Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Nevjerojatna prièa D.J. Mbenge

D.J.Mbenga za vrijeme svoje sedmogodišnje NBA karijere bilježi 1,8 poen po susretu te oko 1 i pol skok za nešto manje od sedam minuta provedenih na terenu. Sa 31 godinom na leðima nastupao je za Dallas, Golden State, Lakerse te se trenutno nalazi u rosteru New Orleans Hornetsa. Unatoè zavidnim fizièkim predispozicijama do sada je ekipama služio kako bi popunile roster a na terenu smo ga najèešæe imali priliku vidjeti za vrijeme “trash timea”.

Igraè koji se nikada do kraja nije uspio snaæi na košarkaškom terenu iza sebe ima prièu koja sport baca u drugi plan a samu pojavu u najjaèoj košarkaškoj ligi èini ostvarenjem životnog sna. Dider Ilunga Mbenga roðen je u Zairu 30. prosinca 1980. godine i njegov put do NBA lige bio je težak, prepun boli pa èak i situacija opasnih po život. Mladost je proveo u Demokratskoj republici Kongo gdje je njegov otac bio ukljuèen u vladu, no po završetku mandata, novi režim lovio je sve one koji su radili za prethodnog voðu. Otac mu je ubijen u nepoznatim okolnostima, no pretpostavlja se da novi režim stoji iz toga. Kada je izbio rat izmeðu tamošnjih plemena, D.J. je lažno optužen za pripadnost jednom plemenu te je zatvoren. Suoèen sa smrtnom kaznom, bijeg je bio jedino rješenje. Godine 1999. nakon provedenih devet mjeseci u zatvoru brat mu je uspio potkupiti èuvara te mu na taj naèin omoguæio bijeg. Prvi avion iz Konga vodio je u Belgiju, gdje je Mbenga dobio politièki azil, te nedugo zatim i državljanstvo.

Tada je s tek 19 godina našao svoju novu ljubav i po prvi puta došao u dodir s košarkom. Igrajuæi na lokalnim igralištima spazio ga je Willy Steveniers koji mu je ponudio da ga nauèi igrati košarku a kroz taj proces postao mu je ne samo mentor veæ i nešto poput oca. Nakon nekoliko klubova u Belgiji, Mbenga je ostvario svoj san potpisavši 2004. godine ugovor s Dallasom. Najsvjetliji trenutak NBA karijere dogodio se u dresu Lakersa u utakmici protiv Knicksa kada je za samo 15 minuta provedenih na terenu skupio 5 blokova te pokazao svoje obrambene kvalitete.

Iako je jasno kako nije rijeè o pretjerano kvalitetnom igraèu, D.J. je postigao veliku popularnost u Dallasu koju su Mavsi iskoristili kroz više nego uspješnu prodaju dresova. Usprkos svemu što je prošao rijeè je neiskvarenoj i dobroj osobi što je prije svega dokazao ušavši u publiku pomoæi ženi Averyja Johnsona koju su maltretirali navijaèi. Jednom kada završi sa svojom košarkaškom karijerom rijetki æe ga se sjeæati po nastupima no njegovu životnu prièu teško je zaboraviti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE