom Bareom doprinio boljoj igri svoje momèadi, te Dallas prvi puta dolazi do malo znaèajnijeg vodstva, toènije osam poena razlike.

U odnosu na prvu utakmicu, puno veæu minutažu ima Stevenson koji se koncentrirao na èuvanje Dwyanea Wadea, te bio najzaslužniji za nekoliko izgubljenih lopti domaæe momèadi. Meðutim, sredinom druge èetvrtine Wade postiže osam koševa za redom, uz dva fantastièna zakucavanja i pokazuje da nije važno tko ga èuva, jer ako je pravi, nemoguæe ga je za èuvati.

Nakon što se Dallas još jedanput odvojio na osam poena razlike tri minute prije kraja, Miami se u igru vraæa preko slobodnih bacanja, te i druga èetvrtina završava neriješenim rezultatom 23:23, odnosno ukupno na poluvremenu 51:51.

Crna rupa Dallasa na poèetku drugog poluvremena, sa tri uzastopne izgubljene lopte, Miami postiže šest koševa iz kontranapada i preuzima vodstvo po prvi puta nakon sredine prve èetvrtine. Miami se potpuno probudio, obrana je na visokom nivou, u napadu se pronalaze najbolja rješenja, a sa dvije uzastopne trice Bibbyja Miami je uspio doæi i do dvocifrene prednosti. Ipak, sada Dallas bolje završava èetvrtinu, te se u posljednju ulazi sa èetiri poena prednosti domaæe ekipe.

Slièno kao što su otvorili treæu èetvrtinu, Dallas ulazi i u posljednju, odnosno sa gubljenjem lopti u napadu, na što Miami odgovora koševima iz protunapada. Gosti vrlo teško postižu koševe, èak im je i “zicer” nemoguæe pogoditi, tako da je sredinom èetvrtine Miami otišao na najveæih petnaest poena prednosti. I kad se èinilo da æe Miami mirno privesti utakmicu kraju, uslijedio je veliki preokret Dallasa, s kojom su ipak donijeli i neizvjesnost velikom finalu.

Dirk Nowitzki je postigao 24 koša uz 11 skokova, Shawn Marion dodao je 20, a Jason Terry 16 koševa. Heatu nije pomogla niti odlièna utakmica Dwyanea Wadea, koji je postigao 36 koševa. LeBron James dodao je 20 poena.

Sljedeæe tri utakmice Finala igrat æe se u Dallasu, prva je na rasporedu 6. lipnja u 02.00 sati po našem vremenu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE